Blogul Driada Eco-Sab

Principii și reguli de fertilizare în agricultura ecologică

12 Aprilie, 2023

După cum știm, cantitatea recoltei, dar, mai ales, calitatea nutrițională a alimentelor cu gust, savoare, miros și continutul de nutrienți, nu mai sunt aceleași ca altădată, iar acest lucru depinde în mare măsură de fertilizarea plantelor.
Cauza nu este doar sământa care uneori este modificată genetic, ci și calitatea solului, care, din cauza cultivării intensive, este sărăcit în elementele nutritive necesare creșterii sănătoase a plantelor.
Putem remedia acest defect prin fertilizarea naturală a solurilor și prin rotația sistematică a culturilor în agricultura ecologică.
Pentru a crește, a se dezvolta, a face flori sau fructe, plantele au nevoie în primul rând de azot, fosfor, potasiu care trebuie să se găseasca în cantitați corespunzătoare în sol.
Pe langă acestea, mai există și alți nutrienți necesari plantelor: calciu, magneziu, fier, zinc, cupru etc.
➡️Elementele chimice care trebuie să se regăsească în îngrășăminte:
✅Azotul este foarte important în formarea proteinelor în plantă. Stimulează creșterea tulpinii și a frunzelor.
✅Fosforul joacă un rol foarte important în respiratie și aportul de energie.
✅Potasiul dă fermitate plantei, precum și un important sistem radicular.
✅Sulful este necesar formării de compuși organici, vitamine și alți compuși ai plantei.
✅Calciul influențează creșterea și forța plantelor.
✅Magneziul este necesar pentru fotosinteză.
Existența lor în sol contribuie la fertilitatea plantelor. Însă, cum nimic nu e perfect, se poate întâmpla ca plantele să nu beneficieze de una sau de mai multe substanțe necesare.
Fertilitatea solului constă în cantitatea și calitatea humusului din el. Calitatea humusului interacționează cu starea generală a plantei, cu sănătatea ei, precum și calitatea recoltei.
Unul dintre principiile cultivării plantrelor în sistem ecologic este că nutriția plantelor să nu se facă cu săruri fertilizante usor solubile, ci să se facilizeze utilizarea acestora prin intermediul organismelor vii din sol (microorganisme, fungi, bacterii, insecte si viermi).
În acest scop, agricultura ecologică trebuie să stimuleze activitatea organismelor vii. Cu cât un teren este mai bogat în organisme vii, cu atât este mai fertil, iar plantele vor fi mai rezistente la atacul paraziților.
👀Principiile de fertilizare în agricultura ecologică
Scopul fertilizărilor este asigurarea aportului de elemente fertilizante în sol pentru furnizarea unei nutriții echilibrate și suficiente. Solul trebuie să fie capabil de a furniza plantelor elemente nutritive din materii organice nepoluate, precum și din îngrășăminte minerale greu solubile.
Nutriția să fie echilibrată pentru evitarea carențelor și exceselor în unul sau altul dintre elemente și pentru a obține produse de o bună calitate nutritivă și gustativă. Nutriția să fie suficientă (după cerințele plantelor), dar nu maximal, deoarece scade calitatea produselor (% de substanța uscată scade și crește cel de nitrați).
În agricultura ecologică, baza fertilizării o constituie îngrășămintele organice naturale pregătite după o tehnică specială și îngrășăminte minerale greu solubile cu folosire lentă (făina de fosforite, silicați, săruri potasice naturale).
În afară de dejectiile animale provenite din zootehnie, agricultura ecologică se bazează și pe reciclarea materiei organice, a producției secundare formată din resturile vegetale care rezultă din câmpuri, grădini, vii, livezi, garduri vii, parcuri și spații verzi.
Materialele organice (gunoiul de grajd, paiele, frunzele) introduse în sol în stare proaspătă și în cantitați mari pot să aibă urmări nefavorabile asupra creșterii plantelor, prin blocarea azotului solubil folosit de microorganisme în procesul de descompunere, fenomen cunoscut sub denumirea de „foame de azot”.
Pentru menținerea fertilității solului se vor aplica doze moderate, aplicate fracționat și nu doze mari care pot inhiba germinația semințelor și care favorizează creșterea luxuriantă în detrimentul fructificării și sensibilizează plantele față de atacul bolilor si dăunătorilor.
De asemenea, introducerea materiilor organice la adâncime duce la descompunerea lor anaerobă, cu producere de compuși toxici pentru plante.
Substanțele nutritive trebuie puse la dispoziția plantelor în mod treptat și în raporturi armonioase corespunzătoare fazelor de vegetatie, ținand cont că, prin descompunerea materiei organice, unele substanțe sunt utilizate direct de plante (azotul), altele că fosforul și magneziul sunt mai intâi folosite de microorganisme și apoi, prin descompunerea materiei organice, revin în soluția solului.
👀Reguli de fertilizare în agricultura ecologică
Îngrășămintele organice constituie baza fertilizării biologice. Ca tehnică, îngrășămintele organice vor fi aplicate de așa manieră încât niciodată o materie organică proaspătă (nefermentată sau îngrăsăminte verzi) nu va veni în contact cu rădăcinile plantelor.
Materiile organice trebuie să fie în prealabil fie compostate, fie plasate la suprafață și apoi încorporate printr-o lucrare superficială (5-10 cm) în sol.
Îngrășămintele minerale constituie întotdeauna o completare a fertilității organice. Îngrășămintele minerale se folosesc numai în cantitate mică pentru a completa sau echilibra materia organică.
Ca regulă, îngrăsămintele minerale se aplică sub formă greu solubilă în sol. Aceste minerale insolubile apropiate de forma lor naturală sunt în principal algele și carbonații de calciu, fosfații naturali și pudra (praful) de rocă.
Îngrășămintele minerale nu vor fi aplicate niciodată sistematic și ritmic, ci numai pe măsura nevoilor solului și a plantelor.
👀Avantajele utilizării unor fertilizatori naturali
❤️protejezi solul, mediul, plantele și sănătatea ta;
🧡faci economie de bani, având materiale la îndemână;
💛contribui la menținerea unui sol sănătos;
💚încurajezi formele de viață benefice în câmp, vie, livadă, grădină;
💙previi eroziunea solului;
💜contribui la fertilizarea solului;
🖤reciclezi materiale;
🤍contribui la realizarea unui bun drenaj al apei;
🤎poți să modifici pH-ul solului (mai acid sau mai alcalin);
💖stimulezi dezvoltarea în mod natural a plantelor;
❤️‍🩹plantele devin mai rezistente la boli și dăunători;
💗plantele nu ajung să depindă de doza regulată de fertilizator chimic pe care o aplici tu;
💟furnizezi plantelor nu doar azot, fosfor și potasiu, ci și alte substanțe necesare lor.
👀Tipuri de fertilizare
Fertilizarea de bază constă în înglobarea îngrășământului în sol, toamna sau primavara, înainte de inițierea unei culturi. Îngrășământul, care poate fi mineral sau organic, se încorporează în sol odată cu lucrarea de bază a solului.
Fertilizarea de tip starter se face chiar în momentul semănatului sau plantatului, ea are rolul de a oferi plantelor toate substanțele nutritive necesare pentru a se dezvolta rapid și armonios.
În funcție de tipul culturii pe care o inițiem, îngrășământul se poate aplica la cuib sau pe rânduri.
Fertilizarea fazială se utilizează în diferite faze de dezvoltare ale plantelor. Ea se face atât radicular (îngrășămâtul va fi absorbit la niveul rădăcinii), cât și extraradicular sau foliar (se aplică la nivelul frunzelor).

Ce daunatori fac “legea” imediat dupa plantarea rasadurilor de legume?

27 Aprilie, 2023

Dupa producerea rasadurilor de legume, semanatul pe substraturi nutritive, repicat si plantarea acestora fie in solarii sau in camp, numerosi daunatori pot creea mari probleme, producand pagube majore.
Cred ca ii cunoasteti foarte bine, insa vrem sa va reamintim ce masuri trebuie sa luati pentru a nu va afecta calitatea rasadurilor.
Coropisnita este unul dintre cei mai de temut daunatori. Adultii ating lungimea de pana la 70 mm, avand corpul robust, castaniu, catifelat. Atentie! In conditiile tarii noastre, coropisnita are o generatie de adulti la doi ani. In rasadnite, formele hibernante isi reiau activitatea imediat dupa semanat, de regula fiind active noaptea. Coropisnita produce pagube imediat dupa semanat, prin dislocarea semintelor in germinare. Dupa repicat, larvele si adultii distrug radacinile si chiar tulpinile plantelor, pe care le reteaza din zona coletului. De asemenea, pagube similare produce in camp, sere si solarii, imediat dupa transplantarea rasadurilor, pierderile fiind pana aproape de 50%.
Viermii sarma se manifesta ca daunatori in stadiul de larva. Ce ataca? Castraveti, pepeni, si dovlecei, imediat dupa rasarirea plantelor, care se ofilesc si mor. Cand ajung la maturitate, larvele ating lungimea de 20-25 mm, au invelisul usor chitinizat, de culoare galben-portocalie, stralucitoare.
Ce puteti face pentru a limita atacurile?
Ei bine, ca si masuri preventive si curative, enumeram: pastrarea gunoiului de grajd utilizat pentru amenajarea paturilor calde, in locuri protejate si transportarea lui in rasadnite pe parcursul iernii; cernerea amestecului de sol pentru a nu permite trecerea coropisnitelor; evitati udarile in exces; mutati rasadnitele dintr-un loc in altul ( la 2-3 ani) pentru a evita infestarea.

Cum protejam plantele defrig, înghet sau bruma?

29 Martie, 2023

Din ce in ce mai frecvent apar asa-numitele “ferestre ale iernii” in lunile de sfarsit de iarna si inceput de primavara. Sunt acele perioade in care temperaturile sunt mai ridicate decat ar trebui sa fie, urmate din nou de perioade cu temperaturi negative.
Aceste perioade determina decalirea pomilor si scaderea rezistentei la temperaturi scazute, cu efecte daunatoare daca urmeaza din nou o perioada cu temperaturi negative. Astfel, pot fi afectati mugurii, partile lemnoase sau chiar radacina.
Ingheturile tarzii de primavara duc adesea la compromiterea mugurilor speciilor mai sensibile, care isi parcurg repausului obligatoriu mai repede, precum caisul, piersicul, migdalul.
Ca urmare a scaderii bruste a temperaturii pot sa apara fisuri in trunchi si ramuri sau unele specii pot chiar sa dezmugureasca, rezistenta la ger scazand astfel foarte mult. Frecvent pot sa apara ramuri degerate sau portiuni de scoarta afectata. Temperaturi de -2°C sau 0°C pot afecta mugurii in stadiul de buton roz sau florile deschise. Cele mai sensibile sunt fructele imediat dupa legare. In cazul lipsei stratului de zapada, pot fi afectate si radacinile, temperaturi intre -7°C si -14°C fiind daunatoare, in functie de specie.
Drept urmare, se impune implementarea unor masuri care sa previna, pe cat posibil, aparitia pierderilor cauzate de variatiile de temperatura. Altfel, vom spune din nou ca “nu vom manca anul acesta fructe”.
✅Concret, ce se poate face?
În vederea protejarii pomilor si arbustilor impotriva temperaturilor survenite in ferestrele iernii, se pot aplica anumite tehnici.
Pe arii restranse se poate practica invelirea pomilor si arbustilor mai sensibili la ger cu “plasă de umbrire” clasică sau cu folie microporoasa tip agril, aceasta asigurand un plus de temperatura. ⚠️Atentie, se mai practica folosirea foliei de polietilena (celofan) pentru invelirea plantelor lemnoase, procedura nerecomandata. Folia de polietilena favorizeaza cresterea umiditatii la nivelul coroanei, ceea ce conduce la cresterea sensibilitatii la ger. In plus, in interiorul foliei aerul se incalzeste, mai ales in zilele usor senine, iar pomul se decaleste si mugurii pot porni in vegetatie.
Tot dupa pornirea in vegetatie în livezile intensive se pot utiliza perdelele de fum, cu rolul de a impiedica pierderea caldurii acumulate in sol si mentinerea unui strat de aer mai cald in livada. Aceasta implica arderea unor materiale care produc mult fum (paie umezite, rumegus umed, etc.). Se așează din loc în loc butoaie din metal, în care se face foc mocnit.
Pentru plantele de la sol, cea mai buna si sigura metoda de a proteja pamantul de frig este de a-l acoperi cu paie uscate („fan” in denumire populara).
De asemenea, pentru plantele din ghiveci poti aplica un strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș etc. Aplica un astfel de strat peste pamantul din ghiveci pentru a preveni inghetul, in caz ca aveti si ghivece pe care le pastrati afara.
Daca mai stiti si alte metode probate de dumneavoastra, asteptam sa le impartasiti cu noi!😊

Sfaturi pentru îngrijirea grădinii primăvara

31 Martie, 2023

Primăvara este momentul în care grădina are nevoie de cea mai mare atenție din partea ta. Plantele intră în vegetație iar tu trebuie să îți folosești energia acumulată de-a lungul iernii pentru curățirea grădinii, pregătirea staturilor, tăierea pomilor fructiferi și a arborilor ornamentali.
Pentru a-ți fi mai ușor să te organizezi în această perioadă, venim în ajutorul tău cu 10 sfaturi de grădinărit.
❤️Inspecția de primăvară
Acum că a trecut vremea rece, trebuie să verifici dacă plantele au suferit în urma înghețului sau a prezenței rozătoarelor, iar dacă observi porțiuni afectate, va trebui să le îndepărtezi. Este momentul să aduni resturile vegetale uscate și să rearanjezi sistemele de susținere înclinate sau putrezite ale plantelor (grătare, pergole, garduri).
🧡Curățenia
Acum este momentul optim pentru curățenia generală din grădină. Aceasta presupune adunarea tuturor ramurilor căzute, măturarea frunzelor și a ierburilor uscate. Menținerea unei igiene corespunzătoare va contribui la diminuarea bolilor și a dăunătorilor plantelor din grădină.
Dacă ai un iaz în grădină, acum este momentul să cureți reziduurile sau să schimbi apa și să adaugi un dezinfectant.
💛Montarea unor noi elemente decorative
Până la intrarea plantelor în vegetație, este indicat să așezi bordurile, piatra sau scoarța decorativă, ori să cureți vechile obiecte de decor din grădina ta. Dacă temperatura permite, este momentul optim pentru a reda culoarea pieselor din lemn din grădină, cu vopsea proaspătă.
💚Fertilizarea solului
Pentru o mai bună dezvoltare a plantelor este indicat să aplici periodic un îngrășământ.
Fie că optezi pentru fertilizarea organică (gunoi de grajd, compost) sau administrezi un îngăsământ complex, este bine să ții cont de tipul plantelor și de cerințele lor față de elementele nutritive.
💙Toaletarea plantelor
Fie că este vorba de pomii fructiferi, de arbusti ornamentali sau de arborii decorativi, primăvara este momentul potrivit în care se intervine la forma coroanei acestora.
Iată câteva criterii după care să te ghidezi atunci când aplici tăieri plantelor:
_începe prin a tăia toate porțiunile afectate de frig sau uscate;
_urmează regula generală conform căreia arbuștii decorativi înfloresc pe lemn nou (creșterile din acest an). Astfel, pot fi tăiate ramurile din anul precedent la Hortensia, Trandafir și Potentilla pentru a stimula creștera unor noi ramuri ce se vor umple de flori.
_arbuștii decorativi prin frunze (ex. Buxus, Thuja) pot fi toaletați după forma preferată.
_nu aplica tăieri plantelor lemnoase care înfloresc timpuriu precum Forsytia, Liliacul, Gutuiul japonez, Weigelei sau la Physocarpus opulifolius. Dacă îi vei tăia, există riscul să îndepărtezi mugurii florali din acest an.
💜Despărțirea tufelor
Orice plantă perenă care a depășit spațiul alocat ei sau a crescut suficient de mare pentru a fi mutată poate fi scoasă acum din pământ și replantată. Excepție o fac plantele bulboase, în cazul cărora este recomandat să execuți acestă operațiune vara, la finalul înfloririi (lalele, zambile, narcise, etc.)
🖤Plantarea florilor
Fie că este vorba de borduri, rondouri sau jardiniere, abia așteptăm să le vedem pline de flori. Trebuie să ai în vedere posibilitatea apariției unui îngheț târziu, așa că fii pregătit să ai la îndemână un material special cu care să le poți proteja. Cel mai bine este să aștepti până când acest pericol trece.
🤍Aplicarea mulciului
Dacă mulcești solul, vei fi scutit de buruienile inestetice care apar pe perioada întregului an. Ca și mulci poți folosi folia geotextil ornată cu pietrii, scoarță decorativă sau spărtura de marmură.
🤎Creează un spectacol de lumini
Grădina ta poate fi fermecătoare chiar și noaptea. Montează lămpi solare de-a lungul aleii sau în locul cel mai drag ție pentru a te bucura la orice oră de frumusețea grădinii tale.
💟Reîmprospătează peluza
Dacă ai gazon, primăvara este un moment important pentr a-ți îndrepta atenția asupra acestuia. Începe cu scarificarea, administrează un îngrășământ specific pentru gazon și apoi udă din abundență. Pregătește mașina de tuns sau trimmerul, deoarece în curând va trebui cosit.

Primăvara culturilor în Martie

02 Martie, 2023

Ce facem în grădină în luna Martie? Pentru grădinarii pasionaţi mereu se găseşte ceva de făcut în grădină, fie că e vorba de curăţarea sau tăierea crengilor, fie că de plivit sau semănat.
Mai jos, punem la dispoziţia dumneavoastră cîteva informaţii despre cele mai întîlnite munci de grădinărit din lună martie.
ℹ️În grădina de flori🌷
Achiziţionaţi pliculeţele cu seminţe. Este momentul ideal de a le planta. Este destul de simplu deoarece pliculeţele au instrucţiuni de plantare pe verso, pe care trebuie să le urmaţi pas cu pas.
Nu aveţi nevoie de o seră în care să le cultivaţi, le puteţi creşte în casă, punîndu-le pe un pervaz însorit.
Martie este perioada ideală pentru a planta salvia. Aceasta va avea o dispunere spectaculoasă din vară pînă la începutul toamnei.
Dacă solul se poate lucra, adăugaţi un strat de 5 cm (sau mai mult) de compost sau gunoi de grajd, pentru a pregăti parcela pentru sezonul de semănat.
Dacă trebuie să mutaţi arbuştii de foioase, acum este momentul să faceţi acest lucru, dacă solul nu este îngheţat sau inundat.
Plantaţi flori cu înflorire, cum ar fi gladiole, crini şi ranuculus în grădină, jardiniere sau ghivece.
Plantaţi în grădină flori care au înflorit forţat în interior, cum ar fi zambile şi narcise.
Plantaţi ghiocei într-un loc însorit al grădinii, aceştia vor contribui la înfrumuseţarea grădinii dvs.
Acum este momentul potrivit pentru a planta plante erbacee perene (multianuale). Scoateţi şi separaţi plantele perene pentru a le îmbunătăţi vigoarea şi pentru a le înmulţi.
Dacă plantele dvs. au nevoie de suport de creştere, acum este momentul să-l puneţi pentru ca plantele să poată creşte pe el. Dacă veţi pune acest suport mai tîrziu, va fi mult mai grea adaptarea plantelor, iar aspectul lor nu va fi plăcut.
Plantaţi butaşii de trandafir. Curăţaţi tufele de trandafiri pentru a încuraja creşterea.
Însămînţaţi acum seminţele de flori, pentru a le putea replanta în iunie.
Efectuaţi lucrările de tăiere pentru fucsia (lasînd pe fiecare ramură 1-2 muguri).
Curăţaţi plantele perene şi iarba ornamentală şi îndepărtaţi frunzele uscate pentru a uşura creşterea unor frunze noi.
ℹ️În grădina de legume🥬
Plantaţi fasole şi mazăre timpurie în tăviţe cu compost, pentru ca mai apoi să le replantaţi în grădină.
Dacă solul poate fi lucrat, săpaţi parcela care va fi însămînţată şi mai apoi aşezaţi un strat de 5 cm de compost sau gunoi de grajd bine putrezit pentru a fi pregătit pentru perioada de plantare.
Pregătiţi răzoarele de legume îndepărtînd buruienile uscate, săpînd şi aşezînd compost peste acesta. Odată ce aţi pregătit solul, aşezaţi o folie sau pătura de horticultură, pentru a menţine răzorul uscat şi cald pentru plantare.
Dacă aţi avut recipient pentru compost pe perioada iernii, acum este momentul să răspîndiţi acest compost în grădină.
Plantaţi arpagic şi usturoi, dacă solul nu este îngheţat sau inundat.
Începeţi să plantaţi seminţe de legume precum: morcovi, ridichi şi salată, în seră, sub peliculă sau sub o pătură horticolă.
ℹ️În grădina de fructe🍓
Plantaţi meri, cireşi şi alţi pomi fructiferi într-un loc însorit.
Continuaţi să plantaţi lăstari de zmeură.
Efectuaţi lucrări de tăiere a arbuştilor pentru a stimula creşterea unor noi lăstari care vor rodi în toamnă. Tăiaţi vîrful lăstarilor care au rodit în vara trecută şi care au crescut peste suportul de susţinere.
Protejaţi florile piersicilor, caişilor şi nectarinilor cu o pătură de horticultură. Acest tip de pomi se pot planta în această perioadă.
Săpaţi pomii fructiferi apoi adăugaţi un strat de compost la rădăcina acestora. Atenţie! Nu adăugaţi un strat prea mare de compost, deoarece acesta nu va avea efectul scontat.
Acoperiţi căpşunile cu o peliculă sau pătură horticolă pentru a încuraja rodirea timpurie.
ℹ️În seră🌱
Începeţi să plantaţi seminţe de varză de toamnă în tăviţe pe care le aşezaţi într-un loc răcoros în seră.
Plantaţi seminţele acum pentru a le putea transplanta în grădină după ce a trecut îngheţul.
Schimbaţi pămîntul şi ghiveciul orhideelor şi altor plante de apartament înainte de a începe creşterea activă.
Plantaţi în ghivece lăstarii pe care i-aţi tăiat toamna trecută.
Aduceţi sacii de compost în seră pentru a se încălzi o săptămînă sau două înainte de a fertiliza terenul.
În zilele mai călduroase aerisiţi sera.
Plantaţi seminţele de tomate în sera încălzită pentru a obţine o recoltă timpurie.
O primavara insorita si spor la gradinarit iti dorim!😊

Alegeți substanțe blânde cu polenizatorii

27 Martie, 2023

De abia s-au deschis primele flori la pomi fructiferi și pentru apicultori au început problemele !! În condițiile unui an trecut extrem de dificil ,cu efective intrate la iernare, decimate de condițiile meteo ale anului trecut și nu numai de către ele ,am ajuns cu chiu cu vai la startul noului sezon!!
Cu toate ca am traversat o iarnă extrem de ușoară nu ne putem lăuda cu familii puternice asa cum ar fi fost normal !!
🙏 De aceea vin cu rugămintea la acei care luați mașina de stropit pomii în spate ,aveți puțină compasiune față de aceste ființe extrem de fragile și întrebați de două ori pe acei care va recomandă substantele cu care veți stropi și alegeți substanțe blânde cu polenizatori !! Mai mult chiar, evitați folosirea insecticidelor în timpul infloriri asa cum de altfel prevede si legea ,iar acolo unde sunteți absolut nevoiți sa le folosiți ,făceți-o seara în amurg când marea majoritate a albinelor au intrat în stupi .
Nu uitați ca fără albinele noastre, livezile voastre vor da randament mult mai scăzut !!
Va mulțumesc pentru înțelegere!!”
Importanța 🐝albinelor este de necontestat!

Proiecte fantastice pentru gradină

10 Februarie, 2023

Suntem convinsi ca si voi asteptati razele soarelui, primele flori in gradina si timpul petrecut in aer liber, după atâta frig din ultimele zile.
Te invitam sa astepti primavara cu aceste frumoase proiecte pentru curtea si gradina ta.
🏚Casuta pentru pasari
Pasarile din curtea ta sau pasarile care vin sa iti viziteze gospodaria au nevoie de o casuta, de un suport pentru apa, dar si de un suport pentru mancare. Asigura-le hrana si apa si vei avea mereu pasari in curte care sa cante frumos si sa iti faca gospodaria mai plina de viata.
🪵Refoloseste butucii de lemn
Butucii de lemn pot fi refolositi pentru a realiza din ei diferite proiecte frumoase, fie pentru casa, fie pentru gradina ta. Arta mozaicului poate fi pusa in evidenta cu ajutorul acestor butuci din lemn, astfel ca poti folosi diferite forme de sticla, colorate, pentru a realiza modele simpatice.
🪑Scaunele vechi transformate in suporturi pentru ghivece
Daca si tu ai un scaun din lemn vechi, scaun care nu mai poate fi folosit, atunci il poti transforma intr-un astfel de suport pentru ghivecele tale cu flori. Iata cum poti sa iti pui indemanarea la incercare si sa realizezi, in acelasi timp, proiecte atragatoare pentru gospodaria ta.
🧁Proiecte fantastice pentru gradina din forme de prajituri
Formele de prajituri, cum sunt aceste forme de briose, pot fi transformate in proiecte ideale pentru gradina ta. Daca mereu ti-ai dorit sa pui in pamant cateva plante aromatice sau ierburi pentru mancare, atunci poti incepe cu astfel de suporturi pentru briose.
Planteaza aici oregano, rozmarin, busuioc, menta, dar si alte ierburi aromatice care iti vor face preparatele mai gustoase.

Liliacul – plantare și îngrijire

15 Februarie, 2023

Syringa vulgaris, adică liliacul, este cultivat pentru florile sale frumoase, cu parfum intens.
Culoarea florilor poate varia de la roz la violet, însă există și soiuri albe și galbene.
Atunci când este plantat ca gard viu, liliacul oferă umbră și intimitate. Se poate vorbi despre soiuri pitice de liliac de până la 2,5 metri înălțime și de soiuri mari, care pot atinge înălțimi de până la 9 metri. Cu o îngrijire adecvată, liliacul poate înfrumuseța o grădină timp de zeci de ani. Liliacul este rezistent, ușor de cultivat și nu necesită cine știe ce lucrări de întreținere. În plus, florile sale atrag fluturi, dar creează și aranjamente superbe pentru casă.
➡️Când și cum se plantează liliacul?
Primăvara și toamna reprezintă cele mai bune perioade pentru plantarea liliacului. Faceți o groapă suficient de adâncă și de lată pentru a găzdui rădăcinile liliacului. Dacă intenționați să folosiți liliacul ca gard viu, atunci aveți grijă să lăsați cel puțin 1 metru distanță între fiecare liliac pentru a preveni supraaglomerarea. Alegeți o zonă cu mult soare după-amiază și aveți grijă ca solul să fie bine drenat. După plantarea liliacului, udați bine și adăugați un strat suficient de gros de mulci, pentru a împiedica apariția buruienilor și pentru a menține umiditatea în sol.
➡️Cum avem grijă de liliac după plantare?
Liliacul este considerat un arbust care necesită lucrări reduse de întreținere, dar o atenție sporită se va acorda tăierii regulate. În al doilea rând, trebuie să avem grijă ca solul să fie cât mai hrănitor. Deși liliacul tolerează mai multe tipuri de sol, preferă solul bine drenat și bogat în humus. Ceea ce puteți face este să îngrășați pământul cu compost. Cât despre udare, liliacul trebuie udat cu generozitate, dar nu prea des, deoarece nu îi place să aibă rădăcinile îmbibate cu apă. Utilizarea frecventă a îngrășămintelor nu este necesară pentru îngrijirea liliacului, dar puteți aplica puțin fertilizant la începutul primăverii, ceea ce va ajuta la creșterea florilor, cu condiția să nu folosiți un fertilizant care conține prea mult azot, deoarece acesta va duce la o înflorire insuficientă.
De obicei, liliacul este rezistent la tot felul de dăunători, insecte și boli, dar în cazul în care observați unele probleme, puteți pulveriza o soluție formată din apă și săpun. Cu toate acestea, dacă infestarea este una masivă, poate fi necesar să tăiați o bună parte din plantă sau chiar tot liliacul, pentru ca boala să nu se răspândească în grădină.
➡️Fertilizarea și tunderea liliacului – când trebuie să aibă loc?
În fiecare primăvară, este recomandat să aplicați un strat de compost sub plantă, urmat de un strat suficient de mulci, pentru a menține umiditatea în sol și pentru a preveni apariția buruienilor. Udați liliacul în timpul verii, dacă precipitațiile sunt reduse. Liliacul nu va înflori dacă este fertilizat prea mult, așa că îi puteți pune o mână de îngrășământ la sfârșitul iernii, dar nu mai mult. După ce înflorirea liliacului a ajuns la final, puteți pune gunoi de grajd putrezit în jurul bazei și, eventual, un pic de var.
Acum puteți tăia liliacul pentru a-i da o formă cât mai plăcută și armonioasă. Liliacul înflorește pe lemn vechi, așa că este esențial să efectuați lucrările de tundere primăvara, imediat după înflorire. Dacă tundeți liliacul mai târziu în vară, este posibil să îndepărtați lemnul care formează muguri florali. Atunci când ciorchinii cu flori de liliac sunt din ce în ce mai mici, este un semn că trebuie să tundeți liliacul.
În fiecare an după înflorire, tăiați lemnul mort și ramurile care ating pământul, precum și crengile mici și slabe. Dacă liliacul este bătrân și într-o formă foarte proastă, îndepărtați o treime din lemnul cel mai vechi în primul an, jumătate din lemnul vechi rămăs în următorul an, iar în al treilea an, tundeți tot restul lemnului vechi. O altă opțiune de tundere pentru un liliac bătrân și aflat într-o formă foarte proastă este să îl tăiați cu totul, până la o înălțime de 12-16 centimetri. Este o măsură foarte drastică, însă liliacul este rezistent. Dezavantajul acestei opțiuni este că va dura câțiva ani până când liliacul va crește din nou, însă avantajul este că veți avea mai puțin de muncă și liliacul vă va oferi o multitudine de flori. Totuși, trebuie menționat faptul că o astfel de tăiere severă poate avea ca rezultat lipsa înfloririi timp de 1 până la 3 ani. Din aceste motive, un program de tăieri pe etape este cel mai recomandat, având ca scop evitarea tăierii severe și drastice, acordând atenție an de an formei pe care o ia liliacul.
➡️Cum înmulțim liliacul?
Liliacul se înmulțește de unul singur în mod obișnuit, producând lăstari noi de la baza trunchiului. Acești lăstari pot fi utilizați pentru propagarea liliacului. Săpați de jur-împrejurul tulpinii principale, expunând rădăcinile și tăiați lăstarul de la planta-mamă. Asigurați-vă că luați și rădăcini. Apoi, plantați pur și simplu lăstarul într-un loc adecvat, udând în mod regulat până când se prinde.
Deși este mai puțin dificil, liliacul se poate înmulți și din butași. Luați butași de liliac din creșterea viguroasă de la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Luați mai mulți butași pentru a spori șansele de succes. Cel mai bine este să luați butașii dimineața, când vremea este încă răcoroasă și planta este bine hidratată. Tăiați butași cu lungimea de 10-15 centimetri din creșterea nouă, fragedă. Îndepărtați frunzele inferioare ale butașului, lăsând doar două-trei frunze în partea de sus. Rădăcinile vor ieși din noduri, adică acele puncte unde frunzele au fost atașate de tulpină. Umpleți un ghiveci mic cu pământ de grădină, nisip și perlit. Umeziți ușor acest amestec, după care cu ajutorul unui băț sau cu degetul formați o gaură mică, unde veți pune butașul. Mai întâi treceți butașul prin hormon de înrădăcinare sau prin miere de albine, după care puneți butașul în gaură și acoperiți cu pământ, astfel încât să stea drept. Puteți planta mai mulți butași în același ghiveci, atât timp cât frunzele lor nu se ating. Așezați ghiveciul într-un loc cald, cum ar fi pe frigider. În acest moment, butașii nu au nevoie de lumină puternică. Udați butașii zilnic sau ori de câte ori este nevoie pentru a menține pământul umed, dar niciodată ud. Puteți acoperi ghiveciul cu o pungă de plastic transparentă sau cu folie de plastic pentru a crea un mediu umed, dar asigurați-vă că deschideți punga ocazional sau faceți câteva găuri în plastic pentru a asigura circulația aerului, altfel butașii ar putea să putrezească. De obicei, rădăcinile se formează într-o lună sau două, fapt indicat de apariția unei creșteri noi și sănătoase. În acest moment, puteți muta ghivechiul la lumină puternică și indirectă și permiteți pământului să se usuce ușor între udări. Lăsați butașii să se maturizeze și să își formeze o rețea bine stabilită de rădăcini, după care îi puteți planta la locul lor definitiv în grădină.
Foarte multe persoane se întreabă dacă butașii de liliac formează rădăcini în apă. Unele plante dezvoltă rădăcini rapid într-un pahar cu apă pus pe un pervaz însorit, dar această practică nu este de obicei recomandată pentru liliac. Dacă doriți să încercați, luați o tăietură dintr-un liliac sănătos și așezați tulpina într-un pahar transparent cu 3-5 cm de apă. Îndepărtați frunzele din partea inferioară a tulpinii pentru a împiedica butașul să putrezească. Adăugați apă proaspătă după cum este necesar. Dacă tulpina dezvoltă rădăcini, atunci puteți să o plantați într-un ghiveci cu pământ, iar după ce planta s-a maturizat și este bine stabilită, poate fi mutată în aer liber.

Paulownia – plantarea și îngrijirea

27 Ianuarie, 2023

Paulownia – ce avantaje obținem dacă plantăm acest arbore? Majoritatea copacilor cu creștere rapidă vor crește cu 1,2-1,8 metri în înălțime pe an, însă Paulownia poate crește cu 4,5 metri pe an.
Impresionează prin coronamentul său minunat, cu ramificație înaltă, dar și prin rețeaua sa de rădăcini deloc agresivă. Prin urmare, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la faptul că este invaziv sau predispus la boli sau la alte probleme cauzate de diverși dăunători. În loc să caute apă, Arborele Împărătesei Regale dovedește că are o toleranță excelentă la secetă.
De asemenea, primăvara, oferă un spectacol superb de flori mari și frumoase, de culoarea lavandei, cu parfum dulce și care rezistă o perioadă îndelungată. Frunzele sunt foarte mari și prezintă un verde intens toată vara. Lemnul său este destul de dur și este de fapt un lemn de esență tare folosit în unele țări pentru cherestea și pentru mobilier fin.
Deoarece acest copac crește atât de repede, vă poate ajuta să economisiți bani, pe care altfel i-ați fi cheltuit pentru plata facturilor de energie în timpul verii, când folosiți aparatul de aer condiționat. De fapt, se estimează că un copac matur poate reduce facturile de încălzire și răcire cu până la 25%.
Totuși, cel mai incredibil beneficiu care vine odată cu plantarea arborelui Paulownia are legătură cu mediul. Frunzele sale uriașe filtrează poluanții și toxinele din aer într-un ritm rapid. Din nou, se estimează că un singure arbore de Paulownia poate să absoarbă până la 48 de kg de dioxid de carbon pe zi și îl poate înlocui cu oxigen curat și pur. De asemenea, curăță aerul de gaze cu efect de seră, care sunt atât de dăunătoare. Rădăcinile arborelui se hrănesc rapid cu îngrășămintele excesive din câmpurile de recoltă sau din apropierea fermelor de animale.
Prin urmare, dacă intenționați să plantați un copac, atunci plantați unul care vă aduce mai multe beneficii și care are grijă și de Pământ. Arborele Împărătesei Regale oferă mai multe beneficii decât oricare alt copac care crește pe Pământ. Ba chiar s-au găsit dovezi fosilizate cum că acest copac a crescut în vremurile foarte îndepărtate din abundență, în special în America de Nord.
➡️Cum se plantează Paulownia?
Primăvara, Paulownia tormentosa este un copac absolut superb. Poartă muguri catifelați care se dezvoltă în flori violete magnifice. Dacă doriți să plantați acest copac din semințe, exact așa cum face și natura, veți avea un mare succes, doearece plantarea semințelor de Paulownia nu dă greș niciodată. Paulownia tormentosa este un copac foarte atrăgător, cu o creștere rapidă și ușor de cultivat în grădina de acasă, în mediul potrivit. Poartă flori asemănătoare unei trompete, care sunt mari, încântătoare, parfumate și în nuanțe superbe de mov sau albastru.
După spectacolul de flori din primăvară, apar frunzele uriașe. Și acestea sunt frumoase, fragede și cu o moliciune aparte. Frunzele sunt urmate de un fruct verde care se maturizează într-o capsulă maro. Arborele a fost introdus în SUA cândva în anii 1800, iar în câteva decenii, s-a naturalizat în partea de est a țării tocmai prin propagarea semințelor. Fructul copacului este o capsulă cu patru compartimente care conține mii de semințe minuscule. Un copac matur produce aproximativ 20 de milioane de semințe în fiecare an. Deoarece Arborele Împărătesei Regale se autoînsămânțează cu ușurință, în unele locuri este considerat invaziv.
În sălbăticie, semințele Arborelui Împărătesei Regale reprezintă metoda naturală de propagare. Drept urmare, germinarea semințelor este destul de ușor de realizat în majoritatea regiunilor țării. Semințele de Paulownia sunt foarte mici, așa că trebuie să depuneți un efort suplimentar pentru a le semăna în strat subțire și pentru a preveni răsadurile aglomerate. O modalitate de a continua germinarea semințelor este să le așezați pe o tavă deasupra compostului. Pentru a germina, semințele au nevoie de soare, așa că nu le acoperiți cu sol. Păstrați solul umed o lună sau două până când vedeți că semințele au germinat. Dacă veți acoperi tava cu o folie de plastic, veți reține umezeala. Odată ce semințele germinează, îndepărtați folia de plastic. Răsadurile tinere se dezvoltă rapid și cresc până la 2 metri în primul sezon de creștere. Cu puțin noroc, de la germinarea semințelor de Paulownia veți ajunge să vă bucurați de florile sale spectaculoase în doar doi ani.
Dacă vă întrebați unde anume să plantați Arborele Împărătesei Regale, alegeți un loc cât mai protejat și cât mai ferit de vânturi puternice. Lemnul acestui copac cu o creștere atât de rapidă nu este foarte puternic, așa că se poate rupe în timpul furtunilor. Pe de altă parte, Paulownia nu necesită un tip special de sol și chiar este tolerant la secetă, conform Gardeningknowhow.
➡️Cum și când se efectuează lucrările de tăiere la Paulownia?
Acest copac originar din China, care poate crește până la 15 metri în înălțime și în lungime, are nevoie de tăieri timpurii pentru a-și forma o structură puternică a ramurilor. Deoarece Arborele Împărătesei Regale crește extrem de repede, cu aproape 4,5 metri pe an, lemnul său este foarte slab și foarte vulnerabil la rupere. Ramurile sale tind să se desprindă, ceea ce din nou este o problemă. Tunderea corectă a Arborelui Împărătesei Regale reprezintă soluția la aceste probleme. Întrebarea când să tăiați Paulownia este strâns legată de modul în care se tunde acest copac. Când și cum depind de rezultatul pe care doriți să îl obțineți.
O opțiune ar fi să tăiați copacul la o dimensiune mai mică pentru a se potrivi într-o grădină, deci puteți tăia copacul la 1 metru, lăsând câteva ramuri pe trunchiul principal. Faceți această tăiere toamna, deoarece acest tip de tăiere încetinește creșterea rapidă a copacului. În primăvară, crengile copacului vor fi pline cu frunzele sale în formă de inimă. De asemenea, vor apărea superbele flori albastre sau mov, răspândind în grădină un parfum de caprifoi.
De asemenea, Paulownia se poate tăia destul de sever și iarna, ceea ce din nou va duce la un val de frunze proaspete în fiecare primăvară. Trunchiul scurtat va produce ramuri verzi cu frunze uriașe sub formă de inimă.
Dacă intenția cu care doriți să tundeți Arborele Împărătesei Regale este aceea de a-l consolida pur și simplu, atunci nu trebuie decât să tăiați lemnul mort la începutul primăverii. Nu vă gândiți să faceți o tăiere prea severă în această perioadă, deoarece veți elimina florile. De abia după înflorire, puteți tăia Paulownia mai sever, să îndepărtați ramurile deterioate și pe cele care se suprapun, precum și pe cele care tind să se desprindă. De asemenea, puteți îndepărta ramurile inferioare pentru a putea trece pe sub copac.
Dacă arborele a crescut strâmb, tăiați-l până la pământ și lăsați-l să crească din nou, având grijă să îndepărtați toate ramurile laterale, cu excepția trunchiului principal, care este și cel mai puternic. Astfel, Paulownia va crește drept și puternic, conform Gardeningknowhow.
➡️Ce să faceți dacă doriți să scăpați de Paulownia?
S-a menționat în rândurile anterioare că, în ciuda tuturor avantajelor pe care le oferă, Paulownia este considerat în unele locuri ca fiind un arbore invaziv, tocmai pentru că se autoînsămânțează, nu are cerințe specifice de îngrijire, nu este pretențios la sol, rezistă cu bine în perioadele de secetă și oricât de mult l-ați tăia, va crește fără probleme. În general, plantele invazive sunt cele mai controversate și cel mai greu de controlat. Și bambusul este considerat tot o plantă invazivă, la fel cum este considerat și caprifoiul, și iedera, și glicina și multe alte plante cățărătoare. Dacă doriți să scăpați de acest copac cu o creștere extrem de rapidă, s-ar putea să vi se pară că intrați într-o bătălie fără sfârșit, dar sunt modalități prin care puteți elimina din grădina acest arbore și puteți opri răspândirea semințelor sale. Cel mai eficient mijloc prin care puteți scăpa de Paulownia implică folosirea unui erbicid. Mai precis, erbicidul utilizat ar trebui să conțină unul dintre următoarele ingrediente active: glifosat, tricopir-amină sau imazapir. Cea mai bună perioadă de aplicare a acestui erbicid este, în general, vara sau toamna. Aplicați erbicidul conform instrucțiunilor de pe etichetă.
Totuși, controlul chimic trebuie utilizat doar ca ultimă soluție, deoarece abordările organice sunt mai sigure și mult mai ecologice. Dacă Paulownia nu a atins încă înălțimi amețitoare, puteți utiliza un fierăstrău pentru a tăia fante de jur-împrejurul tulpinii. Apoi, pulverizați erbicidul în fante, folosind o sticlă cu pulverizator. Arborele ar trebui să moară pe parcursul sezonului de creștere, dar ar putea fi necesară o nouă aplicare în anul următor. Ce mai puteți face este să tăiați copacul cu un fierăstrău cu lanț, apoi folosind tot o sticlă cu pulverizator, să aplicați erbicid pe butuc în câteva ore de la tăiere.
O altă opțiune pentru arborele care nu s-a dezvoltat încă prea mult implică folosirea unui spray foliar. Folosiți un pulverizator cu o duză conică pentru a pulveriza erbicid pe frunzele copacului. Aplicați erbicid foliar dacă apar lăstari noi. Aveți grijă să culegeți toate capsulele cu semințe și să le puneți la gunoi.
În cele din urmă, tot dacă arborele nu a apucat încă să se dezvolte, puteți săpa de jur-împrejurul rădăcinii și să încercați să trageți arborele cu totul, dar având grijă să prindeți întregul sistem de rădăcini. Cel mai bine faceți asta când solul este umed.
➡️Concluzii
Originar din vestul Chinei, Arborele Împărătesei Regale a fost un copac ornamental de preț în Europa și a fost introdus în Statele Unite la începutul anilor 1800. Este posibil să se fi infiltrat în State și prin intermediul importurilor din China, care foloseau frunzele moi și capsulele pufoase cu semințe ca material de ambalare. Deși este considerat un copac invaziv și greu de ținut sub control, nimeni nu poate contesta frumusețea sa. Frunzele în formă de inimă și ciorchinii de aproximativ 5 cm bogați în flori parfumate și atât de plăcut colorate sunt cele care fac din Paulownia un copac spectaculos. Totuși, multe persoane caută să împiedice răspândirea acestui copac, deoarece înghesuie plantele native, poate distruge habitatele faunei sălbatice și poate amenința industriile lemnoase și agricole. Vântul și ploile susțin răspândirea semințelor de Paulownia, care germinează foarte ușor chiar și în cel mai sărăcăcios sol.

Iasomia – plantare și beneficii

31 Ianuarie, 2023

Una dintre cele mai frumoase si placut mirositoare flori este cea de iasomie, preferata multor femei atunci cand vine vorba de parfumuri. Iasomia este un gen de arbusti din familia Oleaceae, care numara
aproximativ 200 de specii, originare din regiunile tropicale si temperat calde are Lumii vechi. Majoritatea speciilor cresc catarandu-se pe alte plante. De obicei, iasomia se cultiva foarte mult pentru flori, in gradina, sau ca planta de apartament.
➡️Cum se planteaza?
Daca aveti posibilitatea sa plantati iasomie in propria gradina, nu ezitati sa o faceti. Iasomia este cunoscuta si drept arbustul cu cele mai parfumate flori de vara.
Originara din sudul Europei, iasomia este un arbust cu frunze cazatoare si care poate fi plantat cu usurinţa in gradina.
Iasomia este o planta care iubeste lumina din abundenţa, de aceea este important ca locul in care este plantata sa nu fie ferit de razele soarelui. Soarele este cel mai bun stimulent pentru o mare productie de flori. Cu toate acestea, iasomia se dezvolta bine si la umbra. Acest arbust are nevoie si de mult spatiu, pentru a creste si a se raspandi.
Din fericire pentru cultivatorii lui, arbustul de iasomie este foarte puţin pretenţios in ceea ce priveste tipul de sol. Aceasta creste in nisip, argila sau lut si tolereaza atat solurile alcaline, cat si pe cele acide. Cu toate acestea, cel mai bine se dezvolta in solurile moderat-umede. Are nevoie ca solul sa se dreneze bine pentru ca acest arbust nu suporta balţirea apei. Vara trebuie udata bine dar, dupa cum am mai spus, excesul de apa si baltirea in perioada de inflorire poate duce la pierderea bobocilor.
Pentru cresterea iasomiei, foloseste, la inceputul primaverii, fertilizator. Este, de altfel, cam singura perioada in care iasomia are nevoie de acest produs. In restul anului, arbustul parfumat nu va mai avea nevoie de ingrasaminte, decat in cazul in care are frunzele galbene, fapt care indica un deficit de nutrienţi. In perioada de inflorire nu se fertilizeaza.
Iasomia se planteaza toamna sau primavara, are avantajul ca ea creste repede, fiind destul de viguroasa si poate fi modelata prin taieri. Taierile de corectare a formei si taliei plantei trebuie aplicate primavara devreme. Dupa ce trec florile iasomia trebuie tunsa din nou pentru a stimula inflorirea urmatoare.
Taierea de formare a iasomiei se face toamna, cand trebuie eliminate o treime din ramuri. De asemenea, ar fi indicat ca la inceputul verii sa lasati lastarii lungi sa fie ciupiţi pentru a stimula producţia de lastari tineri. Lastarii tineri sunt cei care fac cele mai multe flori, acesta fiind si motivul pentru care daca nu tunzi iasomia aceasta inceteaza in 2-3 ani sa mai faca flori.
Datorita faptului ca iasomia este plina de nectar, aceasta atrage diverse insecte, in special fluturii. Partea neplacuta este ca exista riscul sa fie puternic atacata de afide, asa ca sunt necesare tratamente preventive pentru indepartarea acestor insecte daunatoare.
➡️Beneficiile iasomiei
Ati auzit fara indoiala ca in China ceaiul de iasomie este extrem de popular si ca este consumat aproape la orice masa. Chinezii apreciaza ceaiul de iasomie datorita gustului placut, aromei relaxante, dar si beneficiilor asupra sanatatii.
De multe ori, ceaiul de iasomie se consuma in combinatie cu ceaiul verde, tocmai pentru a-si potenta reciproc efectele benefice.
Numita de persi „yasmin”, adica „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosita de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturala a pielii si pentru efectele sale afrodoziace. Femeile arabe o adaugau in bai si isi aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate si in zilele noastre, cand iasomia a devenit unul dintre ingredientele esentiale folosite de parfumierii din intreaga lume si o planta regasita frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.
Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorita aromei placute dar si a uleiurilor volatile din compozitie, iasomia calmeaza, relaxeaza, reduce stresul si oboseala, si poate trata cu succes insomniile. Cu toate acestea, are si un continut moderat de cofeina, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seara dupa ora 18, poate avea exact efectul contrar si sa ne impiedice sa adormim.
Iasomia a fost folosita de medici si pentru calmarea starilor de sensibilitate nervoasa, de agitatie si de surescitare. Femeile bogate din secolul XIX o foloseau sub forma de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, starile depresive si emotia excesiva.
Ceaiul de iasomie are si alte beneficii pentru sanatate, legate de imbunatatirea functiilor organismului. Scade colesterolul si regleaza tranzitul intestinal, calmand simptomele neplacute ale indigestiei. Multi specialisti sustin ca antioxidantii din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, daca este consumat regulat.
Datorita efectului calmant si antiinflamator, poate calma durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseala si febra musculara, contractiile musculare si spasmele si poate trata intr-o anumita masura migrenele.
Cu toate acestea, ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor insarcinate si persoanelor cu afectiuni cardiace, din cauza continutului de cofeina. La fel, acest ceai este contraindicat pentru pacientii cu hiperaciditate gastrica sau ulcer. In plus, indiferent daca suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai putin grave, ca dureri abdominale, varsaturi, somnolenta, disfunctii renale.
1. Combate stresul si depresia✅
Ceaiul de iasomie te ajuta sa te calmezi rapid intr-o situatie stresanta sau dintr-o criza nevrotica. De asemenea, revigoreaza sistemul nervos central, inlaturand semnele depresiei, asteniei sau anxietatii. Meritul efectului calmant si tonic nu este datorat doar compusilor activi din planta, ci si mirosului placut si relaxant al acesteia.
2. Trateaza migrenele✅
Nesuferitele dureri de cap provocate de migrene pot fi mult ameliorate cu o ceasca de ceai de iasomie, datorita efectului calmant puternic al acestui remediu naturist.
3. Imbunatateste digestia✅
Compusii activi din florile de iasomie ajuta la stimularea tranzitului intestinal lent si la distrugerea bacteriilor nocive care determina aparitia intoxicatiilor alimentare.
4. Creste libidoul✅
Ceaiul de iasomie se poate transforma in cel mai la indemana si eficient afrodiziac. S-a demonstrat ca atunci cand este consumat frecvent, ceaiul de iasomie duce la sporirea dorintei sexuale si la imbunatatirea vietii sexuale.
5. Previne cancerul✅
Ceaiul de iasomie are un efect anticancerigen puternic, specialistii demonstrand ca previne formarea celulelor maligne prin combaterea atacului radicalilor liberi asupra organismului. Aici sunt ”vedete” antioxidantii existenti in planta, ale caror proprietati terapeutice reusesc sa tina la distanta cancerul.
6. Reduce colesterolul✅
Ceaiul de iasomie contine catehine, compusi organici cu rol esential in scaderea colesterolului “rau” si a trigliceridelor din sange. Are un efect hepatoprotector puternic.
7. Ajuta la slabit✅
Iasomia este un aliat puternic al slabitului sanatos, datorita numerosilor antioxidanti din compozitia plantei, care stimuleaza metabolismul si contribuie la arderea mai rapida a grasimilor.

Măsurile preventive de iarnă în pomicultură

13 Ianuarie, 2023

Reducerea pierderilor în plantațiile pomicole trebuie să fie o preocupare continuă a pomicultorilor.
În pomicultură, dar și în celelalte sectoare de producție agricolă, principalele pierderi provin din atacul bolilor și al dăunatorilor înregistrând daune cantitative și calitative însemnate.
⚠️Măsuri de prevenție:
➡️Măsurile agrotehnice au rol preventiv în apariția bolilor și dăunătorilor promovând efectuarea lucrărilor de întreținere și igienă, corect și la timpul potrivit, dar și utilizarea de soiuri mai rezistente la atacul bolilor.
➡️Înainte de intrarea în iarnă trebuie efectuate tăierile de întreținere a pomilor, urmate de curățarea livezilor de resturile uscate sau care prezintă urme de atacuri din anul trecut.
➡️O altă măsură agrotehnică este curățarea scoarței îmbătrânite și a mușchilor de pe suprafața pomilor. Acestea pot fi o sursă de infectare în anul următor!
➡️Măsurile de carantină încurajează controlul riguros al zonelor infectate și controlul fitosanitar al materialului săditor și al fructelor.
➡️Măsurile biologice promovează utilizarea prădătorilor naturali pentru eliminarea insectelor din culturile pomicole, dar și protejarea biodiversității.

Glicina – o floare ca o cascadă parfumată

26 Ianuarie, 2023

Glicina (Wisteria) este o planta cataratoare originara din Japonia, care are un ritm de crestere foarte rapid, iar in perioda ei de inflorire transforma locul in care este cultivata intr-o adevarata cascada parfumata. Aceasta planta ornamentala este impresionanta nu numai prin frumusetea ei dar si prin rapiditatea cu care creste, intr-o singura vara poate ajunge chiar si la
4 metri inaltime.
ℹ️Conditii de mediu
Daca va ganditi sa o plantati in curtea dumneavoastra ar fi bine sa o amplasati langa un perete pentru a se dezvolta pe verticala. Glicina trebuie plantata in locuri spatioase, atat radacinile cat si ramurile au nevoie de mult spatiu pentru a se dezvolta. In ceea ce priveste solul in care se va planta aceasta specie de planta nu are pretentii deosebite, dar prefera amplasamentele in locuri luminoase.
ℹ️Înmulțire
Ce mai simpla modalitate de a obtine un arbust de glicina este din butasi. Un butas se obtine prin taierea unei ramuri mature de circa 10–12 centimetri intr-un ghiveci cu pamant. Vom transplanta noii arbusti in gradina in anul urmator, primavara sau toamna.
Inmultirea se mai poate face si prin insamantare. Semintele de glicina sunt in tecile formate dupa trecerea florilor, dar metoda de inmultire prin seminte este destul de greoaie.
Semanarea se poate face fie in sera fie in interiorul locuintei. Puneti o samanta intr-un ghiveci cu pamant, presati usor si stropiti cu apa. Dupa ce planta a rasarit se va lua din ghiveci si muta in locul pe care l-ati ales. Ideal este ca locul sa fie insorit plantarea se va face la jumatatea lunii mai, sau in noiembrie, daca le-ati insamantat toamna trecuta.
ℹ️Îngrijire
Dupa plantare si in perioadele foarte calde ale anului glicina trebuie udata mai des iar. Tunderea se face in doua etape: la inceputul lunii martie, pastrand lastarii de pe ramurile batrane si in luna august, cand este necesara tunderea lastarilor prea lungi.

Plante pentru răceală și gripă

11 Ianuarie, 2023

O răceală care da, trece oricum (“cu medicamente într-o săptămâna, fără ele în 7 zile” – aşa zice o vorba înţeleaptă din popor), dar ne dă mari bătăi de cap între timp. Ştiu sigur că nimănui nu îi place să stea izolat în casă, cu febra, nas înfundat, dureri în gât şi alte treburi de genul acesta.
Şi mai ştiu şi că nu e o soluţie să băgăm o sumedenie de medicamente aka chimicale, uneori în mod inconştient, fără să luăm în calcul efectele secundare. Iar medicamentele, până la urmă tratează tot simptomele.
Aşa că am pregătit o lista de 2️⃣5️⃣ plante 🌿 care vă vor ameliora simptomele de gripă şi răceală (aduceţi-va aminte că toată generaţia noastră a crescut aşa şi a crescut bine). Fără chimicale, fără riscul apariţiei unor alte probleme. Iar partea bună e că pe multe dintre ele le puteţi găsi chiar la voi în cămară.
💚 Busuiocul🌱
Sezonul busuiocului e mai degrabă vara, dar asta nu înseamnă că nu îl poţi păstra tot anul (sau cultivă la ţine acasă). Pune câteva frunze de busuioc proaspăt culese în suporturile de cuburi de gheaţă, adaugă apă şi lasă-le la congelator până îngheaţă. Cuburile cu busuioc alungă febra şi ameliorează simptomele răcelii.
💚 Piperul negru 🌱
Cu siguranţă ai tot timpul piper negru în bucătărie, aşa că e timpul să îl utilizezi! În China, unde acesta are numele de hu jiao, acesta e folosit pentru a ajută expectoraţia. Adaugă-l în supă caldă şi profită de beneficiile sale.
💚 Iarbă-matei 🌱
Această plantă din familia mentei, care le atrage foarte tare pe pisici (există chiar şi sub formă de spray), este de mare folos în caz de gripă, pentru că stimulează transpiraţia, fiind folosită şi la combaterea febrei. O puteţi pune în salată sau o puteţi prepară în ceai.
💚 Ciuboţica-cucului 🌱
E o plantă de la care chiar putem folosi totul: frunzele, florile, dar mai ales rădăcina. Rădăcina conţine nişte substanţe numite saponozide triterpenice, care ajută expectoraţia. Fierbe rădăcina şi apă într-un vas, lasă amestecul la foc mic timp de 20 de minute, iar apoi strecoară bine şi bea! Atenţie, ciuboţica cucului nu e recomandată femeilor însărcinate sau celor care iau medicamente anticoagulante.
💚 Scorţişoara 🌱
Scorţişoara este unul dintre condimentele cărora nu le pot rezistă. Practic, puţină scorţişoară nu strică niciodată (chiar şi în cafea – video), mai ales în sezonul gripei. Această contribuie la încălzirea corpului şi la eliberarea cailor respiratorii. În ciuda beneficiilor sale, scorţişoară nu e indicată că remediu medicinal femeilor însărcinate.
💚 Echinaceea 🌱
Evident că din această lista nu putea lipsi echinaceea, remediul-minune. Având proprietăţi antibacteriene şi antivirale, aceasta e recomandată în cazul gripei şi virozei. Poate fi consumată sub formă de tinctura, sirop, capsule sau ceai.
💚 Eucaliptul 🌱
Eucaliptul e numai bun la casă omului, mai ales pentru că ajută la eliberarea sinusurilor şi la tratarea infecţiilor respiratorii. Toarnă câteva picături de ulei esenţial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte şi inhalează vaporii. Pe lângă faptul că e un decongestionant nazal, acesta are şi proprietăţi antibacteriene. De această metodă pe care mama o utiliza când eram copil, îmi aduc cel mai bine aminte. 🙂
💚 Socul 🌱
Ceaiul de soc are atât de multe proprietăţi terapeutice că nu ar trebui să îţi lipsească vreodată din casă. Este eficient în tratarea inflamatiilor căilor respiratorii, reduce febra şi durata răcelii. În plus, acesta contribuie la detoxificarea organismului, fiind indicat în curele de slăbire.
💚 Usturoiul 🌱
Şi uite aşa ajunge şi la usturoiul nostru de toate zilele, pe care oamenii îl folosesc în tratarea diferitelor afecţiuni de mai bine de 5000 de ani! Având proprietăţi antivirale, antiinflamatorii şi antifungice, usturoiul previne şi ameliorează răceală.
💚 Ghimbirul 🌱
Fiind diaforetic (stimulează transpiraţia), ghimbirul este eficient în lupta contra febrei, dar şi în accelerarea procesului de vindecare după răceală. Mai mult decât atât, o gargară cu apă, miere şi ghimbir e numai bună în tratarea durerilor în gât.
💚 Hreanul 🌱
Nu doar că e o plantă bogată în vitamina C, dar conţine şi câţiva compuşi ce facilitează eliberarea sinusurilor. Consumă ceai de hrean sau amestecă rădăcina rasă de hrean cu mierea pentru o cură de sănătate.
💚 Roiniţă 🌱
Roiniţa este o plantă bogată în vitamina C, aşa că va contribui la întărirea sistemului imunitar. Adaugă câteva frunze de roiniţă proaspăt culese sau o lingură de frunze uscate şi sfărâmate într-un vas cu apă, lasă la infuzat pentru cinci minute, iar apoi strecoară frunzele. Ceaiul te va ajută să te relaxezi imediat.
💚 Iarbă de lămâie 🌱
Cunoscută mai degrabă drept lemongrass, această plantă combate febra, tusea şi răceală. Fă-ţi un ceai din lemongrass şi vei scapă de bacteriile din organism, fiind un agent ce lupta împotriva tuturor toxinelor.
💚 Oregano 🌱
Dacă îţi place bucătăria italiană, în mod sigur nu îţi lipseşte din cămară. Oregano e un remediu excelent pentru tuse, putând fi consumat sub formă de ceai. În plus, inhalaţiile cu ulei de oregano sunt eficiente pentru eliberarea cailor respiratorii.
💚 Trifoiul roşu 🌱
Îl recunoşti cu uşurinţă după florile rozalii, care pot avea efect expectorant. Fierbe florile trifoiului roşu în apă timp de câteva minte, strecoară-le şi bea ceaiul. Tusea va fi ameliorată.
💚 Rozmarinul 🌱
Dacă încă nu ai folosit uleiul de rozmarin pentru vindecare, acum e momentul să o faci. Toarnă câteva picături într-un vas cu apă clocotită şi inhalează vaporii pentru a scapă de congestia nazală. În plus, miroase grozav, aşa că poate fi utilizat şi în aromaterapie. Iar rozmarinul (nu sub formă de ulei) poate fi consumat şi în diverse preparate, cărora le va da o aromă fantastică.
💚 Salvia 🌱
Această plantă cunoscută şi frecvent utilizată în bucătărie este un remediu clasic pentru dureri în gât şi tuşe. Ceaiul cu salvie şi gargară cu ceai de salvie sunt recomandate dacă te confrunţi cu gripă. Atenţie însă, dacă eşti însărcinată sau alăptezi, nu e indicat să foloseşti salvia pe post de medicament.
💚 Mentă 🌱
Sunt numeroase specii de mentă pe care le puteţi încerca, planta fiind eficientă în tratarea stărilor de oboseală şi a problemelor cu respiraţia.
💚 Cimbrul 🌱
Această plantă este o sursă bogată de antioxidanţi, aşa că nu ar strică să o incluzi mai des în regimul tău. În plus, ceaiul de cimbru te scapă de tuse, spasme bronhice, acţionând şi că un decongestionant nazal.
💚 Valeriana 🌱
Nu ai nevoie de un pumn de pastile pentru a te odihni noaptea, ci doar de un ceai de valeriana. Această plantă e folosită încă din Antichitate pe post de sedativ natural.
💚 Muşeţelul 🌱
Pe lângă valeriana, ceaiul de muşeţel este de asemenea eficient în nopţile în care te confrunţi cu insomnia, mai ales că îţi ajută întregul corp să se relaxeze.
💚 Coadă-şoricelului 🌱
Această plantă este bogată în flavonoizi, antioxidanţi puternici, având proprietăţi antiinflamatorii şi antismasmodice. Din acest motiv, infuzia din coadă-şoricelului e indicată atunci când te confrunţi cu tusea puternică şi răceală.
💚 Lumânărică 🌱
Această plantă cu flori galbene este un leac grozav pentru inflamaţii şi afecţiuni ale cailor respiratorii. Toarnă apă clocotită peste două linguriţe de plantă (flori şi frunze) şi lasă la infuzat câteva minute. Ai grijă să strecori bine de tot ceaiul, pentru că lumânărică are peri aspri care pot irită.
💚 Măgheranul 🌱
Adaugă câteva picături de ulei de măgheran în apă fierbinte şi inhalează vaporii săi pentru a scapă de laringită şi pentru a-ţi elibera sinusurile.
💚 Lemnul dulce 🌱
Această plantă acţionează ca expectorant şi emolient, aşa că poate fi consumat sub formă de ceai sau sirop, ameliorând simptomele răcelii.
Nu uita să citeşti tot timpul prospectul şi să-l respecţi întocmai. De asemenea, este important ca atunci când cumperi produse naturale, să te asiguri că sunt de calitate. Desigur, dacă vezi că starea generală se înrăutăţeşte, sfatul medicului este tot timpul cel la care trebuie să apelezi.

CHICIURA

12 Ianuarie, 2023

În multe zone ale țării copacii s-au îmbrăcat, din pricina vremii, cu un strat subțire de gheață. Poate foarte aspectuoasă, datorită sclipirilor sale feerice, această chiciură tare nu este însă la fel de pe placul plantelor. Depunerea de gheață pe crengile copacilor, numită și granulară.
Chiciura tare apare ca urmare a înghețării picăturilor de ploaie, lapoviță sau ceață răcite din cauza temperaturilor extreme.
Chiciura tare crește în dimensiuni în special în porțiunile expuse vântului. , aproape exclusiv pe partile obiectelor expuse vântului. În regiunile muntoase, stratul de gheață depusă poate crește în grosime pe obiectele de pe relieful înalt, expuse la vânt.
Dacă vremea „ține” cu chiciura, stratul de gheață de pe crengi poate atunge chiar un diametru de 2-5 mm, ceea ce reprezintă un adevărat pericol, ducând la creșterea greutății.
Cei mai rezistenți arbori pot suporta greutatea pusă de gheață. Dar o serie de alți pomi vor fi afectați pe de o parte de grutatea în exces pusă de chiciura groasă, pe de altă parte din pricina umezelii și răcelii. Pentru ca este dificil să îndepărtați chiciura de pe ei, în caz că nu i-ați protejat din timp, trebuie să vă așteptați la o pierdere în proporție de 30% a plantelor mai puțin rezistente.
Ce este de facut?
Un înveliş lărguţ de frunze sau de crengi de molid poate asigura un remediu rapid atât pentru trandafiri, cât și pentru rododendroni, în timp ce un strat subţire de compost apără solul împotriva îngheţului, protejând bulbii sau alte rădăcini.
De regulă, dacă nu le-ați protejat din timp, plantele vor fi afectate de aceste fenomene meteorologice extreme, dar chiar și dacă au înghețat asta nu înseamnă ca nu le mai puteți salva, măcar parțial: multe își vor reveni în timp. La primăvară, veți tăia ramurile inghețate până la primul punct în care înmuguresc, lucru care va încuraja și apariția lăstarilor tineri; mutați în seră plantele mici, sensibile la frig; multe din ele își vor reveni și vor da lăstari noi, dacă nu au fost expuse mult timp la temperaturi scăzute, umezeală sau frig.

Influența vântului asupra vegetației

9 Ianuarie, 2023

Efectele produse de vânt asupra vegetației pot fi atât benefice (daca intensitatea vantului este moderata), sau pot fi negative - fiind considerate chiar o calamitate asupra arborilor atunci cand se produc doboraturi masive.
Cel mai benefic efect cunoscut pe care vantul il are asupra plantelor este polenizarea si imprastierea semintelor pe calea vantului (anemofila). O data cu adierea vantului, semintele sunt purtate catre zone mai indepartate fata de planta din care provin, iar apoi plutesc catre sol unde germineaza si dau nastere la noi plante. Exemplul clasic pentru mecanismul de dispersie al semintelor pe calea vantului il reprezinta cel al papadiei, care prezinta caliciul modificat sub forma unui puf atasat semintelor care le ajuta la deplasarea pe distante lungi. Dezavantajul acestei metode de imprastiere a semintelor pentru plante este acela ca productia de seminte trebuie sa fie mare pentru a maximiza probabilitatea ca semintele sa aterizeze pe un loc propice pentru germinare .
Aceasta modalitate de asigurare a perpetuarii speciei a dus la modificari evolutive asupra metodei de imprastiere a semintelor. Spre exemplu, anumite specii s-au adaptat conditiilor de pe insule si au reusit sa-si reduca capacitatea de imprastiere a semintelor pe distante prea lungi, pentru a asigura germinarea semintelor pe insula respectiva.
Curentii slabi de aer au actiune favorabila asupra cresterii plantelor deoarece indeparteaza pelicula de praf care apare pe frunze, permitand accesul luminii pe suprafata frunzelor si favorizand desfasurarea procesului de fotosinteza.
Vantul si turbulenta atmosferica asociata influenteaza fotosinteza plantelor intrucat favorizeaza atat redistribuirea dioxidului de carbon spre nivelurile unde procesul de fotosinteza a adus la scaderea concentratiilor acestui gaz, cat si la modificarea invelisului vegetal, ceea ce permite accesul radiatiei solare la frunzele situate la nivelurile inferioare.
Vantul influenteaza si stimuleaza adaptarea frunzisului si sitemului radicular al vegetatiei, care devine cu atat mai dezvoltat , cu cat vanturile bat mai des. Astfel plantele de la marginea unei culturi, copacii de la marginea padurii au radacinile mai dezvoltate decat vegetatia din interior.
Vegetatia zonelor vantoase s-a adaptat la acest regim eolian prin incetiniri ale cresterii si modificari de structura. Este cunoscut faptul ca organismele vegetale au radacini puternice, plantele taratoare si vegetatia cu dimensiuni mici rezista mult mai bine vaturilor.
Daca vantul are o frecventa mare pe o anumita directie, el poate modela coroana copacilor deformand-o pe directia respectiva (coroana capata aspect de “steag”).
Vatul influenteaza vegetatia si prin caracterului lui termic, cald sau rece, uscat sau umed, influentand schimbul de caldura dintre plante si mediul atmosferic inconjurator. Vanturile calde pot sa contribuie la maturizarea precoce a culturilor.
Acest parametru meteorologic mai intervine si in pocesul evapotranspiratiei. Un vant puternic contribuie la intensificarea turbulentei aerului, ceea ce duce la reducerea rezistentei stratului limita, si in consecinta, va facilita transportul vaporilor de apa intr-o atmosfera mai uscata , ata de pe suprafata solului cat si de pe suprafata frunzelor. Daca suprafetele nu sunt umede, vantul poate duce la cresterea sau descresterea evapotranspiratiei plantelor, efect depinzand de caracteristica suprafetei vegetale.

Ploile iau locul ninsorilor

10 Ianuarie, 2023

Zăpezile de altădată, o amintire. Climatolog: „Iernile vor deveni tot mai blânde, ploile iau locul ninsorilor“. Iarna aceasta nu este excepția, ci se anunță a fi noua regulă, potrivit estimărilor pe termen lung. Iernile vor deveni mai blânde, iar un factor care a declanșat aceste modificări sunt
schimbările climatice.
„Anotimpurile vor avea caracteristici diferite față de cele 4 anotimpuri de acum 50 de ani și duratele lor relative se vor modifica. Primăverile statistic vorbind se vor declanșa mai rapid, verile vor dura mai mult. Deja luna septembrie are caracteristici de lună de vară în mare măsură și temperaturile în toate sezoanele o să crească. Deja există această tendință care se va accentua și în viitor”, a adăugat Roxana Bojariu, climatolog ANM.
„Dacă luăm în considerare datele statistice, ultimele trei ierni în țara noastră se situează în top cinci cele mai călduroase ierni și făcând o analiză pe preliminară a anului 2022 este posibil ca anul acesta să se situeze în top cei mai calduroși ani”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.
Ninsorile de altădată vor deveni o amintire, pentru că ploile le vor lua locul în lunile de iarnă, cel puțin în decembrie, iar zăpada va fi prezentă doar pe crestele munților. Nu ne rămâne decât să ne adaptăm!

Care sunt efectele anotimpurilor asupra plantelor?

5 Ianuarie, 2023

Plantele sunt ființe vii foarte speciale: spre deosebire de animale, nu se pot mișca și asta le lasă expuse, indiferent dacă vor sau nu, la schimbările de mediu care au loc pe tot parcursul anului.
Drept urmare, au doar două opțiuni: să se adapteze … sau să moară. Este atât de greu, dar în natură supraviețuiesc doar cei care reușesc să se adapteze.
Planeta este rotundă. În plus, se rotește pe sine și … pentru a complica puțin mai mult lucrurile, axul său se înclină. Dar nu, asta nu este tot: pe măsură ce se rotește pe orbita sa, uneori este mai aproape de Soare și alteori mai departe. Toate acestea vreau să știți din ceea ce vă voi spune în continuare: razele regelui stea nu ajung în toate părțile iubitului nostru Pământ în același mod. De aceea, în Ecuador gradul de insolație este mult mai puternic decât, de exemplu, în Germania.
Prin urmare, plantele s-au adaptat și au făcut acest lucru în funcție de condițiile de mediu din zona în care trăiesc. Astfel, de exemplu, în zonele în care clima este întotdeauna blândă și plouă foarte frecvent, cresc păduri tropicale umede; dar dacă mergem mult mai la nord, unde regiunile sunt temperate și, deși poate ploua mult, nu face atât de puțin mai puțin la fel de des ca la tropice, vom găsi păduri.
Anotimpurile anului vor fi mai mult sau mai puțin remarcabile și intense în funcție de cât de aproape sau de departe suntem de ecuator.. Și chiar și în aceeași regiune, pot exista țări în care există una care se prelungește sau se scurtează mai mult decât în ​​altele.
Pentru a înțelege acest lucru, vă voi da un exemplu simplu: atât Suedia, cât și Spania se încadrează în ceea ce numim regiunea temperată a planetei, dar în Suedia iernile sunt mai reci decât în ​​Spania. Sigur, cu acele temperaturi atât de scăzute, plantele trebuie să aibă un sistem de apărare. Și o au: unii au ales să-și lase tot frunzele de îndată ce începe să se răcească, alții produc în schimb propriul lor antigel, care formează un strat impermeabil care îi ține izolat de zăpadă.
Iarna
În lunile de iarnă este timpul să distanțăm riscurile, deoarece pământul rămâne umed de fiecare dată cu mai mult timp. Este, de asemenea, timpul să plantați copaci și alte plante de foioase, atâta timp cât nu există îngheț în următoarele trei luni.
La fel, este necesar să se protejeze cele mai delicate plante din sere sau în interiorul casei.
Iarna este anotimpul în care peisajele și grădinile sunt îmbrăcate în alb în multe părți ale lumii. Arborii de foioase temperate nu mai au frunze, dar … există viață: în interiorul trunchiurilor și ramurilor, funcțiile de bază pentru menținerea plantelor în viață sunt încă îndeplinite, deși într-un ritm foarte lent. Zilele sunt mult mai scurte, iar intensitatea razelor solare este mai slabă; Drept urmare, insectele periculoase pentru culturi nu mai reprezintă o problemă serioasă.
Nu strica inspectarea plantelor din când în când, dar în principiu sarcinile care trebuie îndeplinite sunt foarte puține.
Primăvara
Primăvara este anotimpul florilor. Zilele se prelungesc, terenul se încălzește încetul cu încetul, iar ploile tind să fie frecvente în unele zone. Deși poate îngheța, plantele ies din somn și o fac într-un mod mare: reluându-și creșterea cu producția de frunze, flori… Și, desigur, continuând cu dezvoltarea rădăcinii.
Acum este un moment excelent pentru a semăna și a planta, precum și pentru a tăia acele ramuri uscate, bolnave sau slabe. Utilizați instrumentele adecvate și dezinfectate anterior pentru a preveni infecțiile.
Dacă aveți plante care necesită o schimbare în ghiveci, nu ezitați să le transplantați la începutul / mijlocul sezonului, astfel încât să poată continua să crească.
Vara
Vara este anotimpul în care se înregistrează cele mai ridicate temperaturi în zonă, nu degeaba, este atunci când razele soarelui ajung la noi mai direct. Ca urmare, umezeala din sol se pierde mai repede, ceea ce te obligă să udezi mai des.
În acest timp vor exista plante care abia vor crește, dar altele vor continua să o facă. Pomii fructiferi care au început să producă fructe vor fi cei care își vor cheltui o mare parte din energie pentru a face fructele respective să se fructifice.
Ca grădinar sau deținător de plante, este timpul să udăm frecvent. De asemenea, este o idee bună să protejați solul cu un anumit tip de mulci (bărbierit, coajă de pin, pietriș decorativ, …), astfel încât să rămână umed mai mult timp și să se fertilizeze.
Toamna
Toamna este sezonul când arborii de foioase încep să-și piardă frunzele. Temperaturile încep să fie din ce în ce mai scăzute, iar orele de lumină sunt din ce în ce mai puține. Acum Este atunci când există multe plante care și-au terminat maturarea fructelor și, prin urmare, își încetinesc ritmul de creștere.
Deoarece riscul de a fi atacat de insecte care pot deveni dăunători este încă mare, mai ales cu cât suntem mai aproape de ecuator, trebuie să fiți puțin conștienți în cazul în care trebuie să tratați plantele.

BUSUIOCUL

6 Ianuarie, 2023

Ce semnificație are, de fapt, busuiocul de Bobotează? Busuiocul a fost considerat dintotdeauna o plantă cu proprietăți speciale, iar tradiția de a-l pune sub pernă este una destul de veche pentru români. În trecut, această plantă biblică a fost asociată cu o serie de ritualuri magice. Mai mult chiar, se spune că busuiocul a fost descoperit în locul în care Sfinții Constantin și
Elena au descoperit Sfânta Cruce, iar din acest motiv românii pun planta sfințită la cruce.
La noi în țară, busuiocul este asociat cu dragostea și cu fertilitatea, iar din acest motiv este des folosit în ritualuri de către fetele nemăritate. Acestea îl poartă la brâu, în cosițe sau în sân, iar înainte de culcare pun crenguța de busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul. Mai mult de atât, se spune că dacă tinerele țin post și își leagă un fir roșu de mătase pe inelar, alesul le va apărea clar în vis.
Despre cele care alunecă pe gheață în acesată zi se crede că își vor uni destinele cu cel care le va iubi toată viața chiar în acel an.
ℹ️ Despre planta de busuioc
Busuiocul, cu denumirea știițifică de Ocimum basilicum, este o plantă din familia Lamiaceae. Termenul de busuioc provine din limba greacă -basileus – însemnând „rege”. Planta de busuioc poate atinge între 20 și 60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5 și 5 cm și late de circa 1-3 cm. Florile busuiocului sunt, în funcție de varietate, de culoare albă până la mov, aranjate într-o terminație numită racem.
Planta de busuioc are un gust asemănător cu al anasonului, având un miros puternic dulceag-înțepător. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescând bine în condiții de căldură și umezeală. În timp ce varietățile comune de busuioc sunt plante anuale, alte varietăți, cum ar fi busuiocul albastru african și busuiocul sacru thailandez, sunt perene.
ℹ️ Când și cum se plantează busuiocul
Tufa de busuioc poate fi crescută atât în scop decorativ, cât și practic, pentru a folosi frunzele sale în diverse preparate culinare. Mai mult, credința populară spune că busuiocul plantat în ghiveci, în casă, va aduce noroc și prosperitate. În grădină busuiocul se poate planta din răsaduri sau semințe când temperaturile sunt mai mari de 12 grade. Se răsădește pe rânduri lăsând o distanță de 30-35 de centimetri între rânduri și 8-10 centimetri între plante pe rând. Busuiocul se poate semăna și direct în grădină în prima jumătate a lunii mai, respectând distanța între rânduri și între plante pe rând.
În ghiveci se pun 4-5 semințe care se acoperă cu un strat de circa un centimetru de pământ. Imediat după semănat se udă moderat. Busuiocul plantat în ghiveci are nevoie de apă, în special atunci când temperaturile sunt crescute. Nu îl ține lângă o sursă directă de căldură sau în zone cu curenți de aer.
Udă pământul ori de câte ori este nevoie, în special atunci când solul începe să se usuce. Ai grijă ca apa să fie bine drenată și verifică tăvița de colectare; aceasta nu ar trebui să fie niciodată plină cu apă.
ℹ️ Busuioc – beneficii și proprietăți
Busuiocul este atât unul dintre cele mai îndrăgite condimente, cât și una dintre acele plante medicinale utilizate frecvent. Busuiocul nu este doar un remediu popular pentru afecțiuni precum greața și înțepăturile de insecte, ci este, de asemenea, utilizat pe scară largă în medicina tradițională chineză, medicina ayurvedică și alte sisteme de medicină holistică.
▶️Valoare nutrițională
O linguriță de busuioc uscat (2 grame) conține următoarele:
Vitamina A – 4% din DZR;
Vitamina K – 43% din DZR;
Calorii – 5;
Calciu – 4% din DZR;
Fier – 5% din DZR;
Mangan – 3% din DZR
▶️ Protejează rinichii
Ceaiul și exatractul de busuioc au efect diuretic și sunt ideal de consumat pentru a sprijini funcțiile renale și pentru eliminarea toxinelor. Potrivit studiilor, datorită proprietăților antiinflamatoare, ceaiul de busuioc se utilizează pentru a curăța rinichii și îi ajută să funcționeze normal, prevenind apariția insuficienței renale.
▶️ Adjuvant împotriva stresului
Extractele naturale de busuioc acționează ca un agent antistres care te ajută să te relaxezi în doar câteva minute. Este recomandat consumul regulat, dar în cantități mici, deoarece previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului și stimulează secreția de endorfine.
▶️ Ajută la prevenirea infecțiilor orale
Potrivit studiilor, compușii antibacterieni ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva germenilor și infecțiilor ce pot provoca afecțiuni orale. Ceaiul de busuioc curăță gura în profunzime și ajută la eliminarea rezidurilor alimentare ce pot duce la înmulțirea bacteriilor.
▶️ Remediu pentru durerile de cap
Busuiocul este un remediu natural datorită proprietăților antiinflamatoare și calmante și ajută la optimizarea oxigenării celulelor și implicit la îmbunătățirea circulației. Este un adjuvant pentru durerile de cap provocate de tensiune.
▶️ Previne îmbătrânirea prematură
Cu un conținut ridicat de taninuri și flavonoide, busuiocul ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor. Astfel, consumul regulat protejează țesuturile împotriva daunelor provocate de radicalii liber și previne apariția diferitelor boli severe.
▶️ Bun pentru digestie
Busuiocul reglează procesele inflamatoare din corp, hrănește flora intestinală și stimulează tranzitul. Consumul regulat în cazul excesului de gaze intestinale, ameliorează durerile de stomac și stimulează eliminarea surplusului de apă.
ℹ️ Contraindicații
Busuiocul este în general sigur atunci când este consumat în cantități mici, dar sunt necesare câteva măsuri de precauție. Frunzele busuiocului sunt bogate în vitamina K, ceea ce ajută la formarea cheagurilor de sânge. Aporturile mari ar putea interfera cu medicamentele care diluează sângele, cum ar fi warfarina. În schimb, extractele de busuioc – cum ar fi cele care se găsesc în suplimente – pot subția sângele, ducând la probleme în cazul unei viitoare intervenții chirurgicale. În plus, persoanele care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau medicamente pentru diabet trebuie să fie prudente cu suplimentele de busuioc, deoarece pot scădea tensiunea arterială și glicemia.
ℹ️ Cum se folosește busuiocul în rețete culinare
Cred că toată lumea stie că Busuiocul dă savoare în orice mâncare de roșii, salate, la dovlecei, vinete, este folosit drept condiment pentru carne, pește, supe, sosuri, paste și pizza.
Busuiocul completează alte ierburi și condimente precum usturoiul, maghiranul, muștarul, oregano, boiaua, pătrunjelul, piperul, rozmarinul și salvia. În general, este mai bine să adăugați busuioc proaspăt la ultima etapă de gătit, deoarece căldura poate diminua aroma și culoarea verde strălucitor. Dacă o rețetă necesită busuiocul proaspăt, dar aveți doar uscat, utilizați doar 1/3 din cantitate, deoarece busuiocul uscat este mai concentrat.
ℹ️ Cum se păstrează busuiocul
Puneți tulpini proaspete de busuioc într-un borcan cu apă de la robinet pentru a menține frunzele proaspete câteva zile. Dacă aveți mai mult busuioc proaspăt, puteți usca frunzele și le puteți păstra într-un borcan cu un capac etanș. Evitați sfărâmarea frunzelor până când aveți nevoie de ele, deoarece acest lucru vă ajută să vă păstrați uleiurile esențiale și aroma.

Cum se plantează în grădină un brad de Crăciun în ghiveci?

1 Ianuarie, 2023

Sărbătorile au trecut și ce modalitate mai bună de a celebra acest timp frumos dacă nu prin plantarea unui brad de Crăciun verde viu?
Dacă ai o bucățică de pământ în curte, merită să-ți plantezi propriul brad pentru a te bucura de frumusețea lui an de an, la fiecare Crăciun.
O să crească în același timp cu copiii tăi și o să rămână o amintire de neuitat pentru ei.😊
Pregătește solul:
– Sapă o groapă de circa 60 cm diametru și 46 cm adâncime. Acolo vei planta bradul.
Dacă știi care este dimensiunea bradului, îndrăznește să sapi o groapă mai mare de 1,5 sau de 2 ori diametrul.
– La o săptămână după Crăciun, mută bradul în garaj sau balcon înainte de a-l transfera în gaura de plantare. Lasă-l aici timp de 1 – 2 zile ca să se climatizeze la frig.
-Pe fundul gropii pune un pat de nisip (este indical în luncă în zona noastră deoarece asigură umeazeală).
– Izolează gaura pentru a împiedica înghețarea pereților cu un sac sau o pungă plină cu frunze uscate.
– Scoate ușor bradul din ghiveci și așează-l cu tot cu pământul său în gaura de plantare pregătită.
– Acoperă în continuare gaura cu bradul plantat, cu pământul pe care l-ai scos din groapa săpată anterior.
– Apasă pământul din jurul bradului, ca să nu lași loc aerului rece să pătrundă în sol. Tamponează bine excesul de pământ cu spatele lopeții. Dacă aerul pătrunde la rădăcina bradului în timpul iernii, această va îngheța.
– Udă bine bradul – înmoaie-l în apă – și apoi așează în jurul său mulci. Mulciul ajută la evitarea fluctuațiilor mari de temperatură a solului și la păstrarea umidității.
Asta este tot. Dacă ai urmat acești pași cu atenție, bradul tău va supraviețui frigului din ianuarie – februarie și va arăta minunat în primăvară.
Dacă locuiești la curte și ai o grădină în jurul casei, chiar se merită să cumperi un brad în ghiveci și apoi să-l plantezi în propria grădină ca să te poți bucura în continuare de frumusețea sa veșnic verde.

Cum să protejezi plantele pe timp de iarnă?

3 Ianuarie, 2023

In primul rand, o sa iti spunem ca nu este nevoie sa cheltuiesti sume colosale pentru ca plantele sa fie protejate pe durate sezonului rece,
asa ca ar fi bine sa nu ne descurajam cand vrei sa avem grija de gradina si pe timp de iarna.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii legat de venirea sezonului rece este ca nu mai trebuie sa administrezi ingrasaminte plantelor incepand cu sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie.
In caz contrar, nu faci decat sa stimulezi cresterea plantelor, iar noii lastari aparuti vor cadea prada temperaturilor negative si vor muri. Plantele trebuie lasate sa intre in perioada de repaus vegetativ, deoarece este modalitatea naturala de a se proteja pe durata sezonului rece. Iata cum sa protejezi plantele pe timp de iarna.
Urmatorul pas va fi sa acoperi plantele folosind o folie speciala, de tip agril. Chiar daca nu vrei sa cumperi folii, te poti folosi si de paturi vechi sau de cearsafuri. Daca stii ca plantele tale sunt sensibile la frig, ar fi bine sa le acoperi dupa ce apune soarele si scad temperaturile, pana a doua zi cand se lumineaza si temperaturile cresc.
Iti recomandam ca atunci cand acoperi plantele sa folosesti si o structura de lemn sau de fier pusa in jurul plantelor, pentru a nu afecta sau rupe mugurii. Poti construi chiar tu aceasta structura, pentru ca nu este mare lucru. Este foarte util atunci cand vrei sa stii cum sa protejezi plantele pe timp de iarna.
Urmatorul pas pentru protejare este mulcirea. Despre mulcirea plantelor am mai vorbit, insa trebuie sa iti aducem aminte si aici, cand inveti cum sa protejezi plantele pe timp de iarna. Acest procedeu consta in acoperirea pamantului din jurul plantelor cu un mulci organic sau anorganic.
Mulciul organic consta in folosirea scoartei de copac, aschii lemnoase, rumegus, crengi uscate si tocate, coji de nuca, stiuleti de porumb, iarba cosita sau paie. Pe de alta parte, mulciul anorganic este reprezentat de pietrisul de rau, folii din polietilena, roci concasate au sticla.
In cazul in care vorbim despre plantele din ghiveci, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le aduci in casa sau in spati protejate. Florile precum muscatele pot fi pastrate peste iarna si vor rezista fara probleme, chiar daca nu le administrezi apa!

Vechi superstiții românești despre plante

21 Decembrie, 2022

Pentru că suntem într-o perioadă magică, azi am ales să vorbim...tot despre PLANTE!
Despre unele superstiții am mai auzit de la bătrânii noștri, dar de unele nu știam:😊
– iedera care creste pe casa îi protejeaza pe locatari de spirite rele si blesteme;
iedera purtata de mirese atrage succesul în casnicie;
– daca prinzi în palma o frunza care cade din copac în prima zi de toamna, nu vei raci toata iarna;
– vâscul ocrotește de fulger si trăsnet casa în care este așezat;
– o ceapa taiata în patru atrage negativitatea în acea casa;
– aduce ghinion sa aduci flori la bordul unui avion;
– florile de iasomie aduc noroc si bani;
– ienuparul protejeaza de hoti si de accidente;
– un ienupar plantat în fata usii are rol protector;
– florile proaspete de galbenele maresc energia pozitiva din încapere;
– daca faci baie în apa în care ai presarat flori de galbenele, atragi respectul si succesul în tot ce faci;
– daca porti cu tine o crenguta de stejar, vei fi protejat de orice necaz;
– daca plantezi o ghinda de stejar la lumina lunii, vei atrage norocul la bani;
– femeile care poarta cu ele permanent o ghinda de stejar măresc șansele de a deveni mame;
– menta asezata sub perna induce mesaje în vis care dau raspunsuri legate de viitor;
– daca presari petale de trandafir prin casa, calmezi spiritele, inlaturi stresul si readuci armonia în familie;
– salciile plantate langa casa au rol protector;
– busuiocul protejeaza de ganduri si spirite rele;
– daca porti o crenguta de busuioc în portofel, vei avea noroc la bani;
– chimenul are rol protector;
– daca presari praf de ardei iute sau flori de musetel rosu în jurul casei, alungi blestemele;
– esti protejat in timpul calatoriilor daca ai la tine putina tataneasa;
– daca sufli in puful de papadie, gandurile tale vor ajunge la cei pe care ii iubesti;
– o crenguta de alun agatata în casa aduce noroc. Purtata de femei, atrage fertilitatea;
– nucsoara protejeaza de reumatism si atrage norocul;
– semintele de mac sunt talismanul prosperitatii;
– verbina îngropata pe un ogor cultivat va atrage o recolta bogata.

Testarea solului din grădină

28 Decembrie, 2022

Mulți grădinari susțin că testarea solului este una dintre cele mai eficiente metode de a-ți îngriji grădina.

Deși ar trebui să fie unul dintre primii pași pe care îi faci într-un proiect de însămânțare ori instalare a unui gazon, adeseori ajunge să fie ultimul lucru la care te gândești că ar putea cauza probleme. Pentru ca munca depusă să fie rodnică, îți recomandăm să testezi solul, iar anual să realizezi câteva teste care te vor ajuta să îl menții în stare optimă pentru gazonul tău.

Solul este compus din minerale, materie organică, atât vie cât și moartă, aer și apă. Majoritatea nutrienților de care plantele
au nevoie se găsesc deja în sol, cu condiția ca pH-ul să se încadreze între indicii 6-7. În cazul în care pH-ul este mai mare, anumite
substanțe vor fi prezente în cantități mai reduse (fosforul sau fierul). În caz contrar, nivelul de nutrienți va fi deveni toxic, iar
acest lucru din nou va afecta plantele din grădină în mod negativ.
Dacă testezi solul vei cunoaște particularitățile sale, oferindu-i nutrienții care lipsesc ori prin lucrările de întreținere potrivite
situației cu care te confrunți.

CARE SUNT INFORMAȚIILE PRIMITE ÎN URMA TESTĂRII SOLULUI?
În primul rând, vei afla care este nivelul de fertilitate și sănătate generală a pământului. Măsurând pH-ul vei putea identifica
deficiențe de nutrienți, iar fertilizarea va oferi plantelor exact elementele care le lipsesc.
Apoi, textura și nivelul de compactare îți vor oferi informații prețioase pentru irigarea grădinii, dar îți vor indica și dacă e
nevoie să aduci modificări în structura solului. Cel mai important răspuns pe care îl vei primi în urma testelor este o confirmare
că eforturile pe care le depui sunt cele pe care le dorești.

TESTUL 1: VIGOAREA GENERALĂ A PLANTELOR
Este prima și cea mai simplă formă de testare pe care poți să o realizezi în perioada de creștere rapidă, primăvara. Depistează în
grădină fire viu colorate de un verde sănătos și plantate uniform. Sănătatea generală a firelor va fi afectată dacă au existat dăunători
ori dacă însămânțarea a fost realizată târziu sau în condiții de secetă. Vigoarea plantelor indică un sol de calitate înaltă, irigare
corespunzătoare și o populație sănătoasă de microorganisme. Este, așadar, cel mai bun indicativ asupra solului.

TESTUL 2: COMPOZIȚIA GRANULARĂ A SOLULUI
Una dintre caracteristicile de bază ale solului este compoziția acestuia. În general, solurile sunt clasificate ca fiind soluri
argiloase, soluri nisipoase și soluri combinate. Haide să vedem, pe scurt, prin ce se caracterizează fiecare.

Argila este bogată în nutrienți, dar apa se scurge greu prin ea și rămâne umiditate crescută în sol, adeseori facilitând putrezirea
rădăcinilor.
Nisipul oferă o drenare foarte bună, apa se scurge repede și nu rămâne la rădăcinile plantelor, însă la fel de ușor se scurg și
nutrienții.
Solul combinat e considerat a fi ideal, deoarece păstrează umiditatea și nutrienții, fără să rămână îmbibat cu apă și să faciliteze
putrezirea rădăcinilor.
Poți determina tipul de sol foarte rapid. Ia din grădină o mână de pământ umed, nicidecum ud, strânge-l ferm în pumn și apoi deschide
palma. Există trei posibile rezultate:

Pământul își menține forma, iar dacă îl apeși puțin își va păstra forma. În acest caz, solul este argilos.
În momentul în care deschizi palma, solul se va destrăma imediat. Așadar, solul din grădină este nisipos.
Pământul își va păstra forma, iar dacă îl apeși puțin se va prăbuși cu totul. Acest lucru e minunat, căci asta înseamnă că solul
din grădină este combinat.

TESTUL 3: TEXTURA SOLULUI
Textura îți arată proporția și dimensiunile granulelor ce alcătuiesc pământul. Ele au mărimi diferite, de la praf și nisip la argilă
și pietriș. Ideal este ca acest test să fie administrat înainte de plantare.
Atunci când solul nu este nici prea umed, nici prea uscat, sapă o groapă de 15-25 cm adâncime. Separă o secțiune intactă de aproximativ
o cană și rupe-o cu degetele. Așa vei determina dacă solul este format din bulgări, pudră sau granule.

Ideal este ca solul să fie format din firmituri de dimensiuni diferite care își mențin forma sub o ușoară presiune. Dacă ai bulgări
de pământ care se despart doar cu dificultate înseamnă că solul este prea greu. Solul bogat în materie organică formează agregate
relativ rotunde, ceea ce duce la porozitate. Solurile deschise și poroase permit mișcarea liberă a apei și oxigenului, astfel că
plantele pot dezvolta rădăcini puternice si sănătoase.

TESTUL 4: COMPACTAREA PĂMÂNTULUI
Una dintre problemele care pot să apară în sol este ca el să fie prea compactat, iar apa, aerul și fertilizantul să nu aibă cum să
ajungă la rădăcina. Dacă întâmpini o astfel de situație, solul are nevoie de aerare, realizată prin găurirea sa folosind unelte
ascuțite special concepute pentru acest proces.

Pentru testare poți să folosești o șurubelniță lungă și să o introduci în sol. Dacă intră ușor, solul este suficient de aerat. Dacă
intra foarte greu sau deloc, atunci solul este prea compactat și are nevoie de o aerare.
O altă metodă este să introduci vertical o bucată de sârmă în sol, în diferite locații ale grădinii. Marchează adâncimea la care se
îndoaie sârma. Cu cât se îndoaie mai repede, cu atât solul este mai compactat. Cel mai bine este să poți introduce sârma până la o
adâncime de 30 cm înainte ca ea să se îndoaie, altfel creșterea rădăcinilor este împiedicată.

TESTUL 5: DISPONIBILITATEA APEI
Ajungem acum la un test care depinde de precipitații. Așteaptă o ploaie care să îmbibe gazonul cu apă. Apoi înregistrează timpul în
care plantele încep să dea semne de însetare – când firele încep să se ofilească ușor sau solul este complet uscat. Dacă trebuie să
irigi mai mult decât este normal pentru temperaturile și condițiile meteorologice, atunci solul este vinovat.

TESTUL 6: DRENAJUL APEI
Mai departe vom discuta puțin despre drenaj. Acest test trebuie realizat la finalul iernii.

Sapă o groapă de 15 cm lățime și 30 cm adâncime.
Umple gaura cu apă și las-o să se scurgă singură.
Umple iar gaura cu apă.
Urmărește durata de scurgere a apei.
Dacă apa are nevoie de mai mult de 4 ore pentru a se scurge, drenajul din grădină este unul slab și are nevoie de îmbunătățiri.

TESTUL 7: REZIDUURI DE PLANTE ÎN SOL
Dacă faci compost la care adaugi pământ din grădină, poi face acest test pentru a determina viteza de descompunere a materiei organice.
La o lună după ce ai pregătit compostul, sapă în el la 15 cm adâncime și caută materie vegetală. Dacă abia recunoști bucăți vegetale,
fibre sau dacă găsești humus de culoare închisă, rata de descompunere este una bună. Descompunerea este facilitată de prezența
organismelor din sol, iar rapiditatea este un indicator al calității solului. În solul slab aerat, plantele se descompun lent, ceea
ce poate să emane un vag miros acrișor.

TESTUL 8: ORGANISMELE DIN SOL
O populație înfloritoare de ciuperci, bacterii, insecte și diverse nevertebrate este unul dintre cele mai vizibile semne ale calității
pământului din grădină. Cu cât se strecoară mai multe vietăți sub grădina ta, cu atât mai puține oportunități există pentru dăunători
și boli. Fiecare dintre aceste vietăți își are rolul de a descompune reziduurile plantelor pentru a crea mai mulți nutrienți disponibili
pentru creștere.

Măsoară vietățile din sol săpând la o adâncime de cel puțin 15 cm și aruncă o privire în groapă pentru câteva minute. Încearcă să
depistezi prezența și numărul speciilor și organismelor vizibile precum centipide, gândaci, păienjeni sau râme. Unele se ascund de
lumină, așa că sondează ușor solul pentru a dezgropa localnicii mai timizi.
Dacă numeri mai puțin de 10 vietăți, solul din grădină nu are prezența organică vie suficientă pentru dezvoltarea corespunzătoare a
plantelor.
Râmele sunt de asemenea indicatori excelenți ai sănătății solului, prezența acestora sugerând o activitate biologică sănătoasă. Dacă
depistezi râme în pământ, acolo cu siguranță există microbii și bacteriile benefice care creează un sol sănătos și plante puternice.
În plus, râmele aerează solul, transportă minerale din profunzime spre suprafață, ajută infiltrarea apei și secretă compuși care leagă
particulele de sol pentru o mai bună cultivare.

Acest test se realizează primăvara, iar solul trebuie să fie umed.

Asigură-te că temperatura solului a crescut la 13-15 grade Celsius, că este umed, dar nu îmbibat cu apă.
Sapă o groapă de 30 cm grosime și 30 cm lățime. Așează solul obținut pe o prelată sau o bucată de carton.
Trece cu mâinile prin sol în timp ce îl așezi înapoi în groapă și numără toate râmele pe care le găsești.
Dacă la final găsești 3 râme, solul este în regulă; dacă găsești mai multe, cu atât mai bine. Mai puțin de atât și poți fi sigur că
solul nu are suficientă materie organică pentru a susține o populație sănătoasă de râme. O altă posibilitate este ca solul să fie prea
acid sau prea alcalin pentru ca acestea să prospere. Pentru a rezolva această problema, soluția constă în adăugarea de compost organic.

TESTUL 9: PH-UL PĂMÂNTULUI DIN GRĂDINĂ
pH-ul reprezintă nivelul de aciditate al solului și influențează enorm creșterea plantelor din grădină. Acesta se măsoară pe o scară de
la 1 la 14, 1 fiind foarte acid și 14 fiind foarte alcalin. Gazonul prosperă la un nivel ușor acid înspre neutru, între 6 și 7. Dacă
pH-ul este mai mic de 5 sau mai mare de 8, plantele nu vor supraviețui în pământ.

Poți să faci un simplu test chiar acasă, pentru a determina dacă solul din grădină este acid, alcalin ori neutru.

Extrage 2 linguri de sol de la o adâncime de 15 cm. Pune solul într-un bol și adaugă o jumătate de pahar de oțet. Dacă mixtura are o
reacție efervescentă, solul este alcalin.
Umezește 2 linguri de sol cu apă distilată (apa de la robinet va influența rezultatele), iar apoi adaugă o jumătate de pahar de
bicarbonat de sodiu. Solul este acid dacă mixtura are reacție efervescentă.
În cazul în care solul nu a reacționat în nici un fel cu oțet sau bicarbonat de sodiu, atunci el are un pH neutru.
Pentru a testa pH-ul poți utiliza și un kit pe care îl găsești la magazine specializate. Precizia lor variază, de aceea este foarte
important să urmezi instrucțiunile cu exactitate. După ce afli pH-ul solului tău, poți lua imediat măsuri dacă acesta nu se încadrează
în standardele optime. Însă, dacă rezultatele testului nu sunt corecte, orice schimbare de pH poate să înrăutățească situația.

Dacă pH-ul din grădină este prea acid, adică sub 6, poți să adaugi var de grădină, calcar sau cenușă. În caz contrar, adaugă tratamente
cu sulf, frunze de stejar compostate sau ace de pin pentru a crește aciditatea unui sol mult prea alcalin. În general, utilizarea
regulată a compostului va crește aciditatea solului.

O altă metodă de a testa pH-ul solului, dar și cea mai precisă, este să contactezi un laborator sau centru de testare și să trimiți
un eșantion din grădină. Aceste teste depășesc capacitatea kit-urilor, iar rezultatele sunt mai exacte. În urma analizelor vei primi
un raport cu informații referitoare la procentul de materie organică din sol, deficiențe de minerale, posibilă toxicitate de pe urma
fertilizării excesive, pH și soluții de remediere. Totuși, prețul acestora este și mai mare, așa că depinde de nevoile tale și ale
suprafeței dacă alegi să apelezi la serviciile centrelor sau nu.

În orice caz, ține cont că aceste test, deși îți oferă informații valoroase, nu îți vor spune nimic despre drenajul slab, lumina
insuficientă, insectele sau bolile cu care se poate confrunta gazonul ori plantele din grădină. Și aceste variabile pot determina
gazonul să își schimbe culoarea, să îi slăbească rezistența și creșterea. Asigură-te că ai eliminat acești factori dintre potențialele
probleme ale gazonului înainte de a trimite eșantionul de sol către laborator.

Deși este ușor de ignorat, pământul din grădină poate să îți ofere răspunsurile pe care le cauți dacă te confrunți cu probleme
ale pamantului. Sunt mulți factori care intră în componența sa, motiv pentru care e nevoie să îi acorzi importanța corespunzătoare.
Sperăm ca toate aceste informații să te ajute!

Bradul, Pinul și Molidul

19 Decembrie, 2022

Pentru că mulți dintre noi nu au achiziționat încă🎄bradul de🎅Crăciun, ne-am gândit să vă explicăm un pic diferențele, deoarece e foarte posibil ca tu să ai impresia că cumperi brad, dar, de fapt, să fie molid sau pin, fiind o diferență de💰preț destul de mare între ei.
➡️Diferența dintre brad, pin și molid poate fi evidentă pentru specialiști, însă mulți dintre noi pot confunda cele trei specii de conifere.
Familia Pinaceae este împărțită în mai multe genuri, dintre care Abies, Picea și Pinus sunt printre cele mai mari. Abies, cunoscut sub numele de brad, este format din 50 de specii, Picea, cunoscut de obicei ca molid, conține, de asemenea, aproximativ 50 de specii, în timp ce Pinus sau pin numără între 70 și 100 de specii.
Cele mai cunoscute conifere sunt bradul, pinul și molidul și se întâlnesc cam peste tot prin lume pe unde sunt munți. În afară de brazi, molizi și pini, alți copaci aparținând familiilor de conifere includ cedru, chiparos, tisa și ienupăr. Majoritatea speciilor de conifere sunt cunoscute pentru că rămân verzi tot anul, produc conuri lemnoase și au frunze asemănătoare acului.
Bradul se deosebește de celelalte specii de conifere mai ales prin așezarea frunzelor care, popular, se mai numesc și ace. Acestea au o lungime medie de 2 cm și sunt dispuse de-a lungul crengilor în același plan, față de alte conifere, la care acele sunt dispuse de jur -împrejurul crengilor. Frunzele bradului sunt mai moi decât ale altor conifere ale căror frunze înțeapă mai tare.
Frunzele pinului sunt aciculare, persistente și dispuse în mănunchiuri de câte 2-5, învelite la bază de o teacă comună, membranoasă.
Dacă pinul este mai ușor de diferențiat datorită acelor sale foarte lungi și aspectului specific, nu la fel de ușor este să facem diferența dintre brad și molid. Diferența dintre brad și molid Funzulițele la brad sunt dispuse de o parte și de alta, aproape față în față, toate orientate pe același plan. La molid, frunzulițele sunt dispuse radial în jurul crengilor și sunt orientate în diverse direcții. Bradul are crengile mai scurte și mai bogate în frunze. Molidul are crengile mai lungi și frunzele de asemenea, mai lungi decât la brad.
Dacă culoarea trunchiului este brun-cenușie, atunci vorbim despre brad. Dacă are culoarea brun-roșcată, atunci este molid. Puteți identifica imediat brazii din modul în care conurile cresc pe ramuri. Brazii sunt singurul tip de conifere în care conurile cresc mai degrabă decât să cadă. Molidul și conurile de pin atârnă de ramuri.
▶️Brad🌲
Brazii se deosebesc de alte genuri din familie prin frunzele lor. Frunzele ca acelea ale unui brad adevărat cresc direct din ramură, iar bazele acelor, care au formă de ventuze, lasă cicatrici circulare vizibile atunci când frunzele cad. Fiecare con este purtat într-o poziție verticală, iar axa lui în formă de vârfuri rămâne pe ramură după ce conul matur se destramă. Conurile nu sunt fructele bradului, ele sunt inflorescențele bradului. În alveolele conurilor se dezvoltă semințele bradului. Când semințele sunt coapte, alveolele se desfac și semințele pot ieși din conuri. Căzând pe pământ, ele dau naștere la noi brazi. De asemenea, semințele brazilor sunt o sursă de hrană pentru păsări, veverițe și alte rozătoare ale pădurii. Conurile pot fi bărbătești sau femeiești. Polenizarea este făcută natural prin vânt. Brazii cresc foarte drepți și din această cauză lemnul de brad se folosește în special în construcții, dar și la fabricarea mobilei, fiind un lemn destul de rezistent.
▶️Pin🌲
Pinul este un gen de plante din familia Pinaceae, orginar din emisfera nordică și cuprinde peste 80 de specii de arbori rășinoși, având scoarța roșie. Există aproximativ 115 specii de conifere veșnic verzi din familia pinului (Pinaceae), distribuite în întreaga lume, dar originare în principal din regiunile temperate nordice. Conurile sunt drepte, orizontale sau pendente, simetrice sau asimetrice, de mărimi și forme variabile, având solzi lemnoși imbricați, fără bractee. Frunzele acestui gen sunt aciculare, persistente și dispuse în mănunchiuri de câte 2-5, învelite la bază de o teacă comună, membranoasă. Așadar, pinul este cel mai ușor de deosebit dintre cele trei, pentru că acele sale cresc în mănunchiuri. Mai exact, acestea nu sunt ace singulare ca la brad, ci în grupuri de minimum două.
▶️Molid🌲
Molidul (Picea abies) este o specie de arbori coniferi care pot avea înălțimea până la 50 m și diametrul trunchiului până la 1-1.5 m, cu coroană piramidal-conică, permanent verde, cu frunze aciforme de culoare verde inchis. Creşte în toată Europa în afară de regiunile sudice, formând păduri întinse. Este un arbore de talia I, cu o coroană piramidală și ramuri secundare pendule. Frunze sunt aciculare, dispuse radial. Conurile sunt mari și pendule. Conurile molidului sunt de 10-15 cm, verzi sau roşii în tinereţe, la coacere brune. Frunzele sunt aciculare, persistente, cu lungime de1-2,5 cm, rigide, ascuţite, uşor încovoiate, verzi închis.
😄Vă urăm succes la achiziționarea bradului de Crăciun!🎅

6 plante asociate cu sărbătoarea Crăciunului

20 Decembrie, 2022

Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători religioase, este celebrat an de an nu doar prin colinde și voie bună, ci și prin anumite
simboluri specifice: cozonaci, clinchete de clopoței, miros de portocale, brad împodobit, masa în familie și chiar plante. Unele plante de apartament și de exterior sunt asociate negreșit cu Crăciunul, iar în această perioadă a anului sunt mai cautate ca niciodată. Acestea sunt:
➡️1. Vascul
Vascul este una dintre cele mai indragite plante ale Craciunului. Chiar daca ajunge in casa ta sub forma de crenguta, trebuie sa stii ca el simbolizeaza biruinta vietii si este considerat aducator de noroc, mai ales in dragoste. Superstitia spune ca de Craciun trebuie sa ai macar o crenguta de vasc in casa, pentru a atrage prosperitatea si a avea un an nou mai bun.
➡️2. Ilexul
Ilexul este o alta planta asociata sarbatorii Craciunului. Frunzele verzi si bobitele rosii sunt folosite adesea in decoratiuni pentru sarbatorile de iarna, mai ales in coronitele pentru usi. Nu se stie cu exactitate cum a ajuns Ilexul sa fie asociat cu Craciunul, dar totul pare sa fi inceput inainte de perioada crestinatatii.
➡️3. Schlumbergera sau Cactusul de Craciun
Cactusul de Craciun nu mai are nevoie de nicio prezentare, numele sau fiind asociat intr-un mod evident cu sarbatoarea Nasterii Domnului. Cactusul de Craciun infloreste in lunile de iarna, chiar in preajma sarbatorilor, daca este ingrijit cu atentie si nu este mutat de la locul lui.
➡️4. Erica canaliculata sau Iarba neagra de Craciun
Iarba neagra de Craciun este o alta planta asociata acestei sarbatori grandioase, dar nu este atat de populara precum plantele precedente. Iarba neagra de Craciun infloreste iarna, iar florile sunt mici, albe sau rozalii, iar in centru au un punct negru. Poti cultiva aceasta planta in gradina, dar o poti ingriji si in casa.
➡️5. Sedum rubrotinctum
Sedum rubrotinctum sau Veselia Craciunului este o planta suculenta foarte indragita in America. Frunzele verzi incep sa capete nuante rosiatice atunci cand sunt planta este asezata la lumina naturala.
➡️6. Poinsettia sau Steaua Craciunului
Cum am putea face un top al plantelor asociate Craciunului fara sa amintim de celebra Poinsettia sau Steaua Craciunului. De o frumusete fara seaman, Poinsettia este cea mai indragita planta de Craciun.

Arbuști veșnic verzi cu creștere rapidă

14 Decembrie, 2022

Arbuștii sunt plante care ne ajută să umplem o grădină, să creăm gard viu, figuri sau chiar să delimităm zone.
Arbuștii care rămân veșnic verzi sunt deosebit de interesanți, deoarece este întotdeauna bine să păstrezi zona verde.
Dar dacă vrem să rafinăm mai mult, putem alege arbuști veșnic verzi cu creștere rapidă; adică cei care, pe lângă faptul că vor fi păstrate cu frunze, vor ajunge la maturitate înaintea altora.
💚Oleander (nerium oleander)
Este un arbust veșnic verde care crește între 3 și 4 metri înălțime. Frunzele sale sunt lanceolate, verzi sau pestrițe (verzi și galbene) și produce flori roz, roșii sau albe în primăvară și vară. Crește rapid și necesită puțină îngrijire, pe lângă udarea și tăierea regulată. Rezista la ingheturi pana la -12ºC. Dar este important să știm că este toxic dacă este ingerat.
💚 Privet (Vulgare ligustrum)
Este un arbust veșnic verde care atinge o înălțime de 2 până la 3 metri. Are un frunziș veșnic verde, de culoare verde și cu o formă alungită, precum și produce flori albe care degajă o aromă foarte plăcută. Fructele sale sunt boabe negre care nu sunt adecvate consumului uman, deoarece sunt toxice. Din acest motiv, nu este recomandat să crești în zonele în care sunt copii, dar altfel, dacă îl pui la soare și îi dai tăieri regulate, va fi bine. Suportă până la -18 ° C.
💚 Celinda (Philadelphian virginalis)
Cunoscut sub numele de celinda, celindo sau iasomie falsă, este un arbust veșnic verde care atinge o înălțime de 2 până la 3 metri. Valoarea sa ornamentală rezidă în principal în florile sale, care sunt albe, foarte parfumate și sunt grupate în ciorchini vara. Este o planta de miere, deci atrage albinele. Pentru a crește trebuie să-l puneți la soare și să-l udați din când în când. Susține bine înghețurile de până la -18 ° C.
💚 Evonimo (Euonymus japonicus)
Cunoscut sub numele de capotă sau husera, este unul dintre copacii sau arbuștii pereni mici, cu creștere rapidă, cei mai utilizați în regiunile temperate. Dacă este permis să crească liber, poate atinge o înălțime maximă de 8 metri, dar cel mai obișnuit este să-l tăieți pentru a-l menține la 2 sau 3 metri. Trebuie să vă aflați într-un loc însorit și să primiți apă din când în când, deoarece nu rezistă secetei. Suportă foarte bine înghețurile până la -18 ° C.
💚 Fotinie (Photinia x fraseri)
Photinia este un arbust magnific pentru crearea gardurilor vii. Atinge o înălțime de 3-4 metri și are frunze verzi frumoase, în formă de lance. Cultivarea Photinia x fraseri ‘Red Robin’, cunoscută sub numele de photinia roșie, este și mai frumoasă dacă este posibil, deoarece frunzele noi sunt roșii până la maturitate. Desigur, este important să fie pus într-un loc însorit și să fie udat din când în când. Tolerează bine tăierea, precum și înghețurile până la -12 ° C.
💚 Laur cu cireșe (Prunus laurocerassus)
Este de fapt un arbore veșnic verde care atinge 6-8 metri înălțime, dar tolerează tăierea atât de bine încât este folosit pe scară largă ca arbust. Frunzișul său este verde închis lucios, cu o textură piele. În timpul primăverii produce ciorchini de flori albe foarte parfumate. Este o plantă toxică, cu excepția pulpei fructelor sale, care sunt drupe negre. Este nevoie de soare direct și udare regulată. Suportă până la -15ºC.

Ariciul hibernează, nu este mort!

15 Decembrie, 2022

Este perioada de hibernare a aricilor. Aricii hibernează din noiembrie până în martie, de obicei săpând pentru siguranță, dar din moment ce avem mai
puține zone verzi sau păduri, este mai greu să găsească un loc sigur.
⚠️Dacă găsiți un arici “mort”, nu-l îngropați, nu-l aruncați la gunoi.
Știm că nimeni nu vrea să vadă un animal mort în grădină etc., dar ar putea fi un arici care hibernează ‼️
🦔Unii pot intra în casele voastre căutând siguranță și căldură pentru a hiberna, unii sunt atât de epuizați de căutare încât adorm în cele mai ciudate locuri.
❗Când hibernezi, ritmul cardiac și funcția generală a corpului încetinesc ca o modalitate de a conserva energia, ceea ce poate face mai greu să fii sigur între hibernare și moarte.
➡️Dacă vedeți un arici staționar, asigurați-vă că este într-un loc sigur și călduros 🍂 unde poate sta până la 5 luni.
🦔Dacă găsiți un arici dezorientat în grădină, casă sau stradă, puneți o cutie de carton căptușită cu ziar într-un loc uscat, sigur și călduros pentru ca el să se odihnească liniștit.
⚜️Aricii sunt o specie pe cale de dispariție, complet inofensivă și foarte importantă în ecosistemul nostru.
🙏Vă rugăm să fiți atenți și să protejați 🦔 aricii, nu costă nimic să ajutați un animal atât de fragil. 🫶

Noi vrem zăpadă, voi?

8 Decembrie, 2022

IMPORTANȚA ZĂPEZII PENTRU PĂMÂNT ȘI PLANTE. Stratul de zăpadă ce acoperă solul, în timpul sezonului rece, are o importanță deosebită, datorită grosimii, structurii și densității ce-l caracterizează. .
Datorită conductibilității sale reduse, stratul de zapada joaca rol protector pentru sol contra ingheturilor radiative si advective. Pentru taranul roman, faptul ca iarna terenurile sale cultivate nu sunt acoperite cu zapada, ii ridica multe semne de ingrijorare.
❄️ Pentru agricultura, zapada e ca o mana cereasca, intrucat intereseaza conditiile de iernare ale culturilor de toamna (grau, orz, orzoaica), care sunt protejate de gerul naprasnic, precum si rezervele de apa pe care semintele le pot obtine ca urmare a topirii zapezii si a perioadei de precipitatii de la inceputul primaverii, refacandu-se astfel deficitul de apa din sol. Una dintre plantele ce detine de altfel beneficiile cele mai mari oferite de un strat de zapada este rapita, aceasta planta fiind destul de sensibila la ger, nerezistand la temperaturi de sub-5 grade Celsius.
❄️ Ce se intampla insa cu recoltele in lipsa unui strat de zapada protector este lesne de inteles… culturi agricole calamitate sub amenintarea gerului si un deficit ulterior in economia tarii. Iarna, afara gerul se ascute, iar acest lucru nu este pe placul nimanui. In schimb, avem motive sa ne bucuram de stratul de zapada asternut, care da nastere unui peisaj mirific si care joaca un rol important in renasterea de mai tarziu a naturii. Chiar daca pare contradictoriu, zapada este tocmai lucrul de care au nevoie gradinile in timpul iernii. Un strat cu gosimea de 25 cm de zapada este echivalentul unui strat de circa 2,5 cm de apa. Printre cristalele de gheata exista foarte mult aer, din acest motiv, zapada este un bunizolant in conditii de frig extrem, ocrotind semintele si plantele pana primavara. Atunci,”patura” de apa inghetata ce a luat forma pamantului, se topeste udand solul si alimentand izvoarele. Fara invelisul protector de zapada, apa inmagazinata de celulele plantelor este predispusa la inghet, fapt care duce la o deteriorare definitiva a formatiunilor vegetale. La fel de bine, omatul constituie o opreliste pentru rozatoarele care produc stricaciuni in gradina, cum ar fi iepurii. Mai multe pasari profita de proprietatea zapezii de termoizolant pentru a seocroti de frig noapte cand dorm, ori cand se odihnesc in timpul zilei.
▶️ Deci, sa vină zăpada!⛄️⛄️⛄️

MAGNOLIA

13 Decembrie, 2022

Astăzi am primit două fire de Magnolia Grandiflora (Magnolie) și m-am gândit să vă împărtășesc câteva cunoștințe despre acest arbust minunat.
ℹ️ Magnolia este o floare foarte apreciată ce face parte din familia Magnoliaceae şi izbucneşte ca un fulger de culoare şi parfum când pământul renaşte. Această familie cuprinde 120 de specii, ce înglobează caracteristicile sale naturale, proprietăţi medicinale, care sunt recunoscute şi apreciate pentru miros şi frumuseţe.
ℹ️ Numele magnoliei provine de la primul botanist francez, Pierre Magnol, directorul Grădinii de plante Montpellier între 1697 şi 1709, de unde vine şi numele copacului şi al florii de „magnolie”. Acesta a fost cel care a făcut prima descriere ştiinţifică a plantei.
ℹ️ Valoarea simbolică a acestei flori parfumate înseamnă respect, demnitate şi nobleţe, iar în partea orientală a lumii sugerează delicateţea şi frumuseţea feminină.
ℹ️ Floarea de magnolie este ideală din vechi timpuri pentru obţinerea de parfumuri, pentru că are o aromă plăcută şi dulce. Există destui parfumieri ce folosesc petalele de magnolie în preparatele lor, ca: Tom Ford, Kenzo, Tommy Hilfiger şi nu în ultimul rând Lancome cu celebrul „La vie est belle”.
ℹ️ Magnolia este un arbore care nu este foarte pretentios. Arborele de magnolie provine din tinuturile calduroase. De aceea in general acest copac prefera si iubeste soarele dar se poate planta si in zonele semiumbroase.
ℹ️ Speciile de magnolii sunt plantele perfecte pentru decorarea gradinilor, parcurilor sau aleilor. In perioada de inflorire, culorile spectaculoase ale acestuia in combinatie cu verdele iradiant al altor plante vor crea un contrast care iti va taia respiratia. Daca doresti sa plantezi un arbore din specia magnoliilor, nu uita ca acest tip de copac are nevoie de spatiu, la maturitate copacul va fi mult mai inalt iar coroana lui foarte bogata.
ℹ️ Udarea magnoliei se face saptamanal daca acest copac este situat intr-o zona mai uscata si unde ploua mai putin. In rest magnolia isi asimileaza apa necesara de la ploaie.
ℹ️ Magnolia nu necesita lucrari de intretinere amanuntite spre deosebire de alte plante. De preferat se vor taia si curata crengile coroanei primavara dupa ce trec florile. Acum ai prilejul de a planta magnolii in gradina sau curtea ta iar ingrijirea lor nu iti va da nicio bataie de cap si totusi te vei putea bucura de frumusetea si de umbra pe care o ofera in perioadele calduroase de vara.
➡️Instrucțiuni de plantare:
✅Plantele din ghivece pot fi plantate în grădină în orice perioadă a anului, excepţie face perioada geroasă când pământul este îngheţat.
✅Săpăm o groapă ceva mai mare decât mărimea ghiveciului şi-o udăm bine de tot.
✅Apăsăm pereţii ghiveciului, astfel încercând să scoatem planta.
✅Nu se curăţă rădăcinile de pământ, se pune planta împreună cu acesta în groapa de plantare, apoi se pune un strat de pământ deasupra şi se udă bine.
✅Distanţa minimă de plantare este de: 4-5 m. Înălţimea la maturitate este de: 6-7 m.
➡️Instrucțiuni de îngrijire:
✅În condiţii de secetă se asigură umiditatea corespunzătoare.
✅Pentru înflorire mai bogată se administrează anual îngrăşământ.
✅Protejare iarna: necesită în primii 2 ani.
✅Dacă observaţi semne de boală la plante adresaţi-vă unui magazin fitosanitar.

7 plante și flori care rezistă iarna afară în ghiveci!

5 Decembrie, 2022

Vremea se răcește, iar culorile florilor din grădina ta se estompează ușor, însă sezonul rece nu trebuie să semnifice adormirea totală a naturii.
Iată care sunt 7 plante și flori ce rezistă iarna afară și care te vor ajuta să menții grădina frumoasă pe tot parcursul anului.
➡️Molidul Albastru🌲
Ca toți pinii, molidul este una dintre cele mai rezistente și întâlnite plante de iarnă, atât în grădinile oamenilor, cât și în păduri sau parcuri. Îți prezentăm molidul albastru, numit și molidul de argint, care face parte din familia Pinaceae deoarece este un soi deosebit ce în trecut era simbolul luxului. Acesta își are originea în America de Nord și impresionează prin nuanța aparte și prin forma conurilor, care în tinerețe sunt verzi pal.
➡️Skimmia Japonica sau Liliacul Japonez 🪸
În ghiveciul din grădina ta poți alege și Skimmia Japonica ce va rezista iarna la temperaturi de până la -15 grade Celsius. Numită și Liliac Japonez, această plantă cucerește prin micile flori, dar și prin frunzele parfumate ce conțin uleiuri esențiale. De asemenea, arborele veșnic verde crește între 1 și 1.5m înălțime, iar fructele roșii specifice rezistă pe tot parcursul iernii, colorând grădina ta.
➡️Ilex🎍
Ilexul este un arbust decorativ originar din Asia și Europa de Nord, care poate atinge dimensiuni impresionante. Frunzele de un verde intens, cu margini zimțate își păstrează culoarea tot anul, de aceea sunt des utilizate în aranjamentele florale pentru sărbătorile de iarnă. Mai mult, micile fructe roșii apar toamna și persistă mai multe luni, acest arbore fiind perfect pentru a da viață grădinii tale în sezonul rece.
➡️Helleborus, trandafirul Crăciunului🎅
Helleborus, spânzul sau trandafirul Crăciunului sunt denumirile plantei ce nu doar că rezistă iarna, ci chiar înflorește de la sfârșitul lunii Decembrie până în Martie. Helleborus este foarte iubit fiindcă se îngrijește ușor chiar la tine acasă, rezistă la temperaturi scăzute și surprinde prin florile apărute în cele mai întunecate perioade ale anului, când totul este înghețat.
➡️Iasomie de iarnă🌸
Iasomia de iarnă este o plantă originară din partea de nord a Chinei, cu ramuri lungi ce dau aspect de plantă curgătoare, colorând în fiecare început de primăvară gardurile caselor din România. Și-a câștigat popularitatea, datorită rezistenței la temperaturi scăzute, dar și a florilor galbene ce apar înaintea frunzelor. Acest arbore foios se poate dezvolta foarte frumos și în ghiveci, ajungând la dimensiuni de 1-1.5 metri.
➡️Calluna vulgaris 🫶
Calluna vulgaris este o plantă perenă, cu o creștere lentă și este des întâlnită în grădinile iubitorilor de natură. Numită popular și Iarba Neagră, aceasta este apreciată datorită florilor intens colorate ce rezistă chiar și la temperaturi scăzute, colorând curtea ta în cele mai frumoase nuanțe de roz și alb.
➡️Erica gracilis 🪷
Erica gracilis face parte din aceeași familie cu Calluna și este o altă plantă perenă, ce înflorește pe timpul toamnei. De asemenea, planta poate rezista în ghiveci pe timpul iernii, florile colorând grădinile și în zilele cu temperaturi de -8 grade Celsius sau cu vânt.
😊Chiar dacă toate plantele menționate anterior sunt foarte rezistente, acestea au nevoie de atenția și iubirea noastră, mai ales în sezonul rece.🤗

Planta Sfântul Nicolae!

6 Decembrie, 2022

Planta Sf. Nicolae, la fel ca ciulinul sau floarea de porumb din luncă, este o plantă perenă care apare în mod natural în țara noastră, deși cultivarea sa este, de asemenea, populară.
▶️Specia în sine – Eryngium – cuprinde aproximativ 230-250 feluri de plante. Aceste specii apar în mod natural pe aproape toate continentele, cu excepția zonelor sudice și ecuatoriale ale Africii. În Polonia, de exemplu, putem întâlni în mod natural trei specii, și anume Sf. Nicolae – Eryngium planum, Moș Crăciun – Eryngium maritimum, sau câmpul Moș Crăciun – Eryngium campestre.
Plantele Sfântului Nicolae sunt plante perene sau bienale care pot ajunge până la peste 3 m înălțime.
▶️Frunzele sunt un alt element al structurii plantei. Ei bine, frunzele Sfântului Nicolae au diferite forme, deși practic toate sunt caracterizate printr-o branhie țepoasă și zimțată. Fructele, pe de altă parte, sunt despicături în descompunere care se rup în două despicături. Sunt adesea acoperite cu spini și solzi. De asemenea, acestea conțin semințe.
▶️Planta Sf. Nicolae este o plantă ușor de cultivat, care nu necesită multe cunoștințe despre cultivarea diferitelor tipuri sau soiuri de plante. Cu toate acestea, dacă dorim ca plantele noastre să se dezvolte bine, ar trebui să îi oferim lui Moș Nicolae o poziție bună.
▶️Cea mai bună poziție pentru cultivare este însorită și complet uscată. Aceasta prosperă cel mai bine pe soluri slabe, permeabile, sărace și chiar nisipoase. Se caracterizează printr-un randament ridicat de miere și reacționează prost la excesul de umiditate, mai ales atunci când apare vara.
▶️Un mare avantaj este că planta Sfântului Nicolae este o plantă care poate rezista înghețului și condițiilor meteorologice nefavorabile, iar unele specii sunt, de asemenea, rezistente la salinitatea solului și a aerului. Nu replantați planta datorită sistemului său radicular. De aceea, planta Sfântului Nicolae este reprodusă prin însămânțarea semințelor imediat după recoltare.
▶️Ei bine, planta Sfântului Nicolae este o plantă ornamentală perfectă, potrivită pentru grădini rustice, rurale, naturaliste și englezești. Cu toate acestea, amintiți-vă că acestea sunt plante cu un aspect destul de neobișnuit. Din acest motiv, le putem integra cu ușurință chiar și în grădinile moderne în care există minimalism, precum și culori de intensitate scăzută și chiar reduse. În plus, această plantă este adesea folosită pentru buchete uscate, dar pentru a-și păstra culoarea naturală, acestea trebuie uscate în camere întunecate.
😊La mulți ani de Sfântul Nicolae și multă sănătate vă dorim!🙌

Protejarea trandafirilor în perioada de iarnă

22 Noiembrie, 2022

Venirea iernii presupune pregătiri specifice în grădina cu flori. Dacă ai plantat trandafiri, trebuie să știi că au nevoie de protecție pe timpul iernii.
Trandafirii sunt destul de rezistenți la frig, dar gerul puternic îi poate distruge.
În același timp, lăstarii trandafirilor trebuie să se călească și să capete rezistență la frig, pentru că această etapă face parte din adaptarea la mediul înconjurător.
👉În funcție de prognoza meteo, se vor pregăti trandafirii pentru perioada de iarnă. Este recomandat inclusiv ca trandafirul să fie lăsat să experimenteze gerul, pentru a căli lăstarii. Cea mai bună protecție rămâne mușuroirea, cu punctul de altoirea acoperit de sol. Chiar dacă lăstarii vor îngheța, trandafirul se poate regenera din părțile subterane protejate. Măsurile de protecție se păstrează până în lunile martie-aprilie, când pericolul înghețului a trecut. Protejarea se face prin metode simple, deloc costisitoare, la îndemâna oricui.
➡️Muşuroirea este o operaţiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase, mai ales atunci când – aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani – nu prea există zăpadă. La sfârşitul lunii noiembrie, când se înregistrează deja temperaturi negative atât ziua, cât şi noaptea, acoperiţi altoiul trandafirului cu un muşuroi de pământ pentru a-l proteja.
🌹 Folosiţi pământ bine mărunţit. Evitaţi bulgării pentru că aceştia formează goluri de aer şi nu asigură o protecţie eficientă în caz de ger.
🌹 Este bine să faceţi un muşuroi de cel puţin 20-25 cm, dacă trandafirii se afla într-o zonă cu temperaturi moderate, sau de cel puţin 30 cm, dacă se afla în zone mai reci. Pentru muşuroaie, folosiţi pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiţi pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.
🌹 Este important de ştiut că nu trebuie să faceţi muşuroaiele prea devreme, adică atunci când afară sunt încă temperaturi diurne ce depăşesc 5-6 grade Celsius – luate ca medie a 4-5 zile. În caz contrar, sub muşuroi se vor forma lăstari fragezi care vor îngheţa peste iarnă, iar capacitatea vitală a platei va fi afectată.
🌹 Dacă în zonă este pericol de îngheţ puternic, acoperiţi muşuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb sau rumeguş. În niciun caz nu-i acoperiţi cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea, iar plantele vor mucegai. Mai mult, din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera.
😃Sperăm că v-au fost de folos sfaturile noastre si vă urăm spor!

Ce se intamplă cu copacii iarna?

23 Noiembrie, 2022

Este sfârșitul lui noiembrie și fiecare dintre noi începe să se pregătească de iarnă cum știe sau cum poate mai bine. Ba îți iei un pulover, ba o pilotă mai groasă, etc. Un lucru e clar: și tu te pregătești de iarnă. Unii oameni deja au murăturile pregătite în cămară și bineînțeles că și veverițele și alte
rozătoare (precum șoarecii, șobolanii și castorii) sunt deja pe sfârșite cu strânsul proviziilor.
Toată lumea știe că și plantele sunt niște organisme vii, nu e nimic nou, dar nu prea stăm să ne gândim la ce înseamnă asta de fapt. Copacii ăia de stau pe afară, trebuie și ei să înfrunte iarna și să reziste frigului. Problema cu ei e că nu se pot deplasa la cel mai apropiat adăpost și nici măcar să își confecționeze vreo haină nu au capacitatea, așa că de-a lungul milioanelor de ani au învățat să se descurce.
Pe măsură ce vremea nefavorabilă se apropie, diverși hormoni din copaci pornesc un proces de extirpare (eng. – abscission) al frunzelor. Asta pentru că deși super-mega-ultra importante în restul anului, pe timp de iarnă frunzele fac mai mult rău copacului decât să îl ajute: pierd o grămadă de căldură prin suprafața mare pe care o au. Ba mai mult, în general când are loc fotosinteza, se pierde o anumită cantitate de apă, care apoi este reabsorbită.
Problema e că iarna, copacul nu ar putea face rost de atâta apă încât să o înlocuiască pe cea pierdută prin frunze. Dacă frunzele ar rămâne pe copac, ele ar continua să încerce să facă fotosinteză, dar ar îngheța. Practic, copacul nu mai are deloc acces la mâncare și la bucătărie și moare! Așa că preferă să strângă toate alimentele din bucătărie și să le pună în cămară, în timp ce bucătăria se închide pentru câteva luni.
La începutul acestui proces, copacii reabsorb substanțele nutritive din frunze și le stochează pentru o utilizare ulterioară. Clorofila este una din primele molecule care sunt reabsorbite și stocate (ăsta este unul din motivele pentru care toamna frunzele se fac roșii, portocalii și galbene).
Apoi niște celule specializate taie (în lipsa unui termen mai potrivit) frunzele, iar alte celule specializate crează un strat protector pe suprafața expusă. Copacul intră, astfel, în hibernare și rezistă cu dârzenie în fața iernii.
De asemenea, căderea frunzelor ajută copacii să polenizeze mai eficient, primăvara: fără frunze care să stea în calea sa, polenul cărat de vânt ajunge la mai mulți copaci, pe o arie mai extinsă.
EXCEPȚII
Acuma, normal, există și excepții. În general copacii care își pierd frunzele toamna și iarna sunt cei care se găsesc în zonele temperate și se numesc foioase, care formează păduri de foioase.
Dar uite că avem și coniferele (precum bradul, pinul și molidul) care au frunzele în formă de ace, iar asta le ajută foarte mult. Ele nu sunt la fel de eficiente ca frunzele de foioase când vine vorba de captarea luminii Soarelui, dar pot să facă fotosinteză tot anul.
Pe scurt, câte ecosisteme, atâtea tipuri de plante cu diverse tipuri de frunze. Astfel am aflat că ei permit frunzelor să cadă tocmai pentru a conserva energia și căldura.
Este o strategie pentru a suporta vremea rece și uscată, iar acum că știm asta, parcă nu mai e atât de deprimantă situația. Copacul și-a mai pus în cojoc în plus pe el și se pregătește voios de iarnă. Așa că data viitoare când o să vezi un copac fără frunze gândește-te că de fapt nu este simbolul morții și al sfârșitului inevitabil, ci din contră: arată cât de rezistentă și tenace este viața în realitate. Mereu găsește o cale.

Compost – date generale

14 Noiembrie, 2022

Ne-am tot gândit cum să facem mai accesibila conștientizarea pentru procesul Compostului și tot ce ține de beneficii, realizare, materiale, metode, caracteristici, valorificare, etc..
Astfel că, dacă la început ne-am gândit să facem un eveniment online, pe parcurs am realizat că nu toți cei interesați vor avea timp sau tehnologie disponibilă la momentul oportun, așa că, soluția optimă agreată a fost să împărțim în câteva capitole importante, sub formă de video pe canalul nostru, astfel încât oricine la orice oră le poate viziona sau descărca fără probleme.
➡️Sperăm să ne primiți cu bucurie și să ne urmăriți și în episoadele următoare în această călătorie numită “COMPOST DRIADA”🥰

Compost – BENEFICII

17 Noiembrie, 2022

Dacă aveți nelămuriri, vă așteptăm cu întrebări aici pe canalul nostru de Facebook Driada Eco-Sab.

Frunzele uscate de toamnă

11 Noiembrie, 2022

An de an, toamna se instalează, copacii își pierd frunzele, iar în grădinile noastre apare un covor aramiu. Oricât de frumos poate părea vizual, apare inevitabil și întrebarea: ce facem cu 🍂frunzele uscate 🍁de toamnă?
În mod tradițional, a fost o practică obisnuită ca oamenii să grebleze frunzele în grămezi, să le împacheteze, apoi să le ducă la gunoi. Insa aceasta practică nu este cea mai bună metodă pentru mediu.
Care este scopul greblarii frunzelor?
Iată ideea din spatele greblării frunzelor: dacă sunt lasate să stea întreaga iarnă, se vor transforma într-o ciupercă de mucegai care vă va înăbuși plantele și iarba și le va împiedica să crească armonios în primăvara urmatoare.
Actul de a grebla frunzele nu este problemă. Ceea ce facem cu frunzele după adunarea lor, poate fi problematic.
Frunzele din depozitele de gunoi ocupă spatiu inutil. Pentru a înrăutății lucrurile, pe masură ce frunzele din depozitele de deșeuri se descompun, acestea se combină cu alte materiale organice creând metan, un gaz cu efect de seră daunator mediului.
➡️Care este cel mai bun mod de a elimina frunzele uscate?
1. Transformati-le in compost✅
Compostarea frunzelor este cel mai bun mod de actiune, pentru sanatatea gazonului si a mediului înconjurător. Dacă greblati frunzele în grămezi, colectati-le si folositi-le ca baza în cosul de compost. Compostarea va transforma frunzele în ceva pe care îl puteti folosi In gradina dvs.
2. Mulci✅
Daca avem de-a face cu un strat subtire de Frunze, ideal este sa il transformam in mulci. Pur si simplu maruntim frunzele (preferabil cu masina de tuns iarba), apoi aplicam mulciul in jurul radacinilor plantelor, un alt beneficiu adus de acesta fiind faptul ca descompunerea frunzelor lasa in urma numeroase substante nutrivite.
3. Adauga-le in rasadurile de legume✅
Le poti adauga Intregi sau taiate marunt In orice fel de cultura de legume. Frunzele uscate se vor descompune peste iarna In cea mai mare parte. Ideal este ca frunzele sa fie introduse cu grija In straturi cu ajutorul unei sapaligi si acoperite cu putin pamânt, astfel Incât sa nu fie suflate de vânt, iar procesul de descompunere sa fie accelerat.

Planificari în grădină

21 Noiembrie, 2022

Pentru că este frig și astăzi a și plouat, asta nu înseamnă că nu facem nimic în grădină. Bine, nu facem nimic fizic, dar avem timp pentru o PLANIFICARE a grădinii:
➡️În fiecare primavară vă loviți de aceleași probleme, nu ați avut timp suficient să vă planificați grădina, ce să plantați și unde să plantați, atunci acuma a sosit momentul; faceți o plimbare în grădina, în curte, luați cu dumneavoastră ceva de masurat, planificati unde vreti sa puneti straturile, planificati unde doriti sa plantati pomi fructiferi, unde o sa fie plante ornamentale, butasi trandafiri, zona cu arbustii fructiferi, poate doriti sa puneti si un gard viu, poate un stativ pentru trandafiri cataratori, etc. Faceti lista cu necesarul de plante, alocati timp suficient sa va documentati despre necesitatile fiziologice ale plantelor din lista sa stiti exact unde puteti planta o anumita specie (daca tolereaza umbra, sau dimpotriva necesita multa lumina). Nu uitati sa alegeti plantele ornamentale in asa fel incat tot timpul anului sa aveti ceva inflorit in gradina, si plantele fructifere in asa fel incat din Mai pana toamna tarziu sa aveti fructe proaspete de cules din propria gradina.
Pana atunci odihna bine meritata.

Septembrie în grădina cu flori

5 Septembrie, 2022

După ce toată vara ne-am bucurat de parfumul proaspăt și de frumusețea multicoloră a florilor din grădină, septembrie indică faptul că plantele urmează să intre în repaus până la primăvară. Dar asta nu înseamnă că nu poți avea parte de o grădină înfloritoare și în prima lună de toamnă. Fiind încă o perioadă cu temperaturi călduroase, îți recomandăm să faci următoarele activități, în legătură cu grădina de flori:
▶️plantează bulbii de flori de toamnă și plantele cățărătoare;
▶️plantează butașii de trandafiri;
▶️pune în ghivece soiuri de flori de toamnă, cu rezistență chiar și pe perioada iernii;
▶️îndepărtează buruienile și plantele moarte din grădină;
▶️protejează bulbii și butașii de trandafiri pentru iarnă.
👉După cum poți observa, luna septembrie în grădină presupune o mulțime de lucrări esențiale. De la strângerea recoltelor, plantarea legumelor și florilor de sezon și până la pregătirea corespunzătoare a întregii grădini pentru iarnă!🙂

TUFĂNELE

19 Septembrie, 2022

Astăzi vom dedica această postare pentru una dintre cele mai îndrăgite flori ale toamnei, respectiv TUFĂNELELE!😍 Chrysanthemum indicum au florile mici, grupate in buchete si colorate in cele mai diverse nuante de alb, roz, galben, caramiziu, maroniu, mov. Infloresc din septembrie pana vine frigul. Daca vrei sa ai in gradina cele mai frumoase tufanele de toate culorile, e un moment bun sa le achizitionezi din piete, magazinele speciale sau florarii, unde abunda in aceasta perioada.
Le poti planta imediat in gradina sau le poti pastra peste iarna in ghiveci si planta la primavara.
In gradina, tufele trebuie planatate la distanta de 35 – 40 cm, intr-un loc unde vor avea lumina si in sol nisipos, bine drenat, dar bogat in substante organice. Evita solul umed si greu. Pentru a rezista in gradina iarna, tufanelele trebuie tunse la 3 – 4 centimetri si acoperite cu o gramada de frunze uscate sau fan.
Tufanelele sunt plante robuste care rezista la inghet si la bruma. Pentru un plus de siguranta e bine ca in jurul tulpinii sa puneti un strat de frunze uscate care vor proteja radacinile.
O precizare in plus legata de forma tufei. Cu totii suntem fermecati de globurile acelea colorate, cu sute de flori. La fel ca si in cazul lavandei, forma rotunda se obtine prin taieri. Operatiunea se face primavara. Incepem cu varful si continuam cu lastarii laterali. In acest fel planta se va imbogati cu lastari noi, plini de flori.
Tufanelele sunt o varietate de crizanteme, plante perene, ierboase, cu frunze adanc crestate si flori de toate culorile, mai putin albastre. Sunt numite si dumitrite pentru ca romanii considera ca sunt florile Sfantului Dumitru, sarbatorit pe 26 octombrie. Cele albe cu galben in mijloc mai sunt numite si margarete de toamna.

Ce plantăm şi ce lucrăm în grădină în luna Septembrie??

31 August, 2022

👉Toamna este abia la început însă treptat, grădina va începe să îşi piardă prospeţimea dând semne că se apropie perioada ei de repaus, mai ales că vara a fost foarte călduroasă. Pentru a ne bucura pe tot parcursul toamnei de o grădină frumoasă, aceasta trebuie pregătită cu grijă, începând cu primele zile ale lunii septembrie.
Iată câteva lucrări importante pentru această perioadă:
▶️ Acum începe perioada de plantare a bulbilor de flori de primăvară (zambile, lalele, crini, narcise)! Dacă plantaţi acum brânduşele, de Paşti veţi avea o grădină superbă!
▶️ Plantaţi în această perioadă și plantele căţărătoare – pentru clematită este perioada ideală!
▶️ Plantele anuale din ghivece și jardiniere îşi pierd farmecul și frumuseţea încet, pe măsură ce scad temperaturile nocturne. A sosit timpul să fie schimbate cu cele de sezon. Așadar înlocuiţi-le cu aranjamente de toamnă. Pentru acest lucru, puteți planta soiuri perene care vor persista și pe perioada iernii, de exemplu: Erica, Heuchera, panseluțe colorate, Euonymus!
▶️ Perioada de plantare a butașilor de trandafiri începe din data de 15 septembrie!
▶️ Puteți pregăti de acum locul pomilor fructiferi şi arbuştilor care vor fi plantaţi luna următoare!
▶️ În această perioadă se coc de-a binelea strugurii, prunele și perele – din care puteţi pregăti compoturi delicioase, gemuri, ba chiar și prăjituri. Prunele uscate vor fi un deliciu pe parcursul iernii.
▶️ Efectuaţi o alimentare cu îngrăşământ a plantelor! La fel ca primăvara şi acum este recomandată utilizarea substanţelor nutritive universale, pentru toate tipurile de plante!
▶️ Frunzele veştejite ale pomilor care cad trebuie adunate de pe gazon pentru ca acesta să se aerisească. Tot în această perioadă se recomandă tunderea din nou a gazonului, supraînsămânţarea şi aplicarea de îngrăşăminte.
▶️ Toaletaţi arbuştii ornamentali, tundenţi crengile uscate care au suferit pe timpul caniculei. La fel curăţaţi murul şi zmeurul.
▶️ Se tund şi se formează, gardurile vii.
Sperăm ca timpul petrecut în grădina dumneavoastră să fie unul plăcut şi cu rezultate.🤗

Ai pomi și arbuști în grădină?E vremea să-i tai și să-i cureți.

1 Septembrie, 2022

👉Septembrie nu înseamnă doar final de vacanță și reluarea activităților de zi zi cu zi. Septembrie nu înseamnă doar începutul școlilor și petreceri de nuntă. Septembrie înseamnă treabă în grădină. 🌳Ai pomi si arbusti in gradina? E vremea sa-i tai si sa-i cureti. Procesul de taiere si curatare a pomilor si arbustilor de gradina debuteaza dupa recoltarea fructelor.
Este ideal ca aceste lucrari sa fie facute in septembrie pentru ca in cursul lunii nu exista risc de temperaturi negative, care ar dauna pomilor si arbustilor proaspat taiati. Pentru soiurile de pomi fructiferi ale caror fructe se coc dupa finele lui septembrie, lucrarile se amana.
▶️In cazul arbustilor fructiferi curatarea inseamna indepartarea crengilor uscate si taieri de intretinere si ajustare. Aceasta este una din treburile de baza din septembrie in gradina. Pana la finele lui septembrie in gradina trebuie taiat si gardul viu, rarit si bine curatat de crengile moarte si uscaturi.
▶️Există două tipuri de tăieri: tăieri pentru corectarea și formarea coroanei și tăieri de fructificare. Toamna, accentul cade pe tăierile de fructificare, esențiale pentru stimularea producției viitoare.
Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că deții uneltele potrivite pentru tăierea ramurilor uscate și corectarea direcției de creștere. Evită folosirea uneltelor cu vârfuri tocite pentru că există riscul de rupere accidentală a unor ramuri sănătoase, care în timp pot fi afectate de boli sau dăunători. Pentru tăierea ramurilor tinere, destul de fragile, folosește clești ascuțiți. Pomii tineri trebuie tăiați de două ori pe an: primăvara și toamna. Scopul acestor tăieri este dezvoltarea armonioasă a pomilor, reducerea riscului de boli și dăunători, dar și stimularea roadelor pentru anul următor. Tunderea pomilor fructiferi toamna trebuie realizată până la jumătatea lunii noiembrie sau înainte ca temperaturile să scadă sub 5 °C. Această regulă se aplică tuturor pomilor fructiferi. Toaletările și tăierile diferă în funcție de particularitățile fiecărui pom în parte. De exemplu, pomii fructiferi, cu un mănunchi deschis de ramuri care cresc din trunchi, trebuie scăpați de ramurile moarte sau bolnave, dar și de ramurile care se intersectează. De asemenea, este necesară îndepărtarea ramurilor scurte din centrul copacului pentru că acestea blochează pătrunderea luminii solare. Tăierile la arbuștii fructiferi sunt asemănătoare.

Cum reparăm un gazon urât??

23 August, 2022

Chiar si cei mai iscusiti gradinari intampina uneori probleme cu gazonul, pete inestetice in care iarba creste mai putin sau deloc. Un gazon frumos si uniform are nevoie de timp si efort pentru intretinere. Daca intampini probleme cu gauri in gazonul tau, va trebui sa le acorzi atentia necesara pentru a reveni la un gazon perfect.
Ai nevoie de doar 20 de minute pentru replantare si de putina atentie acordata zonei refacute pana la primul sau al doilea tuns al gazonului.
➡️ Pregateste solul 🆗
Grebleaza bine zona si inlatura orice resturi de iarba uscata pentru a pregati solul de plantare. Sapa bine solul cu o grebla cu dinti tari pentru a te asigura ca acesta va fi oxigenat pentru iarba pe care vrei sa o plantezi.
Adauga un strat de 5 cm de compost si incorporeaza-l in sol cu ajutorul greblei. Intoarce apoi grebla si foloseste-o pentru a nivela zona dar si pentru a imprastia din compost in zonele invecinate, unde iarba creste bine in gazonul tau.
➡️ Planteaza semintele🌱🌱🌱
Imprastie semintele cu generozitate, astfel incat sa acopere toata zona fara iarba. Pentru a da cele mai multe sanse de regenerare gazonului tau, trebuie sa gaura sa fie acoperita complet, insa nu trebuie sa pui atat de multe seminte incat sa se aseze unele peste altele.
Adauga un ingrasamant, eventual unul special anti-buruieni. Daca preferi sa ocolesti ingrasamantul sintetic, foloseste din belsug compost sau ingrasamant organic si urmareste dezvoltarea ierbii, pentru a elimina cat mai repede buruienile manual.
➡️ Ingrijeste semintele 💦
Dupa ce ai adaugat corect semintele si ingrasamantul, grebleaza usor pamantul, introducand dintii greblei in sol maxim 1,25 cm. Executa acesta operatiune cu atentie, pentru a nu indeparta semintele din zona dorita.
Pentru a asigura contactul semintelor cu solul, calca cu talpa zona plantata de cateva ori pana cand se taseaza bine.
Pentru irigatie, semintele au nevoie de umezeala continua pana cand gazonul rasare. Acest lucru poate dura pana la o luna, in functie de soiul de iarba ales si de conditiile meteorologice.
Asigura-te ca solul ramane umed de-a lungul intregii zile si nu uda cu jet puternic de apa pentru a nu le indeparta din zona pe care vrei sa o repari.
Tine cont de conditiile meteorologice inainte sa alegi momentul pentru reconditonarea gaurilor din gazon. Daca faci aceasta operatiune inainte de o perioada mai lunga de seceta, risti ca efortul tau sa fie in zadar.
In cazul in care vremea se schimba si soarele este foarte puternic, poti sa acoperi zona in care ai plantat gazonul cu o panza de sac, care va asigura umbra semintelor germinate si le va ajuta sa nu se usuce.
Daca ai urmat toate instructiunile, gazonul tau ar trebui sa fie ca nou dupa primul sau al doilea tuns, cand nu se va mai putea distinge cu usurinta iarba proaspat plantata.
💚 DRIADA 💚 vă urează mult spor!😊

MULCIREA – tipuri și beneficii

29 August, 2022

Mulcirea constă în acoperirea terenului dintre plante sau copaci, cu scopul de a opri creșterea buruienilor și de a menține umiditatea în sol. Stratul format din compost, frunze, paie, resturi de plante, poate fi și o sursă bună de hrană pentru râme și alte organisme folositoare. Stratul de mulci, protejează producția de legume târâtoare, de poluare și dăunători.
➡️Procesul de mulcire – Beneficii♻️
👉Incalzeste planta la radacina – In functie de obiectiv, mulcirea se realizeaza in diferite perioade ale anului. La inceputul sezonului de vegetatie, mulcirea joaca rol de incalzire a solului. Tot acest proces contribuie la dezvoltarea rapida a culturilor, la posibilitatea de semanare timpurie si la transplantarea anumitor culturi.
👉Mulcirea are rolul de a pastra umiditatea optima a solului – Explicatia prin care mulcirea pastreaza continutul de umezeala a solului consta in faptul ca are rolul de a forma un strat protector intre sol si atmosfera, iar acest lucru impiedica razele solare sa ajunga pe suprafata solului.
👉Mulcirea previne aparitia buruienilor – Prin inhibarea germinarii, mulcirea reuseste sa impiedice aparitia buruienilor nedorite. Mai mult decat atat, dezvolta un mediu favorabil ramelor de pamant, descompunatori benefici. Astfel, odata cu eliminarea aparitiei buruienilor, se diminueaza considerabil si munca de plivire in solar.
👉Elimina condensul – Mulciul retine apa si astfel nu ii permite sa se evapore, proces ce conduce la reducerea condensului format in sera/solar.
➡️Mulcire – Tipuri✅
👉Iarba taiata – Desi esti tentat sa arunci iarba taiata, aceasta are un rol excelent pentru culturile din gradina. Tot ce trebuie sa faci este sa o aplici in straturi subtiri de aproximativ 1 cm si sa o lasi sa se usuce inainte de a adauga un alt strat. Pentru ca timpul de uscare este rapid, poti adauga noi straturi in fiecare saptamana. Atunci cand atingi pragul minim de 5 straturi, trebuie sa stii ca vei exclude riscul de germinare a semintelor de buruieni.
👉Frunze de copaci – Daca ai in gradina copaci foiosi, este important ca toamna sa strangi frunzele care cad, sa le toci marunt si sa le aplici pe suprafata solului. Totodata, frunzele uscate sunt folosite pe post de mulci in sezonul rece (iarna) pentru a proteja plantele de inghet.
👉Rumegus sau scoarta de copac – Trebuie sa stii ca atat rumegusul, cat si bucatile mari de scoarta de copac au nevoie de mai multi ani pentru a se descompune in sol. Daca iti doresti sa elimini aparitia buruienilor, trebuie sa aplici un strat de aproximativ 10 cm.

Buruiana AMBROZIA

2 August, 2022

👉Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă.
👉Ambrosia artemisiifolia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri, ce produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de
condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.
👉Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. După cum poate știți, în conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri. Mai mult decât atât, există și sancțiuni, conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Legume care se seamănă în luna August

22 August, 2022

👉Există multe culturi diferite care se pot planta în luna august pentru recoltare în toamnă sau iarnă, așa că azi vă propunem o listă a legumelor ce pot fi plantate cu ușurință:
➡️ Fasolea 🌱
Dacă vă grăbiți și înființați cultura de fasole chiar la începutul lunii august aveți toate șansele să culegeți păstăile de fasole în toamnă. Pentru o cultură uniformă și ca să vă asigurați că seceta nu afectează boabele, ideal este să înființați cultura din răsaduri obținute anterior în spații protejate.
➡️ Ridichea neagră 🍠
O rădăcinoasă ce poate fi semănată în august este ridichea neagră. Semințele încep germinarea când în sol se înregistrează o temperatură de circa 5 grade Celsius și au nevoie de aproximativ o lună pentru a germina. La temperaturi de 15-20 de grade Celsius, germinarea este mai rapidă. Atenție, însă! Ridichea neagră nu rezistă la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius și mai mari de 37 de grade Celsius. Recoltarea se face de regulă la circa 3-4 luni de la răsărire, interval ce corespunde calendaristic cu lunile octombrie și noiembrie.
➡️ Salata verde 🥬
Salata este una dintre cele mai rezistente culturi așa că temperaturile reci de peste noapte nu o afectează prea mult chiar dacă este plantată și toamna târziu. Un avantaj al salatei de toamna este acela ca nu mai trebuie să ne luptăm cu căldura verii care o poate arde și face amară.
➡️ Morcovii 🥕🥕🥕
Morcovii sunt candidații ideali pentru ciclul doi de producție. Atenție însă! Luna august este de obicei una caniculară, așa că morcovii vor necesita o atenție deosebită pentru a germina și a avea un start bun. Dacă decideți să amânați plantarea, lunile mai reci sunt ideale pentru dezvoltarea morcovilor. Pe măsura ce temperatura începe să scadă, morcovul se schimbă uimitor – amidonul din plantă se transformă în zaharuri, făcând morcovii mai dulci și mai gustoși. De asemenea, din aceeași ”categorie”, acum se poate semăna și pătrunjelul.
➡️ Spanacul 🥬
Spanacul plantat în luna august este uimitor. El trebuie ferit de frig însă cu o mică seră sau un cadru și se poate recolta la mijlocul lunii octombrie. Daca se protejează corespunzător, recoltarea spanacului se poate continua în cantități mici și în timpul iernii. Primăvara, plantele vor deveni foarte productive și vor oferi o recolte bogate până în luna mai.
➡️ Sfecla roșie 🍠
Plantarea timpurie a sfeclei va oferi o recoltă consistentă la sfârșitul toamnei. Pentru a avea rădăcină de sfeclă roșie bine dezvoltată si nu doar frunze – care sunt bune pentru salate, plantați-o cât mai timpuriu.
➡️ Napii 🥔
Napul a fost folosit multă vreme doar ca plantă furajeră pentru animale și rareori ca hrană pentru oameni. Însă, oamenii de știință au îmbunătățit gustul napului și varietatea soiurilor, astfel încât azi se poate alege dintr-o gamă variată de tipuri de nap. La fel ca și în cazul sfeclei, dacă va doriți rădăcini bine dezvoltate și nu doar frunze, plantați-i cât mai timpuriu.

Când și cum e cel mai bine să uzi vara plantele?

25 Iulie, 2022

Din cauza temperaturilor din ce in ce mai ridicate, este necesara aplicarea unor masuri speciale de ingrijire a plantelor - soarele arzator le poate dauna chiar si lor.
 Cu multa atentie si devotament, plantele din ghivecele tale vor trece cu bine de aceasta perioada secetoasa.
Daca nu tii cont de nevoile de udare si de ingrijire ale plantelor tale, este posibil sa le pierzi mai devreme si mai usor decat ti-ai imaginat. Zilele de arsita nu le vor ierta…
Ca atare, este necesar sa stii cu ce frecventa ar trebui sa iti uzi plantele si cum este recomandabil sa folosesti resursele naturale, respectiv apa, astfel incat sa nu existe risipa in acest sens. Avand in vedere faptul ca situatia este una de criza, trebuie sa te gandesti mai mult la economisirea apei.
Vorbind la modul general, majoritatea plantelor trebuie udata in momentul in care suprafata solului este uscata, dar inainte sa inceapa sa se ofileasca si sa se “pleosteasca”.
In lunile de vara, vor fi necesare mai multe udari decat in mod obisnuit. Udarea se repeta daca umiditatea este scazuta sau in timpul zilelor cu mult vant.
Dimpotriva, planta nu va avea nevoie sa fie udata atat de des in anotimpul rece, in cazul in care umiditatea atmosferica este ridicata si in zilele in care nu bate vantul.
Important de retinut este sa incerci sa uzi plantele in orele diminetii, cat mai devreme posibil, deoarece temperaturile ceva mai scazute (daca poate fi vorba despre asa ceva in perioadele de seceta…) presupun o cantitate mai mica de apa pierduta prin evaporare. Astfel, frunzisul va avea timp sa se usuce pana la caderea serii.
Daca, din diferite motive, esti nevoita sa uzi plantele seara, ai mare grija sa nu stropesti cu apa si frunzele, deoarece acest lucru favorizeaza aparitia si dezvoltarea ciupercilor.
In cazul in care ai o gradina frumoasa, de care esti foarte mandra si de a carei ingrijire te ocupi cu atentie, cantitatea de apa consumata este semnificativa. Ca atare, este preferabil sa incepi sa te gandesti la modalitati de economisire a acestei resurse vitale pentru noi toti. Apa de ploaie poate fi adesea colectata si folosita pentru udarea plantelor de ghiveci.
In momentul udarii plantelor, tine minte faptul ca solul argilos sau cleios absoarbe apa mult mai greu decat pamantul nisipos, astfel incat va fi necesar sa uzi plantele incet, cu meticulozitate si sa dedici mai mult timp procesului udarii. Datorita acestui lucru, vei preveni risipa apei care aluneca pe langa vas, pentru ca nu s-a infiltrat imediat in sol.
La cealalta extrema, solul nisipos nu va “inmagazina” sau retine apa la fel de mult timp ca pamantul cleios. Apa se va infiltra si se va evapora mai repede. Avand in vedere acest fapt, plantele care au nevoie de un sol nisipos vor fi udate mai des, in special in lunile de vara. Acoperirea pamantului din ghiveci cu un strat protector de materie organica va imbunatati calitativ solul respectiv.
Plantele absorb apa prin radacini, care se extind mult sub suprafata solului. Asigura-te ca udarea plantei nu se produce doar sub frunzele si in imediata apropiere a tulpinii, ci si in jurul acesteia, pe toata suprafata de pamant din ghiveci. Cu siguranta, exista si in aceste zone, mult adancite in sol, radacini insetate, care abia asteapta sa ofere necesarul de apa intregii plante.
Daca pana in acest moment nu ai aplicat deasupra solului un strat protector de materie organica, este momentul potrivit sa faci acest lucru.
Temperaturile solului sunt ridicate vara – un strat protector de cativa centimetri de materie organica va ajuta la conservarea apei, va mari perioada de timp necesara pana la urmatoarea udare, va ajuta la distrugerea buruienilor (care consuma apa si nutrienti, substante necesare dezvoltarii plantelor) si va diminua riscul evaporarii apei.

Lucrări importante în curte şi în grădină, în luna August

1 August, 2022

Pentru un gospodar, mereu se găseşte ceva de făcut prin curtea casei, mai ales în lunile fierbinţi de vară. August nu face excepţie de la această regulă, chiar dacă e o lună mai liniştită faţă de lunile de toamnă.
E cazul să te pregăteşti pentru efort! Iată principalele lucrări pe care le ai de făcut în gospodărie, în august:
1. ÎN LIVADĂ ȘI ÎN VIE🌳🌳🌳
➡️Mai sunt câteva săptămâni până la culesul viei şi toată atenţia îţi este îndreptată într-acolo, dar trebuie să iei în calcul şi livada de pomi fructiferi şi să nu neglijezi nici celelalte aspecte ale lucrărilor pregătitoare. Iată ce mai ai de făcut până să scoţi butoaiele la aer, ca să le cureţi:
▶️Stropitul viei
În august, cea mai importantă lucrare pe care trebuie să o faci în vie este stropitul. Dacă în lunile anterioare ai urmat un plan bine stabilit, în această lună e suficient să stropești contra bolilor, dintre care cea mai periculoasă este putregaiul cenușiu.
▶️Stropitul pomilor fructiferi
La fel ca via, și livada trebuie protejată împotriva dăunătorilor și a bolilor. În august, pomii fructiferi trebuie stropiți cu fungicid, pentru că riscul apariției putregaiului cenușiu crește. Alege acele substanțe fungicide care protejează fructele de dăunători și după ce au fost culese, în special în cazul merelor.
▶️Culesul fructelor coapte
Probabil va fi cea mai apreciată activitate. Sunt nenumărate soiuri de mere și de pere care se coc în luna august, așa că trebuie să fii pregătit din timp cu lăzi și să ai deja amenajat un spațiu de depozitare. Cel mai important sfat: fructele trebuie sortate atent, cele pentru depozitare trebuie culese direct din pom și să nu prezinte urme de boli sau dăunători.
2. ÎN GRĂDINA DE LEGUME🍎🍅🍏🌽🫑🥕🧅🧄🥔🥒
➡️Cele mai importante lucrări în grădina de legume se învârt în principal în jurul culesului, dar nu trebuie să te limitezi la asta. Iată ce mai poţi face printre răsaduri:
▶️Culesul legumelor
În august deja nu mai sunt atâtea lucruri grele sau migăloase de făcut în grădina de legume: tot ce ai de făcut acum e să recoltezi periodic legumele care se coc. Ca și în cazul fructelor, trebuie să ai deja pregătit un spațiu de depozitare și să te apuci de făcut conserve pentru la iarnă.
▶️Irigații
Câtă vreme legumele sunt culese, mai ales dacă este un august cu temperaturi peste medie, nu uita să uzi plantele cât mai des. Roșiile, castraveții, ardeii, vinetele trebuie udate zilnic. Atenție ce sistem folosești: metoda prin picurare e cea mai indicată.
▶️Lucrări de pregătire a pământului
Altă lucrare importantă în grădina de legume, în luna august, este pregătirea terenului pentru primăvară. Vei spune că e prea devreme, dar dacă tot ai ajutorul familiei… de ce nu?
3. ÎN CURTE🏠🏡
➡️Pe lângă livadă, vie și grădina de legume, nu trebuie să scapi din vedere nici lucrările pe care le ai de făcut în curte. Pe lângă întreținerea rondurilor de flori, plivirea buruienilor, repararea gardului – dacă e cazul – și udarea florilor, iată ce mai poți face în august, în curte:
▶️Culesul semințelor de flori
În mod obișnuit, luna august este luna ideală pentru recoltarea semințelor de flori, în vederea plantării lor în toamnă sau la primăvară. Adună semințele florilor, lasă-le la uscat dacă au stat prea mult pe sol, și apoi depozitează-le într-un loc întunecat și uscat până când vei avea nevoie de ele.
▶️Tunderea și amenajarea gazonului
În această perioadă e indicat să ai grijă mai mare de gazon, pentru că arșița de august poate produce daune ireparabile covorului de verdeață. Udă zilnic iarba și tunde-o cât se poate de des. De asemenea, e bine să ai în vedere și instalarea unor aspersoare, dacă nu le ai deja.
▶️Fă planuri pentru toamnă
Dacă ai de gând să aduci modificări curții tale, acum este momentul ideal să începi să faci măsurători. Dacă ai alături familia, te vor ajuta să îți formezi o imagine de ansamblu și să nu iei decizii pripite.👍

De ce să aveți BUBURUZE în grădină❓🐞

30 Iunie, 2022

Buburuza sau gargarita, cum mai este cunoscuta la noi, o regasim sub diferite denumiri populare, englezii ii spun „pasarea doamnei”, ungurii „gandacelul lui Catiusa”, rusii „vaca domnului”, nemtii „gandacul fericirii”.
🐞 Ea isi face prezenta in gradina acolo unde exista o sursa de hrana din abundenta, constituita in special din afide, dar consuma la fel de bine insecte cu dimensiuni mai mici ca ea cum ar fi acarieni, paianjeni, musculite de sera, paduchi testosi. Primavara, imediat dupa ce zapada se topeste si incepe sa se incalzeasca, buburuza incepe sa se hraneasca cu diferite oua de insecte.
🐞 Acum ceva vreme, cand temperaturile de afara au crescut pana la 30 de grade Celsius, afidele au inceput sa-si faca prezenta in numar tot mai mare in gradina, atacand pomi fructiferi (cires, mar, par), arbusti fructiferi (coacaz, agres), dar mai ales iasomia (jasminum), varfurile lastarilor tineri cu frunze sau inflorescente s-au rasucit iar unele frunze cu afide chiar au inceput sa-si schimbe culoarea.
🐞 Buburuza, dupa ce se imperecheaza, isi depune ouale de culoare galbena exact pe acei lastari populati cu coloniile de afide, ce vor constitui sursa de hrana pentru generatia urmatoare. O buburuza poate sa depuna pana la 700 de oua, in grupuri de cateva zeci, de obicei acestea le depun pe partea inferioara a frunzelor, iar dupa o saptamana apar primele larve ce seamana cu un mic aligator cu 6 picioare. Larva naparleste de 4 ori, iar dupa 3 saptamani se transforma in pupa. La o saptamana din acestea ies buburuzele.
🐞 O buburuza poate consuma pana la 60-70 de afide intr-o zi, iar pe toata durata vietii, de un an (ciclul vietii se termina dupa depunerea oualor), pana la 4000 de afide. In stadiul de larva se hraneste cu 600 pana la 900 de afide.
🐞 Pasarile sau alti pradatori nu o prefera, deoarece cand este amenintata, buburuza improasca de la incheieturi un lichid galben, urat mirositor cu un gust ingrozitor.
🐞 In lume exista aproximativ 5000 de specii de buburuze ce se diferentiaza printr-o varietate de combinatii de culori, unele sunt portocalii, galbene cu puncte negre, negre cu puncte rosii, unele fara puncte, iar unele au dungi sau patratele asemanatoare cu tabla de sah.
🐞 Mulcirea straturilor din gradina poate oferi un bun adapost peste iarna a buburuzelor. De asemenea, nu aprindeti resturile vegetale rezultate la sfarsitul sezonului de recoltare, le puneti in lada de compost unde pot sa hiberneze in timpul iernii. Din pacate, tratamentele chimice cu insecticide pentru diferite boli si daunatori, distrug sau alunga aceste minunate insecte dintr-o gradina.
👉 În concluzie, buburuzele sunt inamicul cel mai bun împotriva dăunătorilor din grădina noastră‼️😍

Ploaie in exces

7 Iulie, 2022

Pentru gradina, ploaia este o adevarata binecuvantare. Plantele beneficiaza de apa, asa ca se vor dezvolta in mod corect si vor creste mult mai repede.
Pentru gradina, ploaia este o adevarata binecuvantare. Plantele beneficiaza de apa, asa ca se vor dezvolta in mod corect si vor creste mult mai repede. Totusi, prea multa apa strica si ploaia in exces poate cauza nenumarate probleme unui gradinar. Asadar, trebuie sa stii cum sa iti protejezi gradina de legume.
👉Umezeala in exces poate cauza diferite boli care duc la degradarea frunzelor, a tulpinilor sau a fructelor. Mai mult, prea multa apa poate duce la ofilirea sau chiar la uscarea plantelor.
👉De asemenea, vremea extremă si o cantitate prea mare de apa va tine si insectele polenizatoare la departare, iar acest lucru afecteaza si productia de fructe sau legume. Dpa cum vezi, exista nenumarate dezavantaje cauzate de prea multa ploaie.
🤔Cum sa iti protejezi gradina de legume❓
➡️Bineinteles, preventia ramane cea mai buna protectie pentru plantele din gradina ta, asa ca va trebui sa te concentrezi mai mult pe acest lucru. Asadar, ar fi indicat ca suprafetele unde cultivi legumele sa fie la un nivel mai ridicat, deoarece apa nu se va aduna si nu vor fi afectate.
➡️În cazul in care este prea tarziu sa faci asta, ar trebui sa stii ca frunzele sau fructele bolnave trebuie indepartate si stranse de pe pamant, in cazul in care au cazut.
➡️Bolile se raspandesc foarte repede intre plante atunci cand frunzele sunt ude, asa ca iti recomandam sa eviti culegerea fructelor sau legumelor. Mai mult, evita taierea ramurilor sau a tulpinilor. Poti face aceste lucruri doar dupa ce frunzele s-au uscat.
➡️În acelasi timp, iti recomandam sa nu plantezi rasadurile prea apropiate, asa ca respecta distantele de plantare. Totodata, daca este prea tarziu sa faci asta, poti sa tai ramurile pentru a imbunatati circulatia aerului si pentru a scurta perioada de uscare.
➡️Nu uita ca inainte de a indeparta ramurile sau tulpinile afectate ar trebui sa dezinfectezi foarfeca pe care o folosesti la taiere. Ar trebui sa o dezinfectezi si dupa folosire, pentru a nu raspandi bolile in gradina ta.
➡️Dupa ce ai indepartat frunzele, tulpinile sau fructele afectate, ar trebui sa le distrugi. Nu de alta, dar nu vrei sa favorizezi raspandirea bolilor in gradina.

Cum „cauzează” mană ploile repezi de vară

7 Iunie, 2022

După cum vedeți avem parte în ultima vreme, de foarte multe ploi tumultoase și de temperaturi ridicate.
 Astfel, apa de pe frunze, încălzită de razele soarelui, stimulează germinația sporilor patogeni, care se dezvoltă în țesuturile plantelor așa cu semințele plantelor se dezvoltă în solul umed. În condiții favorabile (umiditate și temperatură ridicată) infecțiile, care conduc apoi la boli ale plantelor, se pot produce în interval de câteva ore. Odată pătruns agentul patogen în corpul plantei, infecția nu mai poate fi oprită decât prin utilizarea de fungicide sistemice. Tratamentele cu fungicide de contact doar preîntâmpină apariția altor focare de infecție, dar nu mai poate opri infecția instalată. Ploile repezi nu favorizează doar agenții patogeni deja prezenți pe plantă, ci „inseminează” planta și cu agenți existenți la nivelul solului. De pildă, stropii de sol împroșcați de tomate de o ploaie repezită conduc de multe ori la îmbolnăvirea roșiilor. Exemplul e valabil și în multe alte cazuri.
🤔Ce e de făcut?
👉În principiu, pomilor fructiferi și culturilor de legume din câmp trebuie să li se aplice un tratament după fiecare ploaie, mai ales după ploile repezi, de la amiază sau după-amiază. Desigur, asta creează o problemă celor care au o reținere față de tratamentele chimice, mai ales în anii ploioși.
În anii ploioși soluția cea mai sigură o reprezintă utilizarea de produse fitosanitare sistemice, care pătrund în țesuturile plantelor, a căror protecție poate dura 1-3 săptămâni, indiferent de condițiile climatice.
Dacă cultivați legume într-o seră sau un solar, puteți controla nivelul de umiditate, puteți evita umezirea frunzelor și, implicit, puteți controla mai bine factorii care pot conduce la îmbolnăvirea plantelor. O seră sau un solar nu rezolvă totul (sunt și aici probleme specifice), însă cu un minimum nivel de cunoștințe, plus bune practici și disciplină, producția intră într-un orizont de predictibilitate. Deși nu e obligatoriu și nu e o regulă care se aplică în fiecare an, tratamentele chimice necesare în spații protejate sunt mai puține, iar produsele cu acțiune de contact au o eficiență mai bună.

Cum să reduci efectele caniculei în grădină

29 Iunie, 2022

Temperaturile ridicate din timpul verii au efecte negative asupra plantelor. Primul simptom al căldurii excesive este ofilirea frunzelor.
👉Dacă temperaturile ridicate sunt însoţite şi de o umiditate scăzută în sol şi aer, efectele sunt mult amplificate – frunzele se răsucesc şi se usucă, începând cu marginile, florile cad. Canicula prelungită provoacă la unele specii defolierea completă şi uscarea ramurilor.
👉Tеmреrаturіlе mаі mari dе 35 °C ѕunt lеtаlе реntru flоrіlе сеlоr mаі соnѕumаtе lеgumе (tоmаtе, аrdеі, vinete, fasole, еtс.) și dezastruoase pentru numеrоаѕе alte рlаntе оrnаmеntаlе, роmі fruсtіfеrі, arbuști fruсtіfеrі sau vіță dе vіе. Florile lеgumеlоr ѕе uѕuсă șі саd, mісșоrând соnѕіdеrаbіl рrоduсțіа rеѕресtіvă.
👉Dасă temperatura dе 35 °C аnunțаtă dе meteorologi еѕtе măѕurаtă lа umbră, lа nivelul ѕоluluі асеаѕtа аrе vаlоrі de реѕtе 60 °C, dеzhіdrаtând șі ріеtrіfісând solul. În соnѕесіnță, rădăcinile nu vоr mai рutеа absorbi necesarul dе elemente nutrіtіvе dіn ѕоl, рlаntеlе dеgrаdându-ѕе cu celeritate.
👉Efесtеlе nосіvе ale саnісulеі nu pot fі combătute numаі prin іrіgаrеа аbundеntă a рlаntеlоr din grădină, ci prin сunоаștеrеа сâtоrvа rеgulі еlеmеntаrе рrіvіnd mоmеntul dіn zi al irigării, lосul undе trеbuіе ѕă аjungă ара șі сhіаr саlіtаtеа acesteia. În соntіnuаrе, vă vom рrеzеntа асеѕtе rеgulі:
➡️1. Irіgаrеа сеа mаі benefică ѕе fасе dimineața💚
Chіаr dасă аm аuzіt dіn mai multе ѕurѕе că рutеm іrіgа plantele dimineața ѕаu ѕеаrа, рuțіnі ștіu că еxіѕtă аnumіtе рlаntе cărora lе dăunеаză іrіgаrеа în timpul ѕеrіі (tomate, саѕtrаvеțі, fаѕоlе ѕаu ререnі). Indіfеrеnt dасă sunt în grădіnă ѕаu în ghivece, рlаntеlе preferă іrіgаrеа matinală dеоаrесе numai аtunсі pot аbѕоrbі mаxіmul dе арă dіn ѕоlul înсă rece. De аѕеmеnеа, în асеѕt fеl роt fі prevenite bolile се ѕе іnѕtаlеаză atunci сând plantele rămân în umezeală реѕtе nоарtе. În саzul în care nu ѕе роаtе еfесtuа dimineața, irigarea роаtе fі făcută ѕеаrа, dаr numаі după ce soarele a арuѕ.
➡️2. Plantele ѕе іrіgă сhіаr șі сând рlоuă💚
În urmа unеі реrіоаdе саnісulаrе еxtіnѕе, solul ѕе uѕuсă la o аdânсіmе tоt mаі mаrе, dіrесt proporțională cu numărul dе zile în care temperaturile аu fоѕt peste limita normală. De aceea, o ploaie dе vаră trесătоаrе nu vа рutеа rеfасе umiditatea ѕоluluі aflat într-o ѕtаrе ассеntuаtă dе dеѕhіdrаtаrе. Prіn urmаrе, ѕе recomandă o іrіgаrе соntіnuă, рrоfundă a plantelor din grădină lа un іntеrvаl dе 1-3 zile (în funсțіе de tеmреrаturіlе înregistrate) ре timp dе саnісulă șі 4-6 zіlе în cazul temperaturilor оbіșnuіtе de vară.
➡️3. Calitatea și tеmреrаturа ареі соntеаză💚
Cеа mаі bună apă dе irigat este ара dе ploaie, ара din pânza frеаtісă sau, undе еxіѕtă роѕіbіlіtățі, apa рrоvеnіtă dіn râurі. În lірѕа асеѕtоr variante, se poate utіlіzа șі apa роtаbіlă dе lа rеțеа dаr aceasta соnțіnе concentrații dе сlоr се роt dăunа аnumіtоr рlаntе. Temperatura іdеаlă a apei реntru іrіgаrе еѕtе сеа a mеdіuluі еxtеrіоr. De асееа, ѕе recomandă соlесtаrеа ареі destinate іrіgărіі în dіvеrѕе rесіріеntе.
➡️4. Apa trebuie ѕă fіе ѕufісіеntă dаr nu еxсеdеntаră💚
Umiditatea constantă a ѕоluluі еѕtе o соndіțіе еѕеnțіаlă реntru dеzvоltаrеа corectă a рlаntеlоr. Plantele din grădină ѕе іrіgă аbundеnt, dаr nu аtât сât apa să ѕtаgnеzе lа rădăсіnа асеѕtоrа, băltіnd. Irіgаrеа рrіn picurare еѕtе сеа mаі benefică, аtât dіn punct dе vеdеrе аl plantei, cât șі аl eficienței. O саntіtаtе mісă dе арă va ajunge еxасt асоlо undе trеbuіе, lа rădăсіnа рlаntеі șі аtât, evitându-se rіѕіра dе apă се se face în саzul іrіgărіі cu furtunul, rіѕірă ce ѕtіmulеаză creșterea buruіеnіlоr dіn рrоxіmіtаtеа рlаntеі. Prіn urmаrе, іrіgаrеа cu furtunul ѕе face, ре сât роѕіbіl, la o presiune сât mai mісă.
➡️5. Irigarea trеbuіе соmbіnаtă сu fеrtіlіzаrеа șі рrаșіlа💚
Pentru са plantele dіn grădіnă să dерășеаѕсă сu brіо ѕtrеѕul рrоvосаt de caniculă, în afara unеі irigări іntеlіgеntе, se rесоmаndă șі o fеrtіlіzаrе adecvată. Aсеаѕtа vа fі арlісаtă în ѕресіаl lеgumеlоr dіn сісlul dоі de cultură, a flоrіlоr dе tоаmnă (сrіzаntеmе, dаlіі), a viței dе vіе (ѕоіurіlе rоșіі, dе mаѕă) șі a роmіlоr fruсtіfеrі сu rоаdе tоmnаtісе (gutuі, nuс, anumite ѕоіurі dе рrun, măr ѕаu păr). În рluѕ, pentru соmрlеtаrеа асțіunіlоr benefice dezvoltării реrfесtе a рlаntеlоr, ѕе recomandă еfесtuаrеа ѕіѕtеmаtісă a prașilei, eliminarea buruіеnіlоr înсă din fază іnсіріеntă. Mаnuаl sau motorizat, în funсțіе dе ѕuрrаfаțа grădіnіі, рrаșіlа еѕtе оblіgаtоrіе реntru o recoltă bоgаtă dе tоаmnă.
➡️6. Irіgаrеа gаzоnuluі în timpul caniculei💚
Pе perioada caniculei ѕе іmрunе іrіgаrеа аutоmаtă a gаzоnuluі іаr сеа mai bună ѕоluțіе este іrіgаrеа prin аѕреrѕіunе. Se rесоmаndă programarea irigării în jurul orei 3 dimineața, dасă ѕіѕtеmul de іrіgаrе аrе programator. În саz contrar, irigarea se роаtе efectua ѕеаrа, întrе orele 22-23, evitându-se аѕtfеl un șос tеrmіс și аѕіgurându-ѕе рătrundеrеа consistentă a apei în ѕоl.

INVAZIA OMIZILOR

26 Mai, 2022

Omizile reprezinta unul dintre principalii daunatori ai plantelor si pomilor fructiferi si pot provoca pagube serioase daca nu sunt combatute la timp.
🐛 Omida este o insecta erbivora originara din Statele Unite ale Americii, care a aparut la noi in tara la mijlocul secolului XX. Omizile pot avea diferite forme, culori si dimensiuni, cuprinse intre 22 mm si 28 mm. Culorile si marimile variaza in functie de mediul in care traiesc.
🤔 Omizile păroase au doua generatii pe an – Prima Generație în lunile mai – iunie și A Doua Generație în lunile august – octombrie.
ℹ️ Atunci cand sunt in stadiul de larva, omizile trebuie sa manance cat mai mult, deoarece substantele nutritive le ajuta sa ajunga la faza de adult. Totodata, hrana le asigura energia necesara pentru procesul de metamorfoza. In acest stadiu, o omida poate sa consume o cantitate de hrana de 27.000 de ori mai mare decat greutatea sa corporala. Hrana omizilor este alcatuita din muguri, frunze si fructele plantelor si pomilor fructiferi.
🐛 Omida păroasă este o specie polifaga si poate sa manance peste 104 specii de plante cultivate si 120 de specii de arbori si arbusti. De obicei, omida prefera sa atace pomii fructiferi, precum dudul, prunul, gutuiul, caisul, marul si visinul. Alte plante si pomi care pot fi atacati de omizi sunt vita-de-vie, nucul, porumbul, floarea-soarelui, salcamii, artarul si salcia.
✅Solutii eficiente pentru preventia si combaterea omizilor‼️
👉 Omizile sunt destul de greu de prevenit, deoarece fluturii sunt foarte mobili si se pot deplasa usor pe distante mari ca sa depuna oua. Totusi, cu cateva solutii eficiente de combatere, numarul de omizi care va aparea in anul urmator poate fi redus:
➡️ În acest sens, pot fi cultivate cateva plante care pot alunga omizile datorita mirosului emanat, pe care aceste insecte daunatoare nu il suporta. Astfel de plante sunt levantica, salvia, menta sau pelinul.
➡️ Totodată, păsările sunt de mare ajutor in combaterea omizilor. Pentru a atrage cat mai multe pasari, pot fi agatate de crengile pomilor cateva recipiente cu graunte.
➡️ O altă metodă pentru a scapa de omizi este colectarea manuală, însă acest lucru poate sa dureze destul de mult timp si poate fi facut doar pe suprafete mici, asa cum este cazul unei gradini. Omizile pot fi colectate intr-o galeata, dar este necesara protectia mainilor cu o pereche de manusi.
➡️ Iar ultima soluție și cea mai eficientă, este recomandat să se pulverizeze insecticid pe toata suprafața afectată. De aceea, deschidem sezonul pentru efectuarea de tratamente la pomi împotriva invaziei omizilor. Folosim soluții organice (insecticid bio), tratamente sigure pentru fructele și legumele dumneavoastră.💚

Îngrijirea florilor de grădină în luna iunie

3 Iunie, 2022

Încheiem săptămâna cu câteva aspecte importante despre îngrijirea florilor noastre în perioada calendaristică de început de vară.

 Luna iunie este o perioada in care plantele anuale sunt inflorite, iar gradina este plină de culoare și arome. În iunie, florile necesită mai multă atenție în ceea ce priveste apa și dăunătorii. Tot acum poți adauga îngrășământ și poți crea mai mult spațiu pentru plantele care cresc mult în urma ploilor.

▶️Cum uzi florile in luna iunie

🌺În iunie, florile se udă în mod obisnuit, în funcție de nevoi. Cele cu frunze argintii și dure, care rețin mai bine apa, nu au nevoie de multă atenție. Florile cu frunze verzi și moi se usucă mai repede, prin urmare trebuie udate des. Daliile, de exemplu, sunt flori care necesită un sol umed, irigat în mod constant pe toată perioada creșterii plantei. Se poate adauga un strat protector în jurul rădăcinii pentru ca umiditatea să se mențină în sol.
În perioadele foarte uscate se adaugă mulci în jurul florilor pentru ca solul să rețină mai bine apa.

▶️Curatarea florilor in iunie

🌼Plantele ale căror flori rezistă multă vreme, cum se întâmplă în cazul Scabiosa sau Gaillardia trebuie curățate înlăturând floarea ofilită din varf. În cazul altor plante, precum crinul făclie (Kniphofia), este recomandat ca planta să fie tăiată de la bază. La plantele cu frunzis bogat, precum bujorii, se taie inflorescențele ofilite. Astfel, tulpina poate să crească mai departe.
Unele flori sunt atacate de dăunători și prezintă pete. Porțiunile trebuie înlăturate, aplicându-se un tratament în funcție de tipul de dăunător. Afidele și musculița albă lasă pe suprafața plantei pete albe. Omizile se îndepărtează cu insecticid. Margaretele și garoafele sunt afectate de mucegai și rugină.

▶️Îngrășământ pentru flori în iunie

🌺Plantele delicate, precum daliile și crizantemele, necesită îngrășământ. Este bine să hrănești solul o dată pe săptămână deoarece in iunie, din cauza temperaturilor mari, solul tinde să devină sărăcăcios. Trandafirii au nevoie de un fertilizator cu potasiu. Pentru florile de vară, în iunie, se poate folosi îngrășământ natural sau artificial.

▶️Efectele apei de ploaie asupra florilor, în iunie

🌻Ploile abundente ale verii fac uneori plantele să crească prea mult, luând spațiul altor plante din apropiere. Acolo unde florile au un frunziș luxuriant și stau ingramadite este nevoie sa faci loc. Scoate plantele nedorite si pune-le in ghivece, daruieste-le cuiva sau transforma-le în compost. Cele cu frunzisul bogat trebuie prinse pe araci, pentru a se dezvolta in sus, nu in lateral. In acest fel, crengile nu se vor rupe din cauza greutatii, iar florile nu vor ajunge in noroi.
Ploile favorizeaza si cresterea buruienilor care consuma nutrientii plantelor. Dupa o ploaie abundenta, trebuie smulse buruienile din jurul plantelor, in special acolo unde sunt flori sensibile, care au nevoie de ingrijiri speciale.

Avantajele unui pat de legume înalțat!

3 Mai, 2022

Legumele plantate in curtea ta pot fi crescute pentru consumul propriu. Fie ca alegi sa plantezi castraveti, rosii, ceapa, plante aromatice sau fructe, toate acestea pot fi plantate pe paturi inaltate de legume.
O gradina de legume poate fi construita pe paturi inaltate care sporesc productia si te ajuta sa economisesti timpul. Paturile inaltate de legume iti ofera oportunitatea de a folosi solul ales de tine, sol ce are cantitatea de nutrienti de care tu ai nevoie.
✅Printre avantaje se numără estetica, utilizarea rațională a spațiului și confortul muncii. Plantarea în paturi înalte necesită o suprafață mai mică decât cele tradiționale, garantează utilizarea rațională a fiecărui centimetru pătrat de sol și asigură curățenia stratului de acoperire între paturi. În plus, paturile pot fi plasate în zone mici, ca elemente decorative.
🌍Productivitatea grădinii depinde de sol bun. Într-un pat de grădină ridicat, puteți crea rapid amestecul perfect de sol, chiar dacă solul din zonă este rău sau este deteriorat de resturile și buruienile de construcție.
🌿🐾Deoarece densitatea de plantare este mai mare într-un pat înălțat, buruienile nu au suficient loc pentru a crește. Mai mult, într-un pat înalt ele sunt mai ușor de observat și îndepărtate în timp.
Plantele sunt mai bine protejate de daune. Într-un pat înălțat, plantele sunt mai puțin accesibile pentru animalele de companie și copiii, care de obicei circulă direct în jurul plantațiilor. Căpșunile crescute nu vor fi mușcate de broaște și de animale mici.
🌞Absorbind mai mult soare, solul din paturile înalte se încălzește mai devreme și rămâne mai cald, extindând perioada de vegetație a plantelor și oferind condiții mai blânde pentru plantare și transplanturi delicate. Latura mare a paturilor ușurează transformarea lor în mini-sere, acoperind-o cu film sau sticlă.
💦Paturile înălțate se disting atât prin drenaj bun, cât și prin capacitatea lor de a reține umezeala. Pereții laterali ai paturilor și plantelor care umbrează solul, reduc evaporarea apei. Cu cât stratul de sol este mai gros, cu atât cresc mai adânc rădăcinile plantelor și mai multă umiditate este stocată în sol. Astfel de paturi vor permite mai puțin adăparea plantelor, ceea ce este deosebit de valoros pentru rezidenții de vară, care au ocazional grijă de grădina lor. Odată ce plantele sunt bine stabilite, lucrările dvs. de udare ar trebui să fie minime, cu excepția perioadelor de vreme caldă și de secetă.
👆Acestea sunt principalele avantaje rezumate, în cazul în care nu v-ati hotărât încă sau vă gândiți să faceți așa ceva în curtea dumneavoastră. Sunt o grămadă de alte avantaje și unul dintre ele, care ne surâde enorm, este faptul că scăpăm de săpat😍‼️Daaaa…😊Eficiența este maximă din toate punctele de vedere. Dar să nu o mai lungim – într-o postare viitoare vă detaliem cum să construiți aceste excepționale paturi de legume înălțate.😉

Cum se construiesc  STRATURILE ÎNĂLȚATE?

4 Mai, 2022

Noi am terminat cele 12 paturi înălțate și vă explicam câteva aspecte.
În cele ce urmează vă vom explica câteva dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți seama când doriți și dumneavoastră să vă faceți sau, mai simplu, ne puteți contacta oricând să vă facem straturi înălțate.😀👍
❤️1. Poziționarea de paturi înălțate
Pentru a menține sănătatea și a asigura productivitatea, plantele trebuie să primească cel puțin 5-6 ore de lumină directă a soarelui în fiecare zi. Cu cat este mai mult soarele, cu atat mai bine, deci are sens sa-ti pozitionezi gradina in cea mai insorita parte a curtii. Evitați locurile joase și umede unde solul poate rămâne umed.
Orientați paturile de la nord la sud, astfel încât plantele să nu se umbrească între ele.
🧡2. Dimensiunile paturilor înălțate
Lățimea paturilor ar trebui să fie de cel puțin jumătate de metru, dar nu mai mult de 1,2 m, pentru a asigura confortul plantarii, plivirii și recoltării. Lungimea patului tipic este de la 1,5 la 2,5 m. Între paturi trebuie să lăsați distanta de 60-90, înălțimea paturilor trebuie să fie de cel puțin 15 cm, iar paturile de la 25 la 35 cm sunt optime pentru o creștere bună a legumelor, dezvoltarea puternică a rădăcinilor, conservarea căldurii și păstrarea umiditatii.
💛3. Pregătirea fundației
Paturile înălțate pot fi făcute pe orice bază, chiar și pe beton. Cu cât este mai mare calitatea solului, cu atât mai mari trebuie să fie paturile. Se recomandă curățarea terenului de iarbă, resturi și buruieni și saparea până la adâncimea baionetei (un lat de cazma), după care se compacteaza ușor cu o rolă de grădină. Acest lucru va îmbunătăți drenajul și reținerea umidității în paturi. Pe nisipurile și solurile poroase, terenul ar trebui acoperit cu geotextil sau carton fibros pentru a evita saparea de la pat până la bază.
💚4. Dispozitive de protecție pentru paturi
Pereții paturilor pot fi făcuți din orice material: plăci, cherestea, blocuri de turbă, piatră, blocuri de beton, metal sau bușteni. În cazul crestaturilor din pereți, în interiorul paturilor, geotextilele sunt fixate pe laturi. Chiar și fără protecție, plăcile din lemn vor dura cel puțin 5-6 de ani. Un alt design popular este patul vertical din butoaie. Zona de plantare în ele poate fi mărită prin tăierea prin fereastră pentru plantele din pereții cilindrului. Imaginația dumneavoastră poate fi o unealtă nemărginită la acest capitol!🙂
💙5. Umplerea unui pat înălțat cu pământ
Patul finit trebuie să fie umplut cu pământ în strat de 5-10 cm până la marginile laturilor. Solul de calitate este cel mai important ingredient pentru o grădină de legume bună. Paturile înălțate permit utilizarea compoziției optime a straturilor. Pentru majoritatea paturilor înălțate, următoarele proporții de amestec vor fi prevăzute în straturi:
60% strat de pamant fertil, curățat de buruieni și resturi;
30% compost;
10% din amestecul de pamant fertilizat finit din pungă (amestec de creștere care conține turbă, îngrășământ și perlit și / sau vermiculit).
În cazul în care grădina nu are sol fertil de înaltă calitate, un înlocuitor acceptabil va fi un amestec de sol 50% gata preparat pentru vase, vândute în pungi și 50% din compostul matur. Dacă este nevoie să se adauge turbă amestecului, acesta nu înlocuiește mai mult de 10% din amestec.
În timpul plantării, este de asemenea necesar să se aplice îngrășământ organic granulat universal și să se repetr fertilizarea în mijlocul sezonului.
💜6. Îngrijirea patului înălțat
În prima săptămână după plantare, plantele ar trebui să fie udate în fiecare zi (în funcție de vreme), de preferință seara devreme. Plantele rădăcinoase necesită udare o dată sau de două ori pe săptămână. Buruienile dintre plante trebuie să fie îndepărtate în mod regulat și, dacă este necesar, plantele vor fi acoperite pentru protejarea de frig, păsări și precipitații.

Cum să tundem corect gazonul!

27 Aprilie, 2022

Deja a trecut o saptamană de când am tuns iarba și parcă 👂aud gazonul cum strigă să-l mai ajustez un pic 🤪. Tunderea gazonului pentru majoritatea dintre noi pare o treaba usoara pe care o poate face orice om.
Si, intr-adevar poate fi o lucrare placuta cat timp ii intelegi importanta si ai dimensionat in mod corect utilajul pe care il vei folosi. Poti opta, in functie de suprafata pentru: masini de tuns iarba manuale, masini de tuns iarba echipate cu motor electric alimentat la priza sau acumulator, masini de tuns iarba echipate cu motor termic, masini de tuns rosturile de iarba si tractorase de tuns iarba.
Tunderea gazonului este o operatiune pe care o faci de 20 – 30 de ori pe an, motiv pentru care trebuie sa o faci bine.
Va prezintam in continuare cateva trucuri pentru a avea un gazon de invidiat.
⚜️1. Pentru o taietura reusita a gazonului este obligatoriu sa aveti un cutit bine ascutit.
Taietura va fi curata, iarba va fi taiata perfect, fara varfuri incretite care se usuca si strica aspectul gazonului.
Se recomanda ascutirea lamei masinii de tuns gazon minim 1 data / an iar o ascutire profesionala se poate face la un atelier de specialitate in extrasezon.
⚜️2. Un taiat regulat al ierbii, garanteaza o peluza frumoasa. In lunile mai si iunie cand iarba creste rapid este recomandat sa fie taiata o data la 7 zile, iar in rest minim de 3 ori / luna.
Frecventa taierii depinde si de soiul de gazon.
Exista tipuri de gazon care cresc cu o viteza cuprinsa intre 2,5 si 3,6 cm / saptamana.
⚜️3. Reglati inaltimea de taiere o singura data inainte de a incepe lucrul pentru o anumita zona. Inainte de a incepe tunderea gazonului, selectati inaltimea de taiere, reglati treapta corespunzatoare si apoi lucrati intreaga suprafata cu aceeasi inaltime. Astfel ve-ti obtine o peluza taiata uniform fara denivelari.
⚜️4. O inaltime medie corecta pentru tuns gazonul este de 4 cm. De regula gazonul poate fi taiat la o inaltime cuprinsa intre 3 si 7,5 cm.
O inaltime mai mare ii confera un aspect placut formand o patura moale de strat vegetal. Pentru a atinge astfel de performante este obligatoriu sa aveti un gazon des.
Un gazon cu o inaltime de 3 cm va ajuta sa scapati de capusi, daca va confruntati cu aceasta problema.
Fiecare utilizator, in functie de situatie si preferinte isi va alege inaltimea optima de taiere.
Masinile de tuns gazon au gradat in cm treptele de taiere si reusiti astfel cu usurinta sa selectati inaltimea dorita.
In zonele umbrite este recomandat sa lasati peluza cu 1 cm mai mare decat in zonele insorite deoarece iarba nu are acces la razele soarelui iar dezvoltarea va fi mai lenta.
Aceeasi tehnica este valabila si pentru zilele de toamna.
⚜️5. Regula de “o treime” spune ca nu trebuie taiat niciodata mai mult de o treime din inaltimea ierbii.
Daca ati setat masina de tuns iarba la 4 cm inaltime iarba va trebui taiata doar in momentul in care va avea o inaltime de minim 6 cm.
Astfel iarba va fi in permanenta crestere iar aspectul este de gazon verde si proaspat.
⚜️6. Atunci cand terenul nu este drept, taiatul gazonului se face intotdeauna perpendicular pe panta.
Astfel iarba se taie uniform si nu raman urme ce pot rezulta in urma patinajului respectiv alunecarii masinii la urcare sau coborare.
⚜️7. Iarba umeda Nu trebuie taiata.
De regula iarba uda nu are o pozitie verticala, iar taietura nu se va face perpendicular pe fir si aspectul va fi dezordonat, franjurat.
Mai mult iarba se lipeste datorita umiditatii in mod excesiv de cutitul, sasiul si cosul colector al masinii de tuns gazon ingreunind procesul de taiere a gazonului.
Daca masina de tuns iarba este grea in cadrul procesului de tundere a gazonului rotile se vor infunda in solul umed.
🙂Sperăm să vă fie de ajutor informațiile și dacă aveți nevoie de ajutor, știți deja că puteți conta pe echipa 💚DRIADA💚😎.

Sanatatea cade din cer

28 Aprilie, 2022

Sanatatea cade din cer – care sunt beneficiile ploii asupra plantelor și cum ne ajută pe noi? Ploaia este pentru unii neplacuta, in timp ce pentru altii ea poate fi relaxanta si recomfortanta.
Ploaia este un fenomen natural care intretine viata pe pamant. Pe langa plante si animale, omul beneficiaza si el de proprietatile ploii.
▶️Care sunt avantajele ploii?
Ploaia aduce o mulțime de beneficii pământului, inclusiv udarea plantelor și culturilor sălbatice, umidificarea aerului, crearea de cursuri și râuri, completarea apei și crearea de ioni negativi sănătoși. Poate cel mai important beneficiul ploii este redistribuirea apei proaspete în ciclul apei.
Plantele extrag apa de care au nevoie pentru a procesa lumina soarelui în alimentele de pe pământ care au fost saturate cu apă de ploaie, iar animalele supraviețuiesc pe acele plante hidratate, precum și apă stândă și curente furnizate de ploaie. Ploaia răcește aerul care a fost supraîncălzit de lumina soarelui, rehidratând frunze uscate și ierburi, precum și hrănindu-le.
Ploaia, ca și apa mărilor, a cascadelor, a oceanelor și a râurilor, conține ioni negativi, iar aceștia, deși nu sunt vizibili cu ochiul liber, au o grămadă de beneficii asupra organismului nostru. Ei sunt responsabili de diminuarea anxietății, de calitatea somnului și chiar de reducerea iritațiilor respiratorii. De asemenea, un randament intelectual crescut se poate datora unei bune oxigenări a creierului, iar ionii negativi exact asta fac.
Dacă ești expus la poaie, chiar și sub o umbrelă, sau pe o terasă sau un balcon, te vei simți mult mai revigorat și energizat, căci aceasta poate alunga starea aceea de apatie și moleșeală. Creativitatea este și ea la capacitate maximă atunci când picăturile de ploaie iau contact cu solul.
🌧Considerand aceste beneficii pentru sanatatea ta și asupra mediului, considera oportun să ieși la o plimbare, chiar dacă afară plouă.☔️

PIATRA VÂNĂTĂ

30 Martie, 2022

Piatra vanata este unul dintre cele mai vechi fungicide care s-a folosit şi încă se foloseşte în agricultură. În România în general fermierii recunosc sulfatul de cupru sub denumirea de „piatră vanată”. ✅Cu ce diferă stropirile din iarnă de restul stropirilor de peste an:
Aceste stropiri se fac în perioada în care pomii fructiferi sau arbuştii sunt în repaus vegetativ. În această perioadă plantele nu mai asimilează ci îşi blochează nutrienţii gata preparaţi în celule cu scopul de a creşte concentraţiia de săruri minerale. O celulă concentrată în asimilare va fi mult mai protejată îngheţului de peste iarnă.
În perioada de repaus vegetativ ori ce fel de stropire sau administrare de îngrăşământ la baza pomilor fructiferi, nu va afecta în nici un fel fiziologia plantelor în respectiva perioadă. Chiar dacă se vor face stropiri cu substanţe sistemice, respectivele substanţe nu vor fi preluate de către plante.
✅Piatra vanata în amestec cu apă, fără var:
▶️CuSO4 (piatra vânătă) + H2O (apa) → 2Cu (cupru) + 2SO4 (sulfat)+ H2O (apă)
Atunci când amestecaţi piatra vânătă cu apă, rezultă cupru şi sulfat. Din cauză că în urma reacţiei rezultă sulfat (SO4), toată soluţia din pompa de stropit va avea un Ph scăzut, deci va fi uşor acidă.
Prin urmare dacă administrăm piatra vânătă fără var (fără neutralizare) în perioada de vegetaţie a pomilor fructiferi, aciditatea soluţiei va arde mugurii, lăstarii foarte fragezi, frunzele. Vă puteţi trezi fără recoltă şi cu pomii din livadă fără frunze.
Aplicat însă în perioada de repaus vegetal, sulfatul de cupru aplicat simplu în amestec cu apa, aduce doar efecte pozitive.
✅Beneficiile aplicarii sulfatului de cupru fără var în
perioada de repaus:
▶️Cuprul aplicat dupa efectuerea taierilor din primavara va dezinfecta taietura si va proteja pomii fructiferi de instalarea unor boli cum ar fi Monilioza.
Tot ce aplicăm pe timpul iernii afectează doar partea exterioară a cojii. În perioada toamnă-iarnă- început de primăvară, coaja este maturată, lemnoasă, iar aciditatea soluţiei de sulfat de cupru nu va avea suficientă tărie pentru a produce arsuri.
Cuprul din soluţie însă va distruge agenţii patogeni aflaţi pe tulpinile pomilor fructiferi. Vor fi distruse astfel formele de iernare ale patogenilor, reducându-se din rezerva de boală de pe tulpină. Soluţia de cupru, va inunda crăpăturile, spaţiile rugoase ale pomilor fructiferi mai bătrâni, eliminând bolile şi dăunătorii ascunşi.
Tulpinile vor fi aproape sterilizate de boli ca monilioza, băşicarea frunzelor, rapăn, ciuruirea frunzelor. Pe lângă reducerea rezervei de boli, cuprul va distruge algele sau muşchii care s-au dezvoltat mai ales pe pomii fructiferi mai bătrâni.
✅Doze, prepararea şi administrarea soluţiei de sulfat de cupru:
▶️ la 10 l de apă se adaugă 300 g de piatră vânătă, pentru a obtine o concentratie de 3% solutie
▶️ la 20 l apă se adaugă 600 g de piatră vânătă.
▶️ la 100 l apă trebuie să adăugăm 3 Kg piatră vânătă
*Daca utilizati aceste cantitati, veti obtine o solutie de sulfat de cupru cu concentratie de 3%! Cu aceasta doza, vom lucra exclusiv in perioada de repaus vegetativ al plantelor.
Apa recomand să fie puţin călduţă, astfel încât sulfatul de cupru să se dizolve foarte uşor. Aplicarea trebuie să se facă din belşug, să se facă o îmbăiere practic a pomului fructifer stropit. Temperatura aerului să fie peste 4-5oC, astfel încat soluţia să nu îngheţe pe ramuri, ci să se usuce. Va rămâne pe ramuri astfel o peliculă albăstruie de cupru.
✅Numărul de stropiri recomandate:
▶️O stropire poate să se facă în luna octombrie-noiembrie. A doua stropire ar fi de preferat să se facă imediat după tăieri sau curăţarea pomilor fructiferi. Atenţie doar ca planta să fie încă în repaus în respectiva perioadă!
Aplicat după tăieri, soluţia de sulfat de cupru va dezinfecta rănile provocate, reducând riscurile de infecţie.
Piatra vânătă se va administra singură, fără alte produse chimice.
✅Unde găsesc piatră vânătă:
▶️Sulfat de cupru (98-99% puritate). Produsul poate fi gasit pe piata, cu denumirea simpla de sulfat de cupru (piatra vanata), sau sub diferite denumiri comerciale.

Susținerea vietăților utile în grădină

12 Aprilie, 2022

De ce se bucură plantele de grădină primăvara? De insecteee🐝🐜🕷🦗‼️ Dacă ați realizat bine lucrările de pregătire toamna și iarna, cea mai mare parte a lucrărilor este deja încheiată și vă puteți relaxa și puteți savura minunăția de flori din grădina dumneavoastră.
Îngrijiți-vă ca albinele, bondarii și alte vietăți utile să se simtă bine la dumneavoastră. De acestea profită și grădina dumneavoastră. Aceste insecte harnice polenizează nu doar plantele fructifere, ci mănâncă și larvele dăunătorilor, cum sunt afidele.
Pentru a atrage cât mai multe ajutoare naturale, aveți grijă ca grădina dumneavoastră să fie cât mai diversă. Plantele diferite atrag animale diferite.
Cu cât paleta din grădină este mai largă, cu atât mai mare este numărul vizitatorilor care vin. Mai ales plantele înflorite sunt deosebit de importante, deoarece nectarul și polenul lor sunt baza alimentației insectelor.
Un al doilea punct important pe lângă hrană este adăpostul. Multe specii de insecte sunt amenințate și pentru că biosfera lor este distrusă. Cu mijloace extrem de simple puteți crea refugii în grădina dumneavoastră.
Grămezi de pietre și de lemn sau hoteluri pentru insecte pot fi amenajate foarte simplu. La fel de simplă este amplasarea de vase de lut umplute cu paie într-un loc însorit din grădină. Sub acestea se face cald și bine, iar insectele se simt bine. Pentru păsări sunt foarte utile cuiburile artificiale. Dacă mai renunțați și la produse agresive pentru protecția plantelor, grădina dumneavoastră va fi foarte vizitată.
Vă dorim spor la construirea adăpostului pentru insecte și vă așteptăm

De ce as composta?

10 Martie, 2022

Mulții pun întrebarea asta, de ce aș face altceva cu gunoiul meu biodegradabil? Deoarece totul este organic în jurul tau și poti reda gunoiului tău un nou scop. Învață să compostezi - sunt sigur că doresti un viitor mai verde!
Nu aveţi nevoie de prea mult compost pentru a răspândi viaţa în soluri. Pentru a vă inocula solurile, puneţi cam 0,5-2,5 cm de compost potrivit (fungic, bacterian sau echilibrat) în jurul plantelor.
Compostul dominat fungic ar trebui aplicat în jurul copacilor, arbuştilor şi majorităţii plantelor perene; compostul bacterian este apreciat cel mai mult în grădinile de legume şi flori sau peluze.
În doar şase luni compostul va face minuni în sol. Noua viaţă din solul inoculat va fi evident vizibilă, în primii 15-38 cm, după o perioadă atât de scurtă de timp. Odată cu noua viaţă din sol vin şi toate beneficiile reţelei trofice a solului: decompactarea, aeraţia, o retenţie şi drenare mai bună a apei şi retenţia şi accesibilitatea nutrienţilor sporite. După un an, viaţa din sol se va fi răspândit până la aproximativ 46 cm adâncime.
Când vine vorba de administrarea reţelelor trofice ale solului din viaţa dumneavoastră beneficiile aduse de compost sunt aproape imposibil de calculat. Compostul este o unealtă indispensabilă pentru grădinarul care lucrează cu reţelele trofice ale solului.
Folosește SuperPământ pentru un sol sănătos!🥰😍

Atenție la Amenzi

17 Martie, 2022

Gospodarii și fermierii trebuiau să implementeze de anul trecut sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Vor putea face acest lucru respectând pașii din Legea Compostului-legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare începând cu data de 20 februarie 2021.
Conform acestei legi, arderea frunzelor și a resturilor vegetale în gospodării este interzisă, devenind contravenție. Cei care vor încălca legea vor achita amenzi între 400 și 800 de lei (persoanele fizice), respectiv între 10.000-20.000 lei (persoanele juridice). Aceste amenzi sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.
🌧 „Arderea frunzelor este interzisă, iar cei care încalcă noua legislație vor suporta amenzi care pot ajunge până la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice. Conform legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, lege cunoscută ca Legea Compostului, frunzele, resturile de la toaletarea copacilor, resturile vegetale, gunoiul de grajd și în general deșeurile compostabile trebuie colectate selectiv iar arderea acestora devine contravenție care se pedepesește cu amendă de la 400 la 800 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Gărzii de Mediu.
🌧 Garda Națională de Mediu, prin comisariatele județene de mediu, controlează activitatea producătorilor de compost digestat și va lua măsuri de sancționare pentru nerespectarea dispozițiilor prezentei legi. Pentru evitarea amenzilor, atât persoanele fizice cât și cele juridice trebuie să respecte legea, mai exact să colecteze selectiv frunzele și resturile vegetale, așa cum este meționat în Legea Compostului.
🌧 Conform art.1 alin.3 din Legea Compostului, autoritățile locale ar fi trebuit să creeze contextul care să permită o astfel de colectare. „Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile administrației publice locale sau după caz subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, se extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei Plătește pentru cât Arunci, și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural”, scrie în textul de lege.
😌Conform rapoartelor și măsurătorilor efectuate de reprezentanții Gărzii de Mediu, arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează drastic calitatea aerului.
Deci, cu alte cuvinte, inca un motiv sa compostam!😍 Puteți conta pe 💚DRIADA💚

GRĂDINĂ FRUMOASĂ TOT TIMPUL

25 Februarie, 2022

Poti avea o gradină frumoasă tot anul dacă vei ține cont de câțiva pași simpli pe care să-i respecți cu strictețe în fiecare sezon. Aplica la timp tratamentele și fertilizanții: Fiecare tip de plante are nevoile sale specifice pentru a se putea dezvolta și pentru a rezista în timpul verii. Multe plante trebuie stropite cu diferinte substanțe de tratament, însă acest lucru devine dificil în cazul unei grădini care ocupă mai mult de câțiva metri pătrați de teren.
✅Păstrează solul afânat:
Cel puțin o dată pe lună, sapă grădina cu ajutorul unei cazmale, pentru a păstra solul afânat. Plantele au nevoie de un sol sănătos și aerisit, în special în timpul verii, când perioadele secetoase întăresc pământul și îl fac foarte sfărâmicios.
✅Cumpără uneltele de care ai nevoie:
Așa cum un bucătar are nevoie de unelte specifice pentru gătit, și un grădinar, fie el amator sau profesionist, are nevoie de o serie întreagă de unelte pentru a-și îngriji grădina. Nu trebuie să-ți lipsească mănușile de grădină, o roabă, o cazma, o lopata, o greblă și o foarfecă de grădină. Dacă ai mereu la dispoziție uneltele necesare, te vei simți mult mai motivat pentru a nu lăsa grădina la voia întâmplării.
✅Udă plantele în fiecare zi:
Cele mai multe plante sunt formate din apă în proporție de 90%, de aceea este esențial să le hidratezi corespunzător. Udă plantele în fiecare dimineață, înainte de a se încălzi puternic afară, pentru ca solulși plantele să piardă o cantitate cât mai mică de apă prin evaporare.
✅Scapă la timp de buruieni:
Buruienile pot deveni un coșmar pentru fiecare grădinar amator. Atunci când apar, scapă de ele și smulge-le din rădăcină. Cu toate acestea, este puțin probabil să nu apară din nou în cel mai scurt timp, mai ales că sunt mult mai rezistente la vremea secetoasă din timpul verii decât plantele pe care le-ai cultivat în grădină. Cea mai bună soluție este să îndepărtezi întotdeauna buruienile cât încă sunt mici, până să-ți invadeze întregul spațiu verde.
▶️Dacă aveți nevoie de ajutor în grădina dumneavoastră, puteți conta pe DRIADA Eco-Sab‼️💚💚💚

10 flori de grădină care înfloresc aproape tot anul

8 Martie, 2022

Pentru că astăzi a fost o zi specială și toate femeile ar fi trebuit să primească măcar o floare, vă propunem pentru grădina dumneavoastră 10 flori de grădină care înfloresc aproape tot anul.
Majoritatea speciilor cu petale au perioada de înflorire în primăvară sau vară, însă dacă nu te saturi de spectacolul multicolor la finalul sezonului cald, ai face bine să plantezi unele din florile de mai jos. Sau măcar să plantezi flori de grădină pentru toate anotimpurile, strategic, astfel încât să ai mereu câteva petale răsărite printre celelalte plante. Am făcut noi munca de documentare, îți rămâne doar să-ți alegi preferatele dintre speciile de mai jos și să te pui pe plantat sau dacă nu ai timp să chemi echipa 💚 DRIADA 💚 și o vom face noi cu drag pentru tine:
1.Trandafir 💐
Trandafirii sunt cele mai cunoscute flori de grădină care înfloresc aproape tot anul și își merită renumele. Din luna mai până la primul îngheț, sunt printre puținele flori care sunt mereu prezente, iar faptul că există atât de multe variante de culori îi face ușor de îndrăgit.
2. Campanula sau floarea-clopoțel 🎋
Campanula este o floare originară din nordul Italiei care se împacă destul de bine cu frigul. De fapt, cel mai mult îi plac temperaturile moderate, între 15 și 17 grade Celsius și înflorește, de obicei, și vara și toamna.
3. Begonia🌸
De obicei, begoniile sunt genul de flori pe care le plantezi în jardinere, pe balcon, pe verandă sau la fereastră, în apartament. Însă le poți planta foarte bine și în grădină. Dacă le îngrijești corespunzător și au condiții de temperatură prielnice, pot înflori din luna mai până în luna octombrie.
4. Plumbago 🥀
Plumbago indica este o plantă veșnic verde, originară din Asia de Sud-Est. Face flori roșii pe care le vei vedea răsărind pe tot parcursul anului. Cel mai mult îi place să stea în lumina directă a soarelui, în sol bine drenat. Mulți o plantează în zone de rocărie sau în apropierea unor pereți pe care să se cațere.
5. Leandru 🌸
Tot veșnic verde este și leandrul, pe denumirea sa științifică Nerium oleander. Este o plantă nepretențioasă care face flori parfumate din mai până în octombrie.
6. Crăițe 🌼
Crăițele sau Tagetes patula fac flori de vara până toamna târziu, dar poți să le stimulezi să înflorească mai devreme dacă le plantezi semințele mai întâi în jardiniere, iar în martie transferi răsadurile în grădină.
7. Iberis masterpiece sau limba mării 🌾
Iberis masterpiece este una dintre acele flori de grădină care înfloresc aproape tot anul, adică din primăvară până la începutul toamnei. Fac flori cu petale albe și sunt cel mai „productive” când sunt așezate în plin soare.
8. Gălbenele 🌻
Probabil nu e prima oară când auzi de gălbenele, așa că te vei bucura să afli că și ele sunt flori de grădină care înfloresc aproape tot anul.
9. Margareta africană 💜
Margareta africană (Osteospermum) te poate bucura cu florile sale fuchsia din mai până în noiembrie. Dar trebuie să-i asiguri soare direct și un sol bine drenat.
10. Cyclamen 💐
Cyclamen nu sunt neapărat flori de grădină care înfloresc tot anul – cel puțin nu dacă alegi un singur soi. Însă există un compromis: plantezi în curte două soiuri – Persicum și Hederifolium. Unul va înflori iarna-primăvara, iar celălalt toamna.
▶️Dacă aveți nevoie de ajutor, vă puteți baza oricând pe echipa DRIADA Eco-Sab‼️

Evitați arderea frunzelor şi a resturile vegetale, alegeți  compostul

2 Februarie, 2022

Specialiştii de Mediu recomandă evitarea arderii frunzelor şi a resturile vegetale. Atenţionăm că, acest proces poluează intens aerul, urmare fiind, efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Fumul produs în urma arderii rămîne mult timp, puțin ridicat de nivelul solului, plutind în zonele populate ale orașului, comunei sau satului.

Și deci îi afectează pe absolut toți locuitorii acelei zone! Mai multe studii au demonstrat efectele extrem de nocive pe care le are fumul produs de la arderea frunzelor asupra sănătății oamenilor. Acest gaz toxic, în concentrații mari, poate provoca moarte. La concentrații de aproximativ 100 mg/m3, reduce capacitatea de transport a oxigenului în sânge, cu consecințe asupra sistemului respirator și a sistemului cardiovascular. La concentrații relativ scăzute: afecteză sistemul nervos central; slăbeşte pulsul inimii, micșorând astfel volumul de sânge distribuit în organism; reduce acuitatea vizuală și capacitatea fizică; expunerea pe o perioadă scurtă poate cauza oboseală acută; poate cauza dificultăți respiratorii și dureri în piept persoanelor cu boli cardiovasculare; determină iritabilitate, migrene, respirație rapidă, lipsă de coordonare, greață, amețeală, confuzie, reduce capacitatea de concentrare.
✅Se recomandă, compostarea acestor deșeuri, asigurandu-se astfel, o reciclare integrală cu rezultate benefice pentru mediu si oameni. Frunzele care cad toamna din copaci sunt foarte valoroase pentru gradină deoarece conțin de două ori mai multe minerale decât gunoiul de grajd. De exemplu, o frunză de arțar conține 5% minerale, în timp ce acele de pin conțin calciu, magneziu, nitrogen 👎, fosfor și alte elemente într-un procent de 2,5 din greutatea lor. Acest lucru se explică prin faptul că majoritatea copacilor au rădăcini adânci, iar asta le permite să absoarbă minerale mai ușor, iar o mare parte din acele minerale se duce în frunze. Frunzele multicolore care cad din copaci sunt foarte valoroase pentru cantitățile mari de materie organică pe care le conțin și care pot îmbunătăți structura solului. Acestea ajută la aerisirea solurilor argiloase, previn uscarea rapidă a solurilor nisipoase, absorb apa de ploaie și controlează evaporarea. Având în vedere toate caracteristicile și elementele nutritive (macro și microelemente) ce se găsesc în frunze, aceste materii sunt ideale pentru a produce un compost de calitate.

BENEFICIILE unui stil de viață „ZERO DEȘEURI”

1 Februarie, 2022

Beneficiile unui stil de viață „Zero Deșeuri” merg mult mai departe de aspectele ce țin de ecologie, în curtea proprie sau în grădina de legume. Aplicat acasă, îmbunătățește fără îndoială, standardele vieții. Persoanele care nu dețin informații despre acest stil de viață vor spune că este o risipă de timp și bani. Mai departe o să vă prezentăm adevărul despre supozițiile celorlați.
Cel mai de preț beneficiu este cel financiar deoarece:
-reduce consumul produselor;
-reduce costurile, capacitatea de depozitare și de întreținere;
-elimină nevoia de a cumpăra produse de unică folosință și oferă economii cumulative;
-încurajează cumpărarea produselor vrac;
-reduce cantitatea de deșeuri solide;
-favorizează cumpărarea produselor calitative;
-sprijină un stil de viață sănătos;
-pledează pentru vânzarea articolelor și închirierea unor active rar folosite pentru obținerea profitului;
-oferă o opțiune pentru vânzarea produselor reciclate direct de la centrele de reciclare și valorificare;
✅ Beneficiile legate de sănătate sunt asociate în special cu reducerea cumpărăturilor de produse sintetice deoarece:
-descurajează cumpărarea produselor din plastic reducând astfel riscurile de a ingera particule chimice pentru corpul uman;
-sprijină reutilizarea produselor;
-promovează cumpărarea produselor din locuri sănătoase și oferă alternative sănătoase;
-încurajează cumpărarea produselor obținute prin reciclare;
-folosește remedii naturale;
-sprijină reducerea folosirii produselor care conțin alergeni;
-susține activitățile în aer liber;
-încurajează folosirea produselor integrale;
-limitează publicitatea produselor nesănătoase;
-oferă o dietă mai sănătoasă prin reducerea consumului de carne.
Oricine se poate bucura de o viață fără sarcini și practici risipitoare.

Ce este compostul?

22 Ianuarie, 2022

Biroul de standardizare din Quebec defineşte compostul astfel: un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic heterogen solid incluzând o fază termofilă.

Prin compost se înţelege un produs obţinut printr-un proces aerob, termofil, de descompunere şi sinteză microbiană a substanţelor organice din produsele reziduale, care conţine
peste 25 % humus relativ stabil format predominant din biomasă microbiană şi care în continuare este supus unei slabe descompuneri fiind suficient de stabil pentru a nu se reîncălzi ori determina probleme de miros sau de înmulţire a insectelor şi are raportul C:N = 10-15. Indiferent de originea şi natura ei, materia organică, în funcţie de condiţiile de aeraţie şi umiditate, evoluează câtre o stare calitativ nouă, relativ stabilă faţă de biodegradare, caracterizată printr-un raport C:N similar humusului.

👉Compostarea poate fi deci definită ca o metodă de management al procesului de oxidare biologică care converteşte materiile organice heterogene în altele mai omogene, cu particule fineasemănătoare humusului.

👉Prin compostare se înţelege totalitatea transformărilor microbiene, biochimice, chimice şi fizice pe care le suferă deşeurile organice, vegetale şi animale, de la starea lor iniţială şi până ajung
în diferite stadii de humificare, stare calitativ deosebită de cea iniţială, caracteristică produsului nou format, denumit compost.❤️

👆INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU PEDOLOGIE, AGROCHIMIE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI – ICPA București

Calendarul activităților de reamenajare și plantare

28 Ianuarie, 2022

Nu mai este mult și ne vom putea bucura din nou de parfumul florilor de primăvară, de frumusețea arbuștilor și pomilor din ogradă si de verdele proaspăt al ierbii.

Prin compost se înţelege un produs obţinut printr-un proces aerob, termofil, de descompunere şi sinteză microbiană a substanţelor organice din produsele reziduale, care conţine
peste 25 % humus relativ stabil format predominant din biomasă microbiană şi care în continuare este supus unei slabe descompuneri fiind suficient de stabil pentru a nu se reîncălzi ori determina probleme de miros sau de înmulţire a insectelor şi are raportul C:N = 10-15. Indiferent de originea şi natura ei, materia organică, în funcţie de condiţiile de aeraţie şi umiditate, evoluează câtre o stare calitativ nouă, relativ stabilă faţă de biodegradare, caracterizată printr-un raport C:N similar humusului.

👉Compostarea poate fi deci definită ca o metodă de management al procesului de oxidare biologică care converteşte materiile organice heterogene în altele mai omogene, cu particule fineasemănătoare humusului.

👉Prin compostare se înţelege totalitatea transformărilor microbiene, biochimice, chimice şi fizice pe care le suferă deşeurile organice, vegetale şi animale, de la starea lor iniţială şi până ajung
în diferite stadii de humificare, stare calitativ deosebită de cea iniţială, caracteristică produsului nou format, denumit compost.❤️

👆INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU PEDOLOGIE, AGROCHIMIE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI – ICPA București